mpo.cz (MPO)
Investice  |  27.09.2023 17:24:00

Vláda dnes pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která provozuje rozsáhlý systém plynovodů

Další krok k posílení energetické bezpečnosti. Vláda schválila nákup společnosti NET4GAS 

 

Vláda dnes pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic a má tak jedinečnou roli v oblasti přepravy a dodávek plynu pro české zákazníky. Česká republika je jednou z mála evropských zemí, která podobnou kritickou plynovou infrastrukturu neovládá. Nákup společnosti je dalším opatřením, posílí energetickou bezpečnost České republiky. Kupní cena je podle posudků zhotovených jednou z největších světových bank a jednou renomovanou nadnárodní společností spravedlivá. Konkrétní částku bude možné zveřejnit po podpisu kupní smlouvy.

Firma NET4GAS vlastní 4 tisíce kilometrů plynovodů, které vedou plyn přes české území, a provozuje tři hraniční předávací stanice, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic pro další distribuci plynu. Firma je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice,říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že Česká republika je jednou z mála evropských zemí, která nemá přímý vliv na přepravu plynu. „Za společnost NET4GAS není náhrada. Jestli chceme do České republiky dovážet plyn, bude to mít na starosti právě ona. Nakupujeme tak základní stavební kámen české energetické bezpečnosti.“

Finanční bilance společnosti NET4GaAS mezi lety 2015 a 2022 ukazuje celkový zisk po zdanění ve výši 27,7 miliardy korun. Kromě toho společnost eviduje finanční aktiva ve výši 6,8 miliardy korun, zároveň má vydané dluhopisy v hodnotě 18,5 miliardy korun a úvěry 14,5 miliardy korun s termínem splatnosti mezi lety 2025 a 2028.

Stát nekupuje pouze plynovody a kompresní stanice, ale přebírá celou společnost NET4GAS, včetně jejího zkušeného managementu a zaměstnanců,říká ministr Síkela s tím, že kupní cena je pro stát podle posudků renomovaných, důvěryhodných institucí spravedlivá. „Potvrdila to jak jedna z největších světových bank, tak renomovaná nadnárodní poradenská společnost. Konkrétní částku zveřejníme tento pátek po podpisu kupní smlouvy.“

Plynovody firmy NET4GAS by mohly být součástí vodíkového koridoru, který do budoucna počítá s přepravou až 16 miliard kubíků plynu ročně z Ukrajiny přes Slovensko a Česko do Německa. Pro využití potrubí na vodík budou potřeba náročné investice. Pro tento projekt má společnost NET4GAS velkou šanci získat finanční podporu od Evropské komise, což Ministerstvo průmyslu a obchodu aktivně podporuje i při jednáních s dotčenými úřady.

V roce 2024 vyprší kontrakt na tranzit plynu z Ruska přes Ukrajinu. V případě jeho neprodloužení by státy jako Slovensko, Rakousko či Maďarsko spoléhaly na dodávky plynu přes Česko. „Vzhledem k proměně, kterou prochází evropská energetika, je důležité, aby stát měl možnost podporovat průběh nutných změn a realizaci nových projektů. NET4GAS Holdings zajišťuje mezinárodní tranzit, tedy přepravu plynu pro zákazníky přes Českou republiku a do ní. Proto je pro nás tato infrastruktura tak klíčová,“ říká ministr Síkela s tím, že nákup NET4GAS je investice do energetické bezpečnosti České republiky, investice, která pomůže dalšímu rozvoji české energetiky.

NET4GAS je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Jakékoli problémy s plynovody NET4GAS by zásadně ohrozily dodávky plynu do země. Nákup NET4GAS je dalším krokem, kterým vláda posiluje energetickou soběstačnost České republiky. Se společností ČEZ stát zajistil podíl kapacity LNG v terminálu v Holandsku. Ten pokryje až 40 % roční spotřeby plynu. Stát také nakoupil 6 plynových zásobníků, které vystačí na zhruba 45 procent spotřeby během zimy. Daří se plnit tuzemské zásobníky s plynem, k dnešnímu dni jsou naplněné z více než 97 %. Jejich stav MPO každý všední den aktualizuje na www.energiezamene.cz/stav-zasobniku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688