ČHMI (chmibrno.org)
Z regionů  |  27.09.2023 13:10:00

Počet tropických dnů v Brně se od konce osmdesátých let zdvojnásobil

Tropických dnů, tedy dnů, kdy maximální teplota během dne překoná hranici 30 stupňů Celsia, v Brně i v celém Jihomoravském kraji neustále přibývá. V letech 1961-1990 bylo na nejteplejších stanicích v Jihomoravském kraji, ve Strážnici a v Brně-Žabovřeskách, průměrně jen kolem 10 tropických dnů za rok, v letech 1991-2020 stoupl počet těchto dnů na 20-25. V letošním roce bylo tropických dnů na těchto nejteplejších stanicích 33 ve Strážnici a 32 v Brně-Žabovřeskách.

Letos jsme na stanicích v Jihomoravském kraji zaznamenali průměrně 25 tropických dnů. Nejvíce těchto horkých dnů, celkem 33, zaznamenala stanice ve Strážnici, nejméně (14) stanice Tišnov, Hájek položená ve vyšších nadmořských výškách. Zatím nejvíce tropických dnů v Brně (45) bylo pozorováno v roce 2018. To znamená, že téměř polovina dnů v letní sezóně od června do srpna byla tropických.

První letošní tropické dny byly zaznamenány až ve druhé polovině června, konkrétně 19. června. Posledním dnem, kdy alespoň na některých stanicích v kraji byla překročena hranice 30 stupňů Celsia, bylo 12. září. Pro srovnání: v posledních pěti letech nastoupily tropické dny většinou na přelomu května a června a skončily na přelomu srpna a září.

Pokud je horkých dnů více za sebou, označujeme tato období jako vlny veder. Ty jsou velmi náročné pro lidský organismus, proto patří mezi významná hydrometeorologická ohrožení. Letos byly v Jihomoravském kraji celkem tři vlny veder: od 19. června do 22. června, od 8. července do 19. července a dále od 13. srpna do 25. srpna.

Zajímavý je rozdíl v počtu dnů na dvou Brněnských stanicích – na stanici Brno-Žabovřesky bylo tropických dnů 32, na letišti Brno-Tuřany „jen“ 23 tropických dnů. Důvodem tohoto rozdílu je tepelný ostrov města, kdy městská stanice v Brně-Žabovřeskách se mnohem více přehřívá než stanice Brno-Tuřany na okraji Brna. Ještě výrazněji se tepelný ostrov města projevuje v nočních hodinách, kdy v rozpáleném městě klesá teplota znatelně méně než ve volné krajině. V Brně-Žabovřeskách jsme letos zaznamenali 6 tropických nocí, kdy minimální noční teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia, v Brně-Tuřanech jen 3 tropické noci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688