Research (eToro)
Investice  |  02.10.2023 13:44:35

Čeští drobní investoři vidí budoucnost v kryptoměnách a digitálních platbách, vyplývá to z průzkumu eToro

Podle údajů nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) společnosti eToro kryptoměny a digitální platby pro Čechy představují budoucnost, což jen potvrzuje fakt, že favority mezi investičními oblastmi jsou finance a technologie. Čeští investoři si od začátku roku i nadále udržují býčí sentiment, a to i přesto, že se vyhlídka recese stává hlavní obavou drobných investorů po celém světě.


PRAHA – Z průzkumu Retail Investor Beat (RIB), který každé čtvrtletí připravuje obchodní a investiční platforma eToro, vyplývá, že kryptoměny jsou druhou nejoblíbenější investicí českých drobných investorů (56 %) hned  po hotovosti (73 %), a akcie zahraničních firem (39 %) jsou až na třetím místě. Průměrně kryptoměny tvoří 19% podíl v portfoliích českých drobných investorů. 


Nejpopulárnějším odvětví, které bude nejspíše těžit ze zlepšení sentimentu investorů, jsou finanční služby (65 %). Čeští investoři  (11 %) ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně zvýší investice do tohoto sektoru, kterému se historicky daří při vysokých úrokových sazbách. Druhým současným favoritem jsou technologie (43 %) následované sektory s nemovitostmi (49 %) a energetikou (33 %). 


Nově se průzkum investorů dotazoval i na to, jaká témata pro ně představují v dlouhodobém horizontu nejzajímavější investiční příležitost. Nejčastější odpovědí (41 %) byly právě kryptoměny a digitální platby. 


V reakci na tato data uvedl globální stratég společnosti eToro, Ben Laidler: „Čeští investoři se v našem globálním průzkumu ukázali jako opravdoví nadšenci pro technologii, vedou v držení kryptoměn, mají pozitivní postoj k technologickému sektoru a jsou otevření používání umělé inteligence.“


Z posledního průzkumu v minulém čtvrtletí jsme se  dozvěděli, že umělou inteligenci ke správě svého portfolia nejvíce využívá nejstarší skupina investorů s více než 10 letou praxí (64 %). Tentokrát je to ovšem naopak a vypadá to, že se  podle posledních  údajů nejmladší skupina investorů inspirovala a AI polovina respondentů aktivně využívá, nebo je jejímu využití alespoň otevřena. Z toho 44 % si dokonce myslí, že umělá inteligence je budoucností investování.    


Recese v zemi je největší hrozbou roku

V globální studii, které se zúčastnilo 10 000 drobných investorů ze 13 zemí, více než pětina (22 %) z nich uvedla, že za největší riziko pro své investice považuje současný stav ekonomiky a potenciální recesi, zatímco 13 % považuje za hlavní riziko inflaci. To je výrazný obrat oproti situaci před šesti měsíci, kdy byla inflace obavou číslo jedna (20 %), přičemž obavy z recese byly na seznamu až na posledním místě (13 %).


V České republice se s přelomem roku také situace otočila a inflace, doposud nejvíce vnímané riziko mezi českými investory, je nyní na druhém konci spektra. Za hrozbu ji považuje už jen 6 % investorů, což je srovnatelné s obavou z mezinárodního konfliktu (7 %). Jako největší rizika roku čeští drobní investoři považují recesi v zemi (24 %), světovou recesi (21 %) a vysoké úrokové sazby (15 %) spolu se zvyšováním daní (10 %). Nejmenší strach panuje z růstu státního dluhu, kterého se obává pouze 1 %. 


