Export (export.cz)
Export  |  04.10.2023 09:47:00

Estonské IT firmy poptávají služby za miliardy. Kontakty hledaly i v Česku


Estonsko si dlouhodobě buduje image lídra v oblasti digitalizace a světového centra pro vznik startupů, zároveň ale řadu digitálních služeb a produktů dováží. Tamní trh je proto velmi zajímavý také pro české firmy, což ukázala i nedávná mise estonských ICT firem do Česka.

Ilustrační foto Shutterstock

Cestu uspořádalo Velvyslanectví ČR v Tallinn. Na obou stranách se účastnily jak začínající firmy, tak úspěšní jednorožci. Celkově do Česka přijeli zástupci šesti estonských firem (Bolt, Glassity, FairOwn, Wise, HTTPS a Hykell), kteří se setkali s českými společnostmi ProductBoard, Rossum, Revolgy, Virtuplex, Heureka Group či českou pobočkou firmy Pipedrive.

Program zahrnoval diskuse na téma managementu překotného růstu ICT firem, řízení vývoje produktů a zpracovávání zpětné vazby od uživatelů, modernizace užívaných platforem, představení nových aplikací virtuální a rozšířené reality či debatu o aplikaci umělé inteligence v dalším vývoji software. Návštěva pak vyvrcholila společným setkáním a konferencí s českou technologickou komunitou: setkat se s estonskými kolegy přišlo na osmdesát českých programátorů, softwarových architektů, inženýrů a zástupců českých startupů.

Češi mají v Estonsku dobré jméno

Estonská delegace se setkala také s vládní agenturou Czech Invest, která nedávno navázala spolupráci s agenturou Start Up Estonia. Hosty zajímaly zejména programy CzechInvest na podporu raných fází fungování startupů, ve kterých je pro začínající podnikatele obtížné přilákat soukromé investory, a možnosti spolupráce ve výzkumu a vývoji s českými univerzitami – česká agentura přislíbila ve spolupráci s velvyslanectvím v Tallinnu zprostředkovat kontakty s českými výzkumníky.

Česká řešení pro zefektivnění pracovních i volnočasových aktivit, projekty v oblasti sdílené ekonomiky či matematické modely využívající AI mají v Estonsku dobré jméno a české firmy mohou úspěšně nabízet svá řešení také v Estonsku.

Mise estonských ICT firem v Praze navštívila také halu společnosti Virtuplex, kde se testuje prostředí virtuální reality. Foto Velvyslanectví ČR v Tallinnu

Chronický nedostatek pracovníků

Sdíleným problémem českých i estonských ICT firem je chronický nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Navazování neformálních vztahů mezi firmami a práce s technologickými komunitami proto nabírá na významu. České firmy najímají manažery technologických komunit, kteří píší blogy, newslettery, organizují meet-upy, konference a neformální setkání s cílem vytvořit komunitu expertů, kteří mohou být ve vhodnou chvíli zapojeni do konkrétního projektu či výzkumu. Cílem je kultivovat pozitivní, aktivní a spolupracující prostředí, které usnadňuje kolektivní řešení problémů. Možnost sdílet strategické vize, úspěšná i neúspěšná řešení či užité technologie dají zapojeným firmám výhodu pro další rozvoj, nástroje pro usnadnění práce a snížení ceny a nabídnou prostor pro nalezení nových mezinárodních partnerů.

V roce 2022 vývoz ICT služeb vzrostl o 31 % na 10,8 miliardy eur, dovoz o 19 % na 8,4 miliardy eur. Jen za první čtvrtletí 2023 Estonsko nakoupilo ICT služby za 401 milionů eur. Pro české ICT firmy proto Estonsko představuje velmi zajímavý trh nejen pro prodej vlastních produktů, ale také pro navazování spolupráce, např. ve vývoji nových výpočetních modelů. Estonsko a estonské firmy každoročně poptávají produkty v oblasti vývoje software, strojového učení, umělé inteligence či databází, cloud computingu a robotizace.

Petr Preclík, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tallinnu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688