Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.09.2023 07:03:00

Jestli příští rok přijde snížení sazeb, bude to až na jeho konci - Lockhart (video)

Dennis Lockhart stál v čele Federal Reserve Bank of Atlanta a v rozhovoru na Bloombergu uvedl, že vedení americké centrální banky se nyní snaží „nacítit“ vývoj v ekonomice a podle toho nastavovat monetární politiku. Ohledně „výše po delší dobu“ pak ekonom uvedl, že sazby zůstanou na vyšších úrovních po většinu roku 2024. Současné predikce Fedu pak ukazují, že „jestli příští rok přijde snížení sazeb, bude to až na jeho konci.“

Na otázku týkající se pravděpodobnosti hladkého přistání amerického hospodářství ekonom uvedl, že v současné době vypadá situace nadějně, protože probíhá „postupná dezinflace“. Ekonomika ale stále silně roste, a to tempem, které se pohybuje nad potenciálem. Trh práce se podle Lockharta posouvá směrem k větší rovnováze a pokud bude Fed trpělivý, může inflace klesnout bez toho, aby byly napáchány škody na trhu práce.

Ekonom hovořil o riziku opětovného zvednutí inflačních tlaků či zastavení dezinflace. On sám podle svých slov v této souvislosti sleduje zejména ceny energií. K tomu připomněl, že jde o položku, která je vyloučena při počítání inflace jádrové. Jenže její vliv se projevuje v široké škále cen zboží a služeb.

Jeffrey Gundlach z vedení společnosti DoubleLine je odborníkem zejména v oblasti dluhopisových investic a na CNBC hovořil o dalším vývoji v ekonomice a americké monetární politice. Poslední rozhodnutí Fedu, kdy nedošlo k dalšímu zvednutí sazeb, hodnotí investor jako jedno z nejlepších v historii. Klíčový je pak podle něj důraz, který šéf Fedu Powell kladl na slovo „opatrně“. Zapomínat by se pak podle Gundlacha nemělo na to, že stále probíhá kvantitativní utahování, tedy snižování rozvahy americké centrální banky.

Gundlach v souvislosti se zmíněnou opatrností v dalším nastavování monetární politiky řekl, že v americké ekonomice „je hodně dluhů“ a své zadlužení zvyšuje i vláda. Vyšší sazby se pak projeví vyššími úrokovými náklady, a i proto je dobré nepřehnat to s jejich zvedáním. V ekonomice je také podle experta řada protichůdných sil, jedny působí dezinflačně, druhé opačným směrem. V první skupině se mimo jiné nachází sama monetární politika či náklady spojené s bydlením. Ve druhé nyní najdeme ceny ropy nebo stávky.

Jak bylo uvedeno, Lockhart míní, že pokud budou sazby klesat, dojde k tomu až na konci příštího roku. Následující graf od Real Investment Advice nese nadpis: „Kupovat při zvedání sazeb, prodávat při jejich snižování.“Ukazuje totiž, že akciový trh má tendenci růst v době růstu sazeb a klesat při jejich poklesu:
qqq

Zdroj: Bloomberg, CNBC, X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688