Ali Daylami (BITmarkets)
Okénko investora  |  29.09.2023 18:55:22

Jestřábi a holubice v regulaci kryptoměn

Zatímco roste počet států, které se zasazují o přijetí kryptoměn jako zákonného platidla, jiné jsou neústupné ve zpřísňování podmínek obchodování s kryptoměnami. Finanční dohledové orgány zejména Spojených států, Číny a Hongkongu jsou známé zvyšováním regulační kontroly kryptoměn, čímž lidem stále více ztěžují neomezené obchodování s kryptoměnami a komplikují společnostem působícím na kryptoměnovém trhu bezproblémové podnikání.

Evropa, naproti tomu, se jako celek staví ke kryptoměnám pozitivněji a zasazuje se o jejich přijetí v rámci celého bloku. V červnu tohoto roku dala Evropská unie zelenou prvnímu komplexnímu krypto-legislativnímu rámci na světě s názvem Markets in Crypto Assets (MiCA), jehož cílem je stanovit jasný soubor pravidel, která vytvoří bezpečné prostředí jak pro společnosti, jež jsou poskytovateli služeb a kryptoměn, tak pro samotné obchodníky.

Které země v Evropě považujeme za ke kryptoměnám nejpřívětivější a proč?

 

Malta

„Blockchainový ostrov“ Malta podporuje atmosféru otevřenou inovacím a úspěšně se etabloval jako globální centrum pro blockchainové a kryptoměnové společnosti. Právní jistota a srozumitelnost tamního zákona o virtuálních finančních aktivech (Virtual Financial Assets, VFA)  dokazuje jeho pozitivní postoj ke kryptoměnám.

Podniky působící v odvětví blockchainu a kryptoměn vydělávají na daňových výjimkách a nižších daňových sazbách, díky čemuž si mohou ponechat větší zisky, které mohou použít na investice do své expanze.

 

Německo

Německo má pověst jedné z ke kryptu nejotevřenějších zemí v Evropě. Na rozdíl od většiny států považuje bitcoin za legitimní soukromé platidlo – v kontrastu s komoditami či akciemi. Země v souladu se zpřísňujícími se podmínkami v EU už nyní zavádí striktní předpisy zaměřující se na podvody a praní špinavých peněz, které chrání investory, obchodníky a uživatele kryptoměn.

Spolkový úřad pro finanční dohled (BaFin) tedy přistupuje k regulaci kryptoměn na národní úrovni stále aktivněji a uznává kryptoměny za legitimní finanční nástroje. V největších německých městech, včetně Mnichova, Berlína a Hamburku, se kryptoměny těší stále větší oblibě, což dokazuje i jejich stále častější užívání jako platební metody v obchodech a podnicích.

 

Lucembursko

Další zemi s celkově pozitivním postojem ke kryptoměnám najdeme hned za západními hranicemi Německa. Lucembursko se se svým odhodláním podporovat používání kryptoměn stalo významným finančním centrem, které účastníkům kryptotrhu nabízí bohaté regulované prostředí. Tento vnitrozemský stát se může pochlubit nejen geograficky strategickou polohou pro obchodování s ostatními evropskými státy, ale jeho od daní osvobozená struktura pro obchodování s kryptoměnami a technologická vyspělost z něj činí optimální místo pro krypto aktivity.

 

A jak je to v Česká republice?

V České republice jsou bitcoin a další kryptoměny klasifikovány spíše jako komodity než jako měna, což je v porovnání s ostatními evropskými zeměmi poněkud přísnější regulační přístup. Přesto je obchodování a investice do kryptoměn v zemi poměrně populární. Podle údajů společnosti Visual Capitalist v minulém roce investovalo do kryptoměn 12 % obyvatel Česka, což bylo více než na Maltě (10 %) a dvojnásobek podílu obyvatel v Německu (6 %).

Praha, která je považována za jedno z pro kryptoměny nejpřívětivějších měst na světě, rozhodně nezaostává za metropolemi sousedního Německa. I zde je trend zavádění možnosti platby kryptoměnami v podnicích, jako jsou restaurace, kavárny a noční kluby, na vzestupu.

 

Všechny státy Evropské unie pak mají v tomto odvětví jedno společné. V nadcházejícím roce vstoupí v účinnost nařízení MiCA, jehož plošná implementace setře rozdíly v současné regulaci kryptotrhu jednotlivých států. 

Ali Daylami

Svou kariéru zahájil jako marketingový specialista zaměřený především na vzdělávání klientů v oblasti obchodování na finančním trhu. Do oblasti analýzy trhu se dostal s cílem hlouběji proniknout do pochopení faktorů, které ovlivňují zejména trhy s akciemi a kryptoměnami, které byly jeho silnou stránkou a hlavní oblastí zájmu. Po letech pohybování se v oblasti fundamentální i technické analýzy trhu se více zaměřil na analýzu dat týkajících se kryptoměn a zkoumání převládajících trendů na trhu.



 

BITmarkets

BITmarkets je globálně působící kryptoměnovou burzou, která se zasazuje o otevírání trhů s kryptoměnami všem a všude – jednoduše, bezpečně a důvěryhodně. Skrz BITmarkets Academy aktivně vzdělává jak začínající, tak pokročilé tradery, za což získala i některá z mnoha prestižních ocenění, která za dobu svého působení obdržela. Aby zajistila maximální klientskou podporu a jednoduché, bezproblémové obchodování, nabízí svým klientům nepřetržitou zákaznickou linku, a to ve více než 15 jazycích.

Více informací na http://www.bitmarkets.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

19.09.2020Evropská unie slibuje obsáhlé regulace kryptoměn do roku 2024 cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
25.08.2020Evropská komise chystá regulaci pro kryptoměny Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688