Martin Ždímal (RIXO.cz)
Finanční rady  |  06.10.2023 11:05:35

Opravujete dům po babičce? Na co si dávat pozor u pojištění nemovitosti

Program zálohových dotací, z něhož můžete opravit dům po babičce nebo třeba nedávno koupenou starší vilku, přilákal mnoho lidí. Ať už se rozhodnete využít dotaci k zateplení budovy, instalaci fotovoltaické elektrárny nebo se díky zvýhodněnému úvěru pustíte do celkové rekonstrukce, myslete i na vliv úprav na vaše pojištění. 




Oprav dům po babičce: Co vše z programu můžete financovat?

Dotační program Oprav dům po babičce se spustil 26. září 2023. Jeho cílem je podpořit snižování energetické náročnosti budov, a to především rodinných domů. Podporu můžete získat na zateplení, výměnu kotle, instalaci tepelného čerpadla či fotovoltaiky a další úpravy směřující k úspoře energií. Využít můžete i zvýhodněný úvěr na rekonstrukci od stavební spořitelny.  

Kdo může o podporu žádat? Podmínkou je, že jste ekonomicky aktivní (pracujete, podnikáte, případně studujete nebo jste na mateřské dovolené) a vlastníte rodinný či rekreační dům, kde budete mít po realizaci oprav trvalé bydliště alespoň po dobu 10 let. Pro to, abyste mohli dotaci získat, je však potřeba, aby domácnost vlastnila jen jednu nemovitost určenou k bydlení. K podání online žádosti ještě budete potřebovat pár dokumentů: návrh projektu a průkaz energetické náročnosti budovy, aby bylo možné po realizaci sledovat, jestli provedené úpravy financované z dotace plní svůj cíl. Úpravy musíte provést a doložit do 2 let od schválení žádosti. 

Do realizace úsporných opatření se můžete pustit sami, lépe však uděláte, pokud si najmete odbornou firmu. Ať už se rozhodnete jakkoliv, vždy musí na realizaci dohlížet stavební dozor. 

Oprav dům po babičce a pojištění nemovitosti

Soustředíte se jen na to, na co a jak dotaci využijete, až ji dostanete? Zamyslete se ještě nad tím, co všechno úprava vašeho domu ovlivní, a to i včetně vašeho pojištění nemovitosti a domácnosti. Pojištění nemovitosti kryje škody způsobené na samotné stavbě. Pojištěny jsou také stavební součásti jako třeba radiátory, kotel, klimatizace, solární panely a další zařízení pevně spojená se stavbou. Pojištění domácnosti oproti tomu kryje škody na vybavení domu a věcech, které jsou součástí domácnosti. Jedná se například o nábytek, elektroniku, spotřebiče i vaše oblečení.

Jak pojistit nemovitost, když ji rekonstruujete

Koupili jste si nemovitost, do které chcete investovat, ale zatím jste ji nepojistili? Nečekejte až na chvíli, kdy budete s rekonstrukcí hotoví, a sjednejte si pojištění nemovitosti hned. Pokud už jste si dříve nemovitost pojistili, nemusíte na začátku realizace svou pojistku nijak měnit, ani když zasahujete do domu výraznějším způsobem. Jen si ve své pojistné smlouvě zkontrolujte, že vaše pojistka kryje i škody na stavebním materiálu. Pokud například máte u domu po nějakou dobu složené trámy nebo zateplovací panely, může dojít k jejich poškození, zničení nebo odcizení. To jsou jen některá z rizik, na které je možné stavbu i stavební materiály v rámci pojištění nemovitosti pojistit. Nekryje vaše pojistka stavební materiál? Upravte si ji už před zahájením rekonstrukce. Hodit se vám může třeba i rozšířená asistence.

Nebojte se, že by vám pojišťovna z vaší pojistky v případě škody během rekonstrukce odmítla plnit. I kdyby vám z původního domku zbyla při rekonstrukci jen hrubá stavba, pojišťovna škody uhradí bez jediné výjimky. 

