Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  02.10.2023 13:37:32

Studie: Investoři porazili inflaci v USA, v Evropě naopak pohořeli


I po zohlednění inflace se za posledních 25 let zvýšila hodnota investic do akcií (S&P 500) v USA téměř 2,5krát. Naopak v Eurozóně inflace stoupala rychleji než akcie (Stoxx 600), a to o 18 % (1999-2023). Investoři do pražské burzy na tom jsou za poslední čtvrtletí o trochu lépe, jelikož hodnota jejího indexu PX převýšila inflaci o 77 %.

Míra inflace v zemích Evropské unie, ve Spojených státech a prakticky na celém světě dosáhla v minulém roce nejvyšších úrovní za posledních 40 až 50 let. Vyspělý svět si odvykl, že ceny mohou růst i o více než deset procent za rok. Zatímco široká veřejnost se zcela logicky ptá, jak své úspory proti znehodnocení ochránit, odborníci na kapitálových trzích oživili zkoumání vztahu inflace a ceny akcií. Právě investování do akcií je totiž jedním z hlavních způsobů, jak se proti klesající hodnotě peněz ochránit. Ze studie Wonderinterest Trading vyplynulo, že výkonnost hlavního akciového indexu S&P 500 newyorské burzy je ve sledovaném období (posledních cca 25 let) asi 6,5násobná v nominálním vyjádření oproti indexu Stoxx 600.

„Naše srovnání potvrdilo dlouhodobé zjištění, že akcie společností z USA jsou pro investory řádově atraktivnější, než akcie jejich evropských protějšků,“ komentovala závěry právě vydané studie Olívia Lacenová, vedoucí analytického týmu Wonderinterest Trading Ltd. „Pochopitelně nás zajímá i otázka, proč tomu tak je. Částečné vysvětlení poskytují makroekonomická data o vývoji ekonomiky jako celku. Zásadní rozdíl mezi lety 19982022 byl v produktu. Výkonnost americké ekonomiky se tedy za sledované období zvýšila o 70 procent. V případě eurozóny se reálný HDP ve stejném období zvýšil jen o přibližně 43 procent,“ vysvětluje Olívia Lacenová a dodává: „Ještě významnějším spočitatelným faktorem je ovšem výrazně vyšší podíl technologických titulů ve složení obou indexů v neprospěch Evropy. Ty totiž rostly nad průměrem celého ekonomického spektra, nehledě na to, že právě v technologických sektorech mají USA nad Evropou dlouhodobou dominanci.“

Stejnou otázkou se ve své analýze z roku 2021 zabýval Flossbach fon Storch Research Institute. Sledované období bylo sice kratší (jedna dekáda) a nezahrnovalo poslední dva roky vysoké inflace, ovšem závěry byly obdobné. Hlavní index newyorské burzy podle institutu v roce 2010 zahrnoval mnohem větší podíl technologických společností, a to 15,7 procenta. Podíl technologiíindexu Stoxx 600 činil v roce 2010 pouhého 1,7 procenta. Na konci sledovaného období, tedy v roce 2020 pak podíl technologických společností dle tržní kapitalizace v indexu S&P 500 činil 27,7 procenta, zatímco v indexu Stoxx 600 jen 7 procent.

Zdroje:
'S&P 500, Stoxx 600, BCPP, tradingeconomics.com, Flossbach fon Storch Research Institute

Wonderinterest Trading Ltd. je kyperská investiční společnost s evropskou licencí pod dohledem a regulací CySec, která nabízí klientům více než 1 000 obchodních nástrojů.

Varování před rizikem: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku ztráty. U 57.50% účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých prostředků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688