Tomáš Beck (Vindicia)
Okénko právní novinky  |  27.09.2023 12:33:52

České řidičské hříchy: jízda na červenou ale může připravit o odškodnění

Ruku na srdce: dodržujete v autě vždy všechna pravidla?

Pokud ano, pak všechna čest. V průzkumu, který si společnost Vindicia před pár lety zadala u agentury STEM/MARK, se totiž ukázalo, že se každý pátý dopouští poměrně vážných přestupků. To zahrnuje třeba jízdu na červenou, nepoužívání bezpečnostních pásů či dokonce řízení pod vlivem alkoholu!

"Nejde jen o to, že jde podobné chování nebezpečné a neohleduplné vůči ostatním účastníkům provozu. Pravidla je třeba dodržovat, přispívají k tomu, abychom se všichni vrátili domů v pořádku. Co je ale také důležité, je skutečnost, že pokud kvůli prohřešku zaviníte dopravní nehodu, nebo jí nepomůžete, bude to mít opravdu velký vliv na odškodnění," vysvětluje náš odborník na kompenzace Tomáš Beck.

Představme si třeba, že se rozhodnete nedodržovat předepsanou rychlost. Silnice je přece krásně rovná, v lese neohrozíte žádné chodce, tak proč byste měli z devadesátky zvolnit na předepsaných šedesát? Jenže v onom lese může být vyústění méně používané silničky, která vede k nějaké osadě či chalupám. A pokud chce řidič vjet z polňačky na hlavní, potřebuje na to dost času - právě proto je zde omezení, které mu ho má poskytnout. V našem modelovém případu tento člověk před křižovatkou zastaví, rozhlédne se, a protože nikdo nejede, pokračuje dál. Jenže v tu chvíli se přiřítí vaše auto a výsledkem je srážka. Na první pohled je příčina nehody jasná - šofér druhého vozidla vám nedal přednost a vy tak máte nárok na plné odškodnění po bouračce. Jenže vyšetřování prokáže, že jste nedodrželi rychlost a nehodě buď silně napomohli, nebo ji dokonce plně zavinili.

A v takovém případě vám může být částka, na kterou byste u nezaviněné nehody měli nárok, krácena, nebo o ni můžete přijít úplně. A co víc - jestliže šlo o opravdu velice, velice, velice vážné porušení pravidel (například opravdu riskantní předjíždění přes dvojitou plnou a ještě pod vlivem alkoholu), může nastat situace, kdy pojišťovna zaplatí odškodnění všem zraněným, ale následně začne celou částku vymáhat po vás! A jelikož se může v případě těžkých následků odškodnění po dopravní nehodě vyšplhat i na miliony, rozhodně by se jednalo o obrovskou finanční i psychickou zátěž.

Pamatujte na to a raději příště dejte nohu z plynu ;)

Tomáš Beck

Tomáš Beck

Tomáš Beck (34) vystudoval historii a archeologii na Jihočeské univerzitě, pak základy práva a bezpečnostní studia na Cevro Institutu, kde následně dokončil postgraduální studium. Pro fungování Vindicia čerpá z principů západní Evropy. Drží se pravidla, že právo platí pro všechny, pro malé i velké.





Vindicia

Česká společnost Vindicia se zaměřuje na vymáhání spravedlivého odškodnění po dopravních nehodách, pracovních úrazech, úrazech ve školách a po zanedbání lékařské péče. Umí také zajistit adekvátní plnění z pojistek v případě, že pojišťovny odmítají platit. Vindicia má tým odborníků, kteří postupují podle metodik, které jsou pro klienta výhodné. Její úspěšnost proto přesahuje 90 %.

A co je nejdůležitější? Pokud vám Vindicia nevymůže peníze, nic neplatíte. Nejsou tu žádné vstupní poplatky, Vindicia si odměnu bere až z úspěšně získané částky. Nic tedy neriskujete. Stojí za to o odškodnění bojovat, vždyť průměrná kompenzace za dopravní nehodu dosáhla milionu korun!

Více informací na https://www.odskodnime.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688