Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.10.2023 12:49:00

Na odklon od akcií velkých technologií by trh musel uvěřit v reakceleraci ekonomiky, jinak se bude stále vrhat do záchranného člunu (Morgan Stanley) (video)

Stratég Morgan Stanley Mike Wilson odpovídal na Bloombergu na dotaz, jak moc je jeho společnost vlastně zainvestována v akciích s ohledem na to, jak opatrný je stratégův současný pohled na tato aktiva. Wilson odpověděl, že Morgan Stanley nyní drží jen asi 5 % hotovosti, na akcích má ale podvážené pozice.

Z akcií banka podle stratéga vybírá hlavně defenzivnější tituly včetně těch růstových. K tomu Wilson připomněl, že letos táhnou akciový trh nahoru stále zejména velké technologické společnosti, řada menších firem za nimi zaostává. Podle jeho názoru je to proto, že investoři nadále preferují firmy, které vykazují velkou provozní efektivitu a zároveň mají silnou pozici na svém trhu a odolné rozvahy. Na to, aby se situace nějakým výraznějším způsobem změnila, by podle stratéga bylo třeba, aby investoři uvěřili v reakceleraci ekonomiky.

Odklon od akcií velkých technologických firem tedy podle experta přijde až ve chvíli, kdy investoři uvěří „nejen v to, že se americké hospodářství vyhne recesi, ale i v přicházející silnější růst.“ Pokud k takovému vývoji nedojde, bude mít trh podle stratéga stále tendenci vrhat se do „záchranných člunů“. Tedy na ty společnosti, které si letos vedly nejlépe. K nim pak stratég uvedl, že letošní růst jejich ziskovosti je zejména odrazem snižování nákladů. To přišlo poté, co minulý rok některé velké technologické společnosti své výdaje výrazně zvyšovaly. Letos radši otočily kurz a podařilo se jim dosáhnout znatelného zvýšení zisků.

Investoři tedy budou chtít v následujících čtvrtletích vidět, že rostou i tržby. Nebude jim tudíž stačit snižování nákladů, ale budou rozlišovat mezi firmami, které dokážou zvyšovat obrat a těmi, které ne. Na otázku týkající se vztahu mezi akciovým trhem a ekonomikou Wilson odpověděl, že současná fáze cyklu je pro akciový trh ta nejsložitější. Americké hospodářství se totiž nachází v pozdní fázi cyklu a situace je komplikovaná tím, že nezaměstnanost se drží stále velmi nízko, což je v takové době netypické.

Nízká nezaměstnanost podle experta neznamená, že by se ekonomika ve skutečnosti nenacházela ve své pozdní fázi, ale může to znamenat, že toto období bude trvat delší dobu. Tato specifická situace mj. znamená, že na rozdíl od předchozích cyklu centrální banka stále ještě nemůže snižovat sazby. Jinak řečeno, Fed nemůže být „proaktivní“. Tento vývoj podle stratéga způsobuje určité zmatení na akciových i dluhopisových trzích a bude třeba ještě nějakou dobu čekat, než se situace změní.

O sazbách na Bloombergu před časem hovořil Jonathan Gray z vedení společnosti Blackstone. Ten sice vidí celosvětový pokles inflačních tlaků, který umožní centrálním bankám zastavit zvedání sazeb, po této pauze ale podle investora nepřijde brzké snižování sazeb. Centrální banky budou pravděpodobně držet sazby na vyšších úrovních po delší dobu. Budou se snažit neudělat stejnou chybu jako v sedmdesátých letech. Tehdy po obratu inflace směrem dolů začaly rychle snižovat sazby, ale poté následoval opětovný růst inflace. Toho se nyní chtějí centrální banky vyvarovat, a proto se podle experta dá očekávat spíše jestřábí přístup centrálních bankéřů k dalšímu vývoji monetární politiky.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688