Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.10.2023 06:21:00

Jsou velké změny a stávky na trhu práce v USA počátkem bodu obratu? (video)

Jsou stávky v USA a požadavky na změny odměn a pracovního prostředí krátkodobým, nebo spíše strukturálním jevem? Na CNBC o tématu hovořila Joanne Lipman z Yale University, podle které nyní nastává „bod obratu“. K tomu zdůraznila, že se nejedná jen o mzdy, i když ty jsou výraznou součástí celé věci, protože po delší dobu na reálné úrovni klesaly. Podle expertky se mění „budoucnost práce“ včetně počtu odpracovaných hodin a dnů v týdnu.

Lipman míní, že celý proces pomohla spustit pandemie, kdy řada lidí začala pracovat z domova. Nyní je po nich požadováno, aby se vrátili zpět do kanceláří, ale „proti tomu rebelují“, protože zde nechtějí trávit celý pracovní týden. Dříve podle expertky probíhaly stávky zejména za zvýšení mezd, nyní se ale dostává do popředí více faktorů, včetně rovnováhy mezi prací a volným časem. CNBC v této souvislosti připomněla, že odbory UAW nyní mimo jiné požadují čtyřdenní pracovní týden.

Kladou dnes zaměstnanci větší důraz na odměny, nebo na volný čas? Lipman na tuto otázku odpověděl, že chtějí obojí a nachází se v pozici, kdy se jim lépe jedná, protože trh práce je napjatý. Ohledně čtyřdenního pracovního týdne pak uvedla, že na něj mohou někteří hledět se skepsí, ale je dobré se podívat na výsledky výzkumů, které byly v této oblasti provedeny. Lipman konkrétně zmínila testy, které byly provedeny v některých evropských zemích a které ukázaly, že takový systém nevede ke snížení produktivity a zároveň výrazně zvyšuje spokojenost zaměstnanců.

Podle expertky tak bude muset dojít ke změně uvažování toho, „jak se pracuje v kanceláři.“ K tomu dodala, že nyní je tomu sto let, kdy Henry Ford snížil počet pracovních dní v týdnu na pět. I tehdy šlo o velkou změnu, která je ale dnes brána jako běžná věc. Celkově se ovšem nedá říci, že se systém posune směrem k nějakému univerzálnímu „řešení“. Každá firma a odvětví totiž vyžadují něco jiného a to samé platí o lidech. Podle expertky tak bude mnohem více individuálních řešení a přístupů.

Na závěr Lipman poukázala na to, že v USA již řadu měsíců roste participace žen v mladém věku na pracovní síle. Podle expertky je to právě kvůli tomu, že tyto ženy mají výrazně větší možnost pracovat z domova a celkově jim zaměstnavatelé nabízejí větší flexibilitu. K tomu se projevilo otevírání ekonomiky a uvolňování restrikcí včetně návratu dětí do škol. Lipman se také domnívá, že ne všichni touží po práci z domova, opak může platit například u některých mladých lidí, „kteří chtějí vypadnout ven.“

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688