Primulus Group (Primulus Group)
Zdraví  |  27.09.2023 10:26:51

Hormonální přechod: Když tělo promluví novým jazykem

Menopauza a andropauza se řadí mezi fáze života, kdy dochází ke značným hormonálním změnám v lidském těle. Zatímco u žen znamená menopauza konec biologických hodin, u mužů andropauza označuje pokles hladiny testosteronu a může způsobovat podobné projevy, i když obvykle méně výrazné. Jaké jsou základní příznaky u obou přechodných fází a jak zůstat v harmonii se svým tělem se dočtete v tomto článku.

Nenápadné začátky

Rané začátky menopauzy nebo andropauzy můžete snadno přehlédnout, protože jsou často nenápadné a postupné. Obvykle se to stává v momentech, kdy si procházíte například nějakou náročnější životní etapou a spojujete si s tím i všechno okolo. U žen se začátky projevují nejčastěji v podobě přerušovaného menstruačního cyklu, výkyvů nálad, zvýšené únavy nebo návalů horka. U mužů to často bývá zpomalený metabolismus v kombinaci se sníženým libidem a únavou. „Díky úbytku testosteronu se začíná v mužském těle tvořit více estrogenu a to je často důvod, proč muži po 40 začínají přibírat na váze a mění se jejich náladovost. Někteří doktoři andropauzu označují jako „obrácenou pubertu“. V pubertě je Váš testosteron na vrcholu. Máte hlubší hlas, svalovou hmotu přiberete jen při pohledu na činky a na sex myslíte pořád. V době mužského přechodu dochází k opačnému procesu. Svaly mizí, pneumatika na břiše se zvětšuje a kvůli přibývající únavě není na sex moc pomyšlení,“ vysvětluje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS.

Menopauza ve třech fázích

Proces menopauzy není otázkou pár týdnů či měsíců, naopak je to dlouhodobá záležitost, která obvykle trvá několik let. Během této doby dochází v těle ženy k výrazným hormonálním změnám a je důležité k sobě přistupovat mnohem šetrněji. Níže uvádíme základní tři fáze menopauzy:

1. Perimenopauