Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  03.10.2023 10:39:58

Trh s kancelářemi v Praze rozhýbala nová transakce. Zirkon Office Center v Karlíně přechází z rukou ČMN do vlastnictví společností Upvest a Lincoln Property Company

Pětipatrová administrativní budova Zirkon Office Center v pražském Karlíně změnila majitele. Nemovitost s více než 11 500 m² pronajímatelných ploch, která dosud patřila Českomoravské Nemovitostní, nově vlastní společný podnik společnosti Upvest a Lincoln Property Company. Budova nyní projde re-developmentem.

Zirkon Office Center v Karlíně

Nemovitostní trh v Praze na konci září oživila nová transakce. Administrativní budovu Zirkon Office Center ležící v těsné blízkosti stanice metra Křižíkova získal od Českomoravské Nemovitostní (ČMN) společný podnik tvořený českou investiční platformou Upvest a předním americkým investorem a developerem komerčních nemovitostí Lincoln Property Company. Objekt o 11 500 m² pronajímatelné plochy je určen k re-developmentu. Hodnotu transakce smluvní strany nezveřejnily.

Budova Zirkon byla součástí balíku tří nemovitostí v pražském Karlíně, které ČMN získala v roce 2021 od londýnské společnosti Revetas Capital. Hodnota transakce tehdy přesáhla 2 miliardy korun. Zatímco budovy Corso a Apeiron zamířily do nemovitostního fondu NEMO, který ČMN založila, Zirkon Office Center mění majitele nyní.

Karlín je z pohledu kancelářských objektů v Praze jedinečnou a velmi oblíbenou lokalitou. Akvizicí portfolia tří nemovitostí v této moderní čtvrti jsme před necelými dvěma lety získali dvě kvalitní kancelářské budovy vhodné pro námi založený fond NEMO. Zirkon je výjimečný svojí lokalitou přímo u metra a je v něm velká přidaná hodnota, jež však musí být extrahována vhodným re-developmentem. Přesahuje tak rámec hlavní náplně našeho podnikání, kterou tvoří držba a správa nejkvalitnějších nemovitostí v Praze. Proto jsme se rozhodli Zirkon přenechat špičkovým partnerům a jejich architektům i urbanistům, kterých si velmi vážíme,” popisuje předseda představenstva ČMN Radek Stacha.

Peníze získané prodejem Zirkon Office Center ČMN podle Stachy využije při dalším chystaném rozšiřování svého portfolia. To nyní zahrnuje téměř 140 000 metrů čtverečních pronajímatelné plochy v 9 moderních administrativních objektech, což skupinu řadí vedle CPI a Passerinvest mezi největší lokální držitele kancelářských prostor v Praze. „Období vysokých úrokových sazeb je na svém vrcholu, jejich očekávaný pokles v příštím roce povede k oživení aktivity realitního trhu. ČMN je v tomto ohledu díky prostředkům připraveným na nové nákupy v komfortní pozici. Aktuální absence silného zahraničního kapitálu se snažíme využít obdobně jako v roce 2020, kdy nám velmi krátká nejistota na trhu poskytla dvě jedinečné akviziční příležitosti v podobě budov CityWest a Churchill Square,” říká Stacha s tím, že se ČMN chce při nákupu dalších aktiv zaměřit na nemovitosti více odpovídající portfoliu skupiny, než byl Zirkon.

Pro společnost Upvest, která kromě dluhových investic umožňuje profesionálním investorům také přímé podílové vstupy do konkrétních realitních projektů, je akvizice Zirkon Office Center druhým takovým projektem, a to po loňské akvizici bratislavského brownfieldového areálu u vstupu do lesoparku Železná studienka. Upvest vystupuje v projektu v roli finančního partnera vedle Lincoln Property Company, která bude mít na starosti každodenní řízení projektu. Společnost Upvest je od loňského roku součástí skupiny Komerční banky, která v ní získala 96% podíl.

