Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.09.2023 10:25:40

Brazílie jako zajímavá (nejen) komoditní investice?

Desátá největší ekonomika podle nominálního HDP, pátá největší země podle rozlohy a sedmá podle počtu obyvatel. Brazílii je těžké na světových mapách přehlédnout. Důvody, proč jí věnovat místo i v portfoliu, není těžké najít, přesto mezi investory nejde o zrovna etablovanou destinaci.

Brazilské ministerstvo zemědělství předpovídá pro letošek rekordní sklizeň obilí v objemu téměř 323 milionů tun. Země zvyšuje produkci obilí už dekádu, jednak díky vyšší produktivitě, jednak díky zvětšující se osevní ploše. Zemědělská produkce se na HDP Brazílie podílí zhruba sedmi procenty, vydařená sklizeň by tak podle expertů měla přispět k tomu, že tempo růstu HDP letos bude blízko 3 %, ačkoli na začátku roku predikce pracovaly jen s jednoprocentní expanzí ekonomiky.

Vzhledem k tomu, že většina sklizených plodin je určena na export a země je také čistým vývozcem ropy, je podle expertů Brazílie na cestě k vykázání rekordního přebytku obchodní bilance. Experti z UBS hovoří o kladném saldu 80 miliard dolarů po loňském rekordním přebytku 60 miliard dolarů.

Relativně příznivá je v Brazílii také situace na inflační frontě. Na začátku roku predikce pro letošní rok hovořily o zhruba 6% růstu spotřebitelských cen, nyní se počítá už "jen" s 5% inflací, která by zhruba odpovídala průměru od začátku tisíciletí.

"S ohledem na stav ekonomiky by se dalo čekat, že mezi investory bude zájem o akcie brazilských firem. Pravda je ale taková, že zatímco benchmark MSCI Emerging Markets v uplynulých deseti letech ročně přidával v průměru 2,99 %, MSCI Brazil jen 1,76 %," upozorňuje Lukas Kümmerle, zakladatel Kucrop Analytics.

Zdroj: The Commodity Report

"Inflační story udeřila v Brazílii dříve než v západním světě. Teď naopak země těží z dřívějšího a relativně razantního odeznívání rychlého růstu spotřebitelských cen, navíc při velice slušném růstu HDP. Brazilská centrální banka má také značný prostor k uvolňování měnové politiky, vezmeme-li v potaz, že reálná sazba v Brazílii přesahuje 8 % (základní sazba 12,75 % minus inflace 4,6 %), zatímco třeba v případě Mexika je 6,6 %, v případě Číny asi 3,4 % a v případě eurozóny je záporná," říká David Reid, analytik z Wellington Management. "Za dva roky se základní úroková sazba v Brazílii zvýšila o téměř 12 procentních bodů, což podpořilo masivní přesun prostředků z akcií do dluhopisů. Jakmile měnová autorita začne sazby razantně snižovat, mělo by to mít opačný efekt."

Reid ale rovněž upozorňuje, že Brazílie je dlouhodobě specifická z hlediska politického rizika. "Politické prostředí v zemi je křehké, zranitelné a nejisté. Predikce ekonomického vývoje mohou vzít rychle zasvé, když se ve společnosti změní politické nálady. Investoři to dobře vědí a právě tento faktor je nepochybně jedním z důvodů, proč celkově pozitivní vyhlídky neoceňují větším nadšením," dodává.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688