OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  29.09.2023 10:20:00

TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2022 v Česku dle oPojištění.cz

Odborný portál oPojištění.cz opět po roce představuje exkluzivní žebříček – TOP 30 největších pojišťovacích makléřů v České republice. Komu se v těžkém roce 2022 dařilo a kdo naopak neměl dobré období? Objektivně ověřitelné kritérium – výše tržeb z činnosti – prozradí vše.

Čeští pojišťovací makléři v loňském roce opět prokázali, že komplikované a rizikové období, kterým si celá společnost prochází, nepředstavuje zásadní překážku, s níž by si nevěděli rady. Právě naopak. Ve výkonu jejich důležité profese, která chrání podnikání firem ale i životní osudy jedinců, je díky odborným a dlouholetým zkušenostem nezastavil ani chaos, který souvisel s probouzející se společností po covidovém útlumu, ani prapodivný stav mysli největšího Velkorusa Vladimira Vladimiroviče Putina. Důkazem je jedna jediná číslovka… 9 000 000 000 . Ano. Tuto hranici souhrnné tržby makléřských společností poprvé v historii přesáhly. Konkrétně jde o částku 9 023 272 tis. Kč, což je zhruba o 700 milionů více, než tomu bylo v roce 2021. V procentuálním vyjádření se jedná o cca 8% růst.

V aktuálním žebříčku TOP 30 byla hranice 100 milionů korun překonána hned čtrnáctkrát a přes magický výsledek jedné miliardy korun se dostaly tři společnosti. Vítězná RENOMIA rostla v tržbách o 11,5 %, díky čemuž se dokonce blíží 2,5miliardové hranici. Společný výsledek společností INSIA a MARSH dosáhl na druhém místě hodnoty 1 273 148 tis. Kč, z čehož samotná INSIA překonala miliardovou hranici poprvé ve své historii, celkově to pak představuje velmi solidní 12% růst. Pomyslnou bronzovou medaili pak získala společnost OK GROUP. Její tržby v roce 2022 dosáhly 1 157 222 tis. Kč, to ve výsledku znamená 10% zlepšení.

Největšího procentuálního růstu dosáhla společnost IS Group, která sice s výsledkem 15 691 tis. Kč skončila na 30. místě, rostla však téměř třicetiprocentním tempem. Přes dvacetiprocentní růst se dostala i firma JCI, která obhájila svoji loňskou 22. pozici, kdy na tržbách získala téměř 43 mil. . Obě tyto firmy patří do skupiny Star Insurance Group, která celkově rostla o cca 12 % a jež je v žebříčku zastoupena hned devíti firmami. A pro úplnost ještě dodejme, že stejně jako loni neobsahuje žebříček ty společnosti, které se objevily v některém z předchozích vydání. Důvodem jsou buď fúze nebo si tyto firmy explicitně nepřály být součástí našeho srovnání.

„Český makléřský trh a ve své podstatě obecně pojistný trh musím jen a jen chválit. Pojišťovnictví jako obor poslední krize zvládá s velkým přehledem a pro své klienty představuje stabilní sílu, na kterou je vždy spolehnutí. Ostatně výsledky exkluzivního žebříčku TOP 30 to plně potvrzují. Překonání devíti miliardové hranice v tržbách je vynikající výsledek a všem společnostem, které se v žebříčku objevily, gratuluji. Tento pozitivní výsledek přináší tolik potřebnou profesní motivaci do další těžké práce. Čeká nás totiž skutečně spousta náročných úkolů,“ okomentoval výsledky ankety TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2022 předseda Asociace českých pojišťovacích makléřů Ivan Špirakus.

„Tím hlavním cílem, na který su musí trh plně soustředit, je přenesení procesů digitalizace a automatizace do každodenní praxe. To by se už od nového roku mělo odrazit v implementované novele motorové směrnice, která bude mít zásadní vliv na celý pojišťovací segment. Bude totiž zapotřebí, aby se informace o pojištění vozidel v reálném čase promítly až do registru ministerstva dopravy. Dnešní praxe, kdy u nově koupeného auta dostanete zelenou kartu a jdete s ní okamžitě pro novou registrační značku, tak s přicházející legislativou skončí. Když úředník nebude mít v počítači záznam o tom, že je vůz pojištěn, tak nesmí „značku“ vydat. Tento online mód celého systému bude tou největší výzvou. A to není samozřejmě zdaleka vše, co makléře čeká. Například nová iniciativa evropské regulace nazvaná RIS (Retail Investment Strategy) může mít dopad na celý náš byznys. Musíme být ostražití,“ dodal k vývoji trhu Ivan Špirakus.

Nejlepším 30 makléřům gratulujeme a děkujeme za spolupráci na letošní podobě této prestižní ankety.


TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2022 v Česku dle oPojištění.cz:

Principy sestavení žebříčku TOP 30 pojišťovacích makléřů 2022
  • Zařazeny jsou společnosti se sídlem v ČR či jejich skupiny, které převážně vykonávají činnost pojišťovacího zprostředkovatele včetně smluvního zastupování firemních klientů (činnost makléře).
  • Pořadí bylo sestaveno dle tržeb na základě dostupných finančních výkazů za rok 2022.
  • Pokud účetní jednotka provádí konsolidaci, byla použita konsolidovaná uzávěrka.
  • Do skupiny se započítávají společnosti s přímým či nepřímým kapitálovým propojením ve výši 30 % a více – akcionářská struktura musí být zveřejněna ve výroční zprávě či příloze účetní uzávěrky.
  • Redakce oPojištění.cz si je vědoma, že tento přehled pojišťovacích makléřů není úplný. Byl sestaven s maximálním úsilím na základě dostupných účetních výkazů za rok 2022.
Jan Cigánik

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688