Okénko BIG EXPERT  |  03.10.2023 14:39:10

Inflace brzdí, úrokové sazby budou klesat, jde jen o to kdy

Inflace zpomaluje. Nejdůležitější makroekonomickou veličinou, která byla zveřejněna v posledních týdnech, je inflace. Ta mírně poklesla. Z červencových 8,8 na srpnových 8,5 %. To je sice zpomalení inflace, ale ekonomové očekávali, že bude zpomalení výraznější. Takže číslo je mírným zklamáním.

Proč inflace zpomalovala a proč tak málo? Za výší inflace stojí to, že většina položek spotřebního koše klesala, ale část rostla. Za zpomalením stojí většina potravin. Třeba mouka byla levnější o 14 %, máslo o 30 % apod. Naopak zrychlující tempo růstu cen jsme zaregistrovali u položek, které mají něco společného s bydlením. Např. vodné zdražilo meziročně o 16,3 %, stočné 26,9 % nebo elektřina 23,1 %.

Peníze ztrácí svoji hodnotu. Zajímavé je, že podle statistiky u nás proti roku 2015 vzrostla cenová hladina o 49 %. To je šílené. Peníze ztrácí svou hodnotu a je nutné je někam investovat.

U inflace nyní vidíme jasný zpomalující trend. Počátkem roku jsme byli u 17,5 % a nyní jsme u 8,5 %. V dalších měsících bude inflace klesat dál. Trochu problematický vidím říjen, kdy vloni vláda administrativně zamezila růstu některých cen. Tento efekt vyprchá a současné ceny se tak budou zdát vysoko. V dalších měsících budou ceny ale i nadále zpomalovat svůj růst.

Co říká centrální banka?

Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl prohlásil, že koncem roku čeká inflaci mezi 7 až 9 %. Já si však myslím, že bude nižší. Dále dodal, že si myslí, že během první poloviny příštího roku dosáhne inflace 2 %.

Já si tímto nejsem tak jistý. Myslím si, že kolem 4 % to začne drhnout, protože se do smluv dostaly inflační doložky, které neumožní výrobcům tak snadno srazit ceny vstupů. Dle mého názoru u 2 % budou spíš až ve třetím kvartále. Nicméně s trendem má centrální banka jistě pravdu.

Kdy se sníží úrokové sazby? Z toho plyne, že pokud chce být centrální banka s inflací obezřetná, počká si až inflace výrazně poklesne. První snížení úrokových sazeb proto očekávám až v prvním kvartále 2024. To víceméně odpovídá tomu, co říká Michl. Ten pronesl: „Zapomeňme na brzké snižování sazeb, nečekejme, že snížíme sazby v září, říjnu a podobně.“ Všimněte si, že on mluví o zimě, nikoli o podzimu.

Snižování sazeb během 2024. Zajímavé je, jak se budou úrokové sazby vyvíjet později. Očekávám, že každý kvartál roku 2024 bude centrální banka více snižovat své úrokové sazby. Centrální banka totiž snižuje sazby na základě prognózy a trendu stávající inflace.

Úrokové sazby nepůjdou pod 2 %

Mnoho lidí čeká, že se v roce 2025 dostanou opět k nule, kde byly před posledním zvyšováním úrokových sazeb. Nicméně Michl připomněl, že v minulých letech byly sazby velmi nízké, třeba i nulové. V roce 2016 a 2017 se vytisklo velké množství peněz, což byla podle něj jedna z největších národohospodářských chyb centrální banky v historii. To já chápu tak, že on nebude přítelem úrokových sazeb pod 2 %. A 2 % i já vnímám jako klíčová, protože tam chce centrální banka dohnat inflaci.

Přijde deflace? Tady je zajímavé, že mnozí mluví o tom, že v budoucnu bychom mohli mít jiný problém, kdy budou ceny meziročně klesat a přijde deflace. Mnoho lidí si myslí, že to je skvělé, protože si za své peníze mohou koupit více.

To je však pro centrální bankéře velký strašák. Když totiž ceny klesají, začnou lidé uvažovat, že si ledničku nekoupí teď, ale za rok, kdy bude ještě levnější. Domácnosti tak odkládají spotřebu. Spotřeba je přitom hnacím motorem ekonomiky. Bez ní ekonomika klesá a ceny také. Na to je recept poslat úrokové sazby na nulu, či ještě níž. Ale to je už moc dlouhodobý výhled.

Co to znamená pro dluhopisy? Obecně platí, že hodnota dluhu je tím vyšší, čím jsou nižší úrokové sazby. To je důležité pro ty, kteří by chtěli prodat dluhopis během života dluhopisu. Ti, kteří si nechají dluhopis po celý jeho život, budou těžit z toho, že pokud je výnos pevný, budou mít vysoký výnos i v době, kdy ostatní už budou reagovat na nízké úrokové sazby.

Dnes nakoupený dluhopis tak svou výší výnosu bude vyčnívat. Z toho plyne, že vhodná doba k nákupu dluhopisu je do té doby, než centrální banka sníží své úrokové sazby. To znamená tento podzim.

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.

04.10. 11:30  reklama (pcpes@centrum.cz)
03.10. 15:43  reklama (Pikora)
03.10. 15:37  Inflace 49% (deprese)

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688