Pozor na neodborné práce

Česko je národem kutilů a na práci svépomocí mnoho majitelů rodinných domů nedá dopustit. Nemějte ale přehnané ambice a velké zásahy do rodinného domu přenechte profesionálům. Realizace celkového zateplení přece pro laika není tak jednoduchá věc jako přivrtání poličky. Pozor dávejte především na zásahy do rozvodů vody, elektřiny, plynu, topení nebo komínu. V určitých případech budete potřebovat od certifikovaných specialistů zajistit ještě jejich revize. 

S vlastnoručním dílem i úsporou peněz sice můžete být spokojení, ale jen do chvíle, než dojde ke škodě. Výplatu pojistného plnění může pojišťovna odmítnout, pokud zjistí, že škodu zapříčinil neodborný nebo chybný stavební technologický postup. Ačkoliv je v programu Oprav dům po babičce vaší povinností mít profesionální stavební dozor, který by měl nedostatky “podchytit”, raději se svěřte do rukou stavební firmy. Říkáte si, že i profesionál může chybovat a práci odfláknout? Možné to je, ale v takové situaci se pak můžete domáhat náhrady škody po něm. 

Aktualizace pojistné smlouvy

Pokud rekonstruujete, zateplujete a snižujete energetickou náročnost domu stavebními úpravami, zvyšujete tím hodnotu domu. V případě, že byste svou pojistnou smlouvu neaktualizovali, svou nemovitost budete mít takzvaně podpojištěnou. Maximální plnění vyplacené pojišťovnou by pak nepokrylo celou hodnotu vašeho domu, kdyby došlo k jeho zničení. Může se stát, že plnění budou v případě škody na podpojištěném domě významně krátit

Po rekonstrukci a velkých úpravách je aktualizace smlouvy nutná. Své pojištění nemovitosti pak ale nenechávejte jen tak ležet. Kontrole smlouvy vašeho pojištění nemovitosti i domácnosti byste se měli věnovat zhruba každé 2-3 roky, a to i když jste na dům ani “nesáhli”. Hodnota nemovitostí a stavebních materiálů, které byste museli koupit v případě škod, se v čase výrazně mění. Zároveň si při kontrole smlouvy můžete ověřit i cenu pojištění. 

Využijte bezplatnou kontrolu pojistných smluv na RIXO.cz. Jen smlouvu nahrajete do svého účtu a my ji ohodnotíme s důrazem na cenu a kvalitu pojištění. Budete chtít lepší cenu nebo rozšířit krytí? Rovnou vám i navrhneme lepší nabídky, stačí si jen pojištění nemovitosti srovnat.

 

Martin Ždímal

V pojišťovnictví se pohybuje od roku 2006 a to jak v ČR, tak i dalších zemích, kdy od roku 2013 zodpovídal za vývoj a provoz IT systémů pro pojišťovny pod hlavičkou skupiny Generali PPF v rámci regionu CEE. V RIXO.cz stál u zrodu firmy a je z velké části autorem její filosofie – tedy bezplatného srovnávání pojistek klientů a nabídky nejvýhodnější alternativy z pohledu ceny i šíře pojistného krytí. Od listopadu 2022 je generálním ředitelem společnosti.



RIXO.cz

RIXO.cz je česká online pojišťovací služba. Od roku 2018 pomáhá klientům najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění. Nabízí srovnání a sjednání autopojištění, pojištění majetku, životního a úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti pro občany i zaměstnance, cestovní pojištění nebo energie (elektřinu a plyn) a hypotéky. Každý rok navíc RIXO výhodnost smluv kontroluje a doporučí lepší nabídky. Jako jediný srovnávač RIXO umí srovnávat a sjednávat životní pojištění online. Má také vlastní mobilní aplikaci, kde klienti najdou všechny své pojistky.

Více informací na https://www.rixo.cz/.

18.10. 11:38  Rozdíly slovíčkaření a vzdor (Marek)
07.10. 08:10  paka (Vědma)
06.10. 11:59  paka (R2)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688