Martin Ždímal (RIXO.cz)
Finanční rady  |  27.09.2023 13:11:58

Kdy a jak vám pomůže pojištění odpovědnosti?

Sjednání pojištění odpovědnosti občana by mělo být samozřejmostí pro každého z nás. I ten nejšikovnější člověk se totiž čas od času nevyhne způsobení nějaké nehody. Nemusí jít o škodu “jen” za pětistovku. Stačí mít smolný den a náhrada škody za vámi způsobené neštěstí může vyšplhat až do milionů korun. S pojištěním odpovědnosti, tedy takzvanou “pojistkou na blbost”, můžete zůstat v klidu.  




Na co se vztahuje pojištění odpovědnosti? 

Pojištění odpovědnosti slouží k vaší ochraně před náhradou škody, kterou neúmyslně způsobíte někomu jinému na zdraví nebo na majetku. Dobře nastavené pojištění pokryje škody způsobené vámi, členy vaší domácnosti (tedy i dětmi), vaším majetkem nebo i vaším domácím mazlíčkem. Pojištění s optimálním krytím rizik po celé Evropě a pojistným limitem 5 milionů korun navíc můžete sjednat jen za tisíc korun ročně

Škody na cizím majetku

Praskla vám přívodní hadice nebo jste ráno nechali vodu puštěnou a při návratu z práce už kloužete po chodbě? Jako kdybyste neměli dost starostí se škodami na vlastním bytu, ještě musíte řešit náhradu škody majiteli bytu pod vámi. Přitom ale stačí jen pojišťovně doložit sousedovy fotografie škod a účtenky od věcí, které se poškodily, případně podepsat čestné prohlášení, když doklad o koupi už není dohledatelný. Škoda ale vznikne i ve vašem bytě. Co když bydlíte v nájmu a škodu musíte nahradit svému pronajímateli? K základní odpovědnosti si můžete připojistit krytí škod na pronajatých věcech

Nemusí jít vždy zrovna o škodu v domácnosti. Co třeba shození zboží z regálu v obchodě nebo polití ručně vázaného perského koberce na návštěvě u přátel? I to základní pojištění odpovědnosti kryje. Často dochází také k nehodám souvisejícím s drobnou elektronikou, především s mobily a tablety. Na takové situace pojišťovny pamatují a nabízí pro tento účel připojištění škod na drobné elektronice. Samostatnou kapitolou jsou pak zvířata a škody způsobené jimi, jako třeba pokousání cizího mazlíčka vaším psem. Pokud taková situace hrozí, stačí jen připojistit odpovědnost za škody způsobené zvířetem

Újma na zdraví jiného člověka

Nehody končící úrazem jsou v běžném životě na každodenním pořádku, dvojnásob to platí ve sportu. Na sjezdovce může snadno dojít ke srážce dvou lyžařů nebo snowboardistů. Zvlášť časté jsou podobné nehody u začátečníků nebo dětí. Výsledkem takové srážky může být nejen zlomená ruka nebo otřes mozku, ale i vážnější zdravotní potíže s trvalými následky. Pokud jste nehodu zavinili vy (nebo třeba vaše dítě), je vaší povinností újmu na zdraví poškozenému nahradit. Nejste fandou zimních sportů? Pokud raději trávíte čas cyklistikou, pojištění odpovědnosti vám může také významně ulehčit život. I jízdou na kole můžete někomu ublížit, a to především chodcům nebo jiným cyklistům. 

Pokud navíc máte dům nebo jinou stavbu, věnujte také pozornost pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. Za tašku padající z vaší střechy a případné zranění kolemjdoucího jste jako majitelé nemovitosti odpovědní vy. Bolestné, náhrada za ztrátu na výdělku nebo ušlý zisk, náhrada za ztížení společenského uplatnění nebo za duševní útrapy blízkých osob v případě usmrcení či vážného ublížení na zdraví může dosahovat i milionových částek.

Regresy pojišťoven a orgánů státní správy

Co je regres, neboli regresní nárok? Jedná se o náhradu plnění, které poskytla jiná strana (zdravotní pojišťovna, správní orgán) za osobu, která by jinak musela plnit sama, protože vzniklou škodu zavinila. Pokud někomu způsobíte újmu na zdraví, zdravotní pojišťovna díky systému veřejného zdravotního pojištění ošetření úrazu uhradí. Protože by ale úraz nevznikl bez zásahu jiné osoby, postihne ji za to. Náhrada škody pak náleží právě pojišťovně. U orgánů státní správy se bude jednat například o vyplacené dávky v pracovní neschopnosti, kterou jste jinému vlastní vinou způsobili. 

Regresy mohou znamenat nemalé výdaje a možná si ani jejich placení nebudete moci v případě způsobení vážnější újmy dovolit. Před těmito náklady vás ale pojištění odpovědnosti také uchrání. 

Kdy vám pojištění odpovědnosti nepomůže

Dávejte pozor na výluky z pojištění, které najdete v pojistných podmínkách. Ty se mohou mezi jednotlivými pojišťovnami lišit, některá omezení ale najdete všude. Pojištění obecně nekryje škody, které si způsobíte navzájem s jiným členem domácnosti. Pokud tedy upustíte a rozbijete mobil svého partnera nebo dokonce svůj, nemáte na plnění od pojišťovny nárok.  Pojistka se nevztahuje ani na škody způsobené komukoliv úmyslně, porušením právních předpisů nebo pod vlivem alkoholu a psychotropních nebo omamných látek. Z povahy věci také nezahrnuje škody způsobené řízením motorových vozidel, protože k tomu slouží vám dobře známé povinné ručení.

Věnujte také pozornost územní platnosti vaší pojistky. Pojišťovny nabízí rozšíření platnosti nejen na Evropu, ale i celý svět. Pokud se do zahraničí vydáváte jen občas, odpovědnost za škodu v zahraničí si můžete pojistit v rámci běžného cestovního pojištění.  


Martin Ždímal

V pojišťovnictví se pohybuje od roku 2006 a to jak v ČR, tak i dalších zemích, kdy od roku 2013 zodpovídal za vývoj a provoz IT systémů pro pojišťovny pod hlavičkou skupiny Generali PPF v rámci regionu CEE. V RIXO.cz stál u zrodu firmy a je z velké části autorem její filosofie – tedy bezplatného srovnávání pojistek klientů a nabídky nejvýhodnější alternativy z pohledu ceny i šíře pojistného krytí. Od listopadu 2022 je generálním ředitelem společnosti.



RIXO.cz

RIXO.cz je česká online pojišťovací služba. Od roku 2018 pomáhá klientům najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění. Nabízí srovnání a sjednání autopojištění, pojištění majetku, životního a úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti pro občany i zaměstnance, cestovní pojištění nebo energie (elektřinu a plyn) a hypotéky. Každý rok navíc RIXO výhodnost smluv kontroluje a doporučí lepší nabídky. Jako jediný srovnávač RIXO umí srovnávat a sjednávat životní pojištění online. Má také vlastní mobilní aplikaci, kde klienti najdou všechny své pojistky.

Více informací na https://www.rixo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688