„Z pozice finančního partnera vybíráme takové projekty, u kterých máme vysokou míru přesvědčení, že investorům doručí zhodnocení odpovídající riziku daného záměru, v tomto případě re-developmentu. Vyhledáváme ale příležitosti, u kterých vnímáme faktory, které realizaci záměrů významně deriskují. U projektu Zirkon je několik skutečností, které jsou v souladu s touto strategií. Lincoln Property Company je vhodným partnerem pro naši strategii především z toho důvodu, že obdobný záměr právě dokončuje na budově Palác Karlín,” uvádí David Musil, CEO Upvest a dodává: „Již nyní finalizujeme budoucí nájemní smlouvu na 25 % budoucího příjmu z nájmu. Budova Zirkon pro nás v neposlední řadě splňuje parametry kvalitního real estate s lokalitou v srdci historického Karlína, která disponuje nejvyšší mírou obsazenosti na pražském kancelářském trhu."

Budoucí modernizace budovy se uskuteční pod taktovkou společného podniku, který se společností Upvest utvořil přední americký investor a developer komerčních nemovitostí Lincoln Property Company. Ten za svou téměř šedesátiletou historii zrealizoval development o objemu přesahujícím 15 milionů metrů čtverečních a nyní po celém světě spravuje aktiva v hodnotě 94 miliard dolarů.

„Budovu Zirkon Office Center plánujeme v nejbližších letech citlivě zrekonstruovat tak, aby naplňovala ESG požadavky budoucích nájemníků a investorů. Díky vyjímečné lokalitě hned u stanice metra a tramvajových zastávek, efektivnímu tvaru podlaží a v neposlední řadě i velmi autentické historii budovy, budeme moci nabídnout produkt, jež je v Karlíně velmi žádaný. Během posledních pěti let jsme při rekonstrukci nedaleké budovy Palác Karlín byli svědky velmi silného zájmu ze strany českých a zahraničních firem o kancelářské a maloobchodní prostory v této lokalitě, což se promítlo do růstu nájemného o více než 40 %. Poptávka přitom i v dnešní době v Karlíně nadále převyšuje nabídku pronajímatelných ploch, což byl jeden z klíčových důvodů, proč jsme se s naším partnerem, společností Upvest, rozhodli pro akvizici této budovy,” říká Štefan Puci, investiční ředitel Lincoln Property Company


Českomoravská Nemovitostní je česká investiční skupina založená v roce 2016. Zaměřuje se na dlouhodobé investice a správu prémiových komerčních nemovitostí v atraktivních lokalitách. S celkovou hodnotou spravovaného majetku přes 14 miliard korun a pronajímatelnou plochou komerčních nemovitostí bezmála 140 000 m2 patří ČMN v současnosti mezi pět největších pronajímatelů kancelářských ploch v Praze.

Upvest nabízí investorům přímé dluhové a podílové investice do vybraných projektů ze sektoru real estate. V rámci dluhové strategie společnost poskytla financování přesahující 2 mld. pro projekty v hodnotě 15 mld. předních českých realitních skupin jako J&T Real Estate, Crestyl nebo Finep. Společnost založená v roce 2017 patří od roku 2022 do skupiny Komerční banky.

Lincoln Property Company spravuje po celém světě nemovitostní aktiva v hodnotě 94 miliard dolarů. Působí napříč všemi sektory realitního trhu, které nabízejí atraktivní výnos a potenciál dalšího růstu. Od svého založení v roce 1965 postavila již více než 15 milionů metrů čtverečních komerčních ploch. Do Evropy původně vstoupila v roce 1989 a v roce 1997 uzavřela partnerství se společností AIG. Následně pod názvem AIG/Lincoln realizovala více než 50 developerských projektů. V roce 2015 AIG podíl společnosti Lincoln Property Company ve společné entitě odkoupila, od roku 2016 je tak Lincoln Property Company v Evropě aktivní samostatně. Aktuálně ve střední Evropě a Velké Británii spravuje projekty v objemu přes 1,2 miliardy eur.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688