Potenciální rizika pro investice v příštích 12 měsících:

3. čtvrtletí

2023

1. čtvrtletí

2023

Česká ekonomika (hrozba recese)

24 %

13 %

Světová ekonomika (hrozba recese)

21 %

20 %

Vysoké úrokové sazby

15 %

6 %

Zvyšování daní

10 %

6 %

Mezinárodní konflikt

7 %

18 %

Inflace

6 %

22 %

Růst státního dluhu

1 %

1 %


Laidler k tomu uvedl: „Obavy místních investorů se změnily, protože česká inflace zpomalila osm měsíců po sobě, a ekonomika zároveň následovala Německo, svého velkého souseda, do mírné recese.“


Když jsme se drobných investorů ptali, jak se po půl roce cítí jistí v různých oblastech života, většina ukazatelů nedůvěry vzrostla, zejména vůči ekonomice v zemi z 58 % v prvním čtvrtletí na 69 % ve třetím čtvrtletí. Stejně tak čeští investoři ve větší míře nedůvěřují ani světové ekonomice (61 %), kdy je patrný negativní posun od prvního čtvrtletí (57 %).


Ben Laidler dodává: Drobní investoři se již tak úzce nezaměřují na inflaci a zjevně pociťují optimismus, pokud jde o schopnost centrálních bank zkrotit růst cen bez dalšího zvyšování úrokových sazeb. Obavy se sice nyní přesunuly k recesi, kterou by toto zvyšování úrokových sazeb mohlo způsobit, ale ta nezatěžuje jejich náladu v takové míře, jako tomu bylo v případě inflace.“


Čeští drobní investoří si od začátku roku i nadále udržují spíše býčí sentiment. Většina jich vyčkávála (56 %) a během minulého čtvrtletí nechala své portfolio bez změny vkladu, a ti iniciativnější ještě hodnotu svého portfolia zvedli (40 %). Naproti tomu pouze 4 % své vklady ponížila. Plány investorů se na následující čtvrtletí příliš neliší a většina českých drobných investorů (57 %) nechává hodnotu portfolia beze změny, zatímco třetina (38 %) ji hodlá ještě zvednout a naopak 6 % plánuje své vklady snížit. 


Graf č.1: Jak čeští drobní investoři navyšovali, snižovali nebo nechávali být své vklady v horizontu uplynulých 3 měsíců a co plánují v dalších 3 měsících


Emoce hrají významnou roli při rozhodování profesně nejstarších investorů

Drobných investorů jsme se v rámci různých skupin rozdělených podle věku, pohlaví i zkušeností zeptali na to, jak velký vliv mají při investičních rozhodnutí osobní zkušenosti nebo emoce. Podle údajů z průzkumu hrají emoce největší roli při rozhodování nejvíce zkušených investorů s delší než desetiletou praxí (76 %), už o něco menší vliv mají na čerstvé investory se zkušenostmi dva roky a méně i na pokročilejší investory s tří až desetiletou praxí (65 %).


Nehledě na zkušenosti, čeští drobní investoři se na akciových trzích rozhodují nejvíce podle těchto faktorů.


Graf č.2. Rozhodující faktory pro české investory podle míry zkušeností


**KONEC**

Poznámky pro editory

O průzkumu
Nejnovější Retail Investor Beat byl proveden na základě průzkumu 10 000 drobných investorů z 13 zemí a 3 kontinentů.Následující země měly 1 000 respondentů: Spojené království, Spojené státy, Německo, Francie, Austrálie, Itálie a Španělsko. Následující země měly 500 respondentů: Nizozemí, Dánsko, Norsko, Polsko, Rumunsko a Česká republika.

Průzkum probíhal od 18. srpna do 29. srpna 2023 a byl proveden výzkumnou společností Opinium. Drobní investoři byli definováni jako ti, kteří sami spravují své investice nebo využívají poradce, a museli mít alespoň jeden investiční produkt, včetně akcií, dluhopisů, fondů, investičních ISA nebo ekvivalentních produktů. Nemuseli být uživateli platformy eToro.


16.10. 13:04  Tomasso má pravdu. (důchodkyně)
05.10. 23:57  To je šaškec (Tomasso)
05.10. 22:55  To je šaškec (Joewell)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688