Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  29.09.2023 14:11:31

Bankovní statistika - srpen 2023 - naděje na úvěrové oživení slábne


Celková aktiva bankovního sektoru vzrostla během srpna jen mírně, a to o 0,3 % na konečných 10 098 mld. . V meziročním srovnání tempo růstu bilanční sumy lehce zpomalilo na 5,9 %. Za srpnovým nárůstem stojí především úvěrová aktivita na mezibankovním trhu (+28 mld. m/m), avšak pozitivně přispěly i úvěrové obchody s klienty (+18 mld. m/m). 

Celkový objem vkladů dosáhl ke konci srpna hodnoty 6 881 mld. , což je o 0,2 % méně než na konci července a o 7,7 % více při meziročním srovnání. V srpnu pokračoval pokles vkladů nefinančních podniků (-1,2 % m/m), obyvatelstvo naopak udrželo stejné tempo růstu vkladů jako v předchozím měsíci (+0,6 m/m). V meziročním srovnání se tempo růstu firemních vkladů zpomalilo na 5,6 %, u obyvatelstva dosahuje aktuálně + 7,0 %. Tomu odpovídá i vývoj tzv. nad-vkladů, jejichž objem se po vrcholu v květnu postupně snižoval na aktuálních 419 mld. . Hlavní roli hrají právě brzdící vklady firem, jejichž finanční nadbytek poklesl z květnového maxima 210 mld. na srpnových 139 mld. . Domácnosti naopak pokračují v úsporných opatřeních a jejich nad-vklady dosáhly v srpnu nového rekordu 280 mld.

Celkový objem úvěrů vzrostl v průběhu srpna o 0,4 % na konečných 4 259 mld. . V meziročním srovnání dosahuje tempo růstu úvěrů 4,8 %. Tempo růstu firemních úvěrů zpomalilo v srpnu na 0,7 % m/m, což již napovídal nižší objem nově poskytnutých úvěrů v předchozím měsíci. Po mimořádně úspěšném červnu, kdy firmy uzavřely nové úvěrové smlouvy v hodnotě 64 mld. , se objem nových úvěrů v červenci snížil na necelých 40 mld. . Tento útlum nové produkce firemních úvěrů pokračoval i v srpnu, kdy bylo nasmlouváno pouze lehce nad 33 mld. . Celková letošní produkce nových firemních úvěrů je v meziročním srovnání o 35 % nižší, přičemž korunové úvěry zůstávají o více než 41 % nižší než vloni, eurové úvěry oproti loňsku ztrácejí 27 %. V nové produkci tvoří eurové úvěry více než polovinu všech nových firemních úvěrů, v celkovém objemu pak jejich podíl vzrostl na 48,5 %. Úvěry obyvatelstvu nevykazují výraznější oživení. Jejich celkový objem vzrostl v srpnu o 0,4 % a v meziročním srovnání udržel tempo růstu předchozího měsíce + 5,1 %. Na vině zůstávají hypoteční úvěry, jejichž meziroční tempo růstu aktuálně dosahuje jen 4,4 %. Také nová produkce hypoték je nadále hluboko pod předkovidovou úrovní. Letošní nově poskytnuté hypotéky jsou ve srovnání s rokem 2019 nižší o více než 36 %. Naopak, jak již bylo několikrát zmíněno, spotřebitelské úvěry zažívají svůj boom, když jejich letošní nová produkce převyšuje tu loňskou již o 5 %. Přesto jejich podíl na celkovém objemu úvěrů obyvatelstvu zůstává stabilní okolo 14 %. 

Autor: Lenka Kalivodová, analytička 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

31.01.2024Bankovní statistika - prosinec 2023 - překvapivý růst vkladů Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.11.2023Bankovní statistika - říjen 2023: naděje na oživení hypotečního trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688