olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  27.09.2023 16:56:00

Olomouc - Stavby v okolí pošty v Dobnerově ulici jsou u konce

Stavby v okolí pošty v Dobnerově ulici jsou u konce

Nové řešení cyklistické dopravy, rekonstrukce komunikace i přilehlých chodníků, a úprava veřejného prostranství v prostoru kolem pošty byly předmětem stavebních prací, které v ulicích Na Vozovce, Dobnerova a Kmochova probíhaly od konce dubna. Před několika dny byly stavební práce dokončeny a v podzimních měsících bude následovat výsadba stromů a zeleně.

Úprava veřejného prostranství v prostoru mezi ulicemi Foerstrova a Dobnerova spočívala zejména v novém dláždění a doplnění mobiliáře. Před poštou zůstal mladý platan, jehož okolí doplní záhon s vyššími trvalkami, které porostou i v dlouhém záhonu lemujícím cyklostezku. „Místo bylo dříve využívané ke stánkovému prodeji a s touto možností se počítá i nadále. I v nově řešeném území mají prodejci místo, kde mohou nabízet sezónní zboží, jako třeba ovoce, zeleninu nebo květiny,“ popisuje primátor města Olomouce, že s novou úpravou prostranství oblíbená nabídka trhovců pro místní nezmizí.

Během podzimu by se zde pak měly vysadit dva nové stromy, půdopokryvné keře a budou založeny trvalkové záhony.

Úprava veřejného prostranství přišla na 5,3 milionu korun.

Souběžně s úpravou prostoru kolem pošty probíhaly stavební práce také v části ulice Na Vozovce propojující Foerstrovu a Kmochovu ulici. Zde šlo o řešení cyklistické dopravy a rekonstrukci chodníků podél komunikace, včetně obnovení povrchu vozovky. Součástí stavby byla také úprava veřejného osvětlení. „V rámci stavby byly také doplněny přechody pro chodce a místa pro přecházení, přejezdy pro cyklisty, ostrůvky i zpomalovací práh. To vše jsou řešení, která přispívají k bezpečnějšímu a plynulejšímu provozu. Právě bezpečnost je pro všechny aktéry, kteří do přípravy projektu a stavby vstupují, tím nejdůležitějším kritériem,“ vysvětluje investiční náměstek primátora města Olomouce Miloslav Tichý, že výsledná podoba stavby do velké míry závisí na tom, jaké nejvhodnější a nejbezpečnější řešení v místě povolí Dopravní inspektorát Policie ČR.

Výsledkem stavebních úprav je nyní vybudování bezpečné, bezbariérové a komfortní trasy pro chodce a cyklisty na trase do centra města včetně návaznosti na okolní chodníkové plochy a přístupy k přilehlým objektům občanské vybavenosti. Zvýší se také bezpečnost cyklistické dopravy díky jasnému vymezení prostoru pro cyklisty. Úprava se týkala také přilehlých parkovacích zálivů.

V průběhu října a listopadu se plánuje ještě výsadba sedmadvaceti alejových listnatých stromů. Mělo by se jednat o duby, jerlíny japonské a hrušně Calleryovy. Trávníky pak doplní také plochy s výsadbou půdopokryvných keřů.

Náklady na realizaci této části stavby byly 11 milionů korun, přičemž 4,2 milionu korun pokryla dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury a 247 tisíci korunami přispěl také Olomoucký kraj.

Zhotovitelem obou staveb byla společnost Skanska. „Těší nás, že jsme mohli realizovat oba projekty. Práce byly komplikovanější tím, že probíhaly v těsné blízkosti intenzivního provozu a pohybu veřejnosti. Spolupráce s investorem a všemi zúčastněnými stranami ale byla po celou dobu výborná a my jsme rádi, že se nám dílo, které výrazně přispěje k bezpečnosti dopravy, podařilo dokončit v termínu a požadované kvalitě,“ uzavírá hlavní stavbyvedoucí Skanska Zdeněk Luža.

Fotografie:

| Poslední úprava: 27. září 2023 (st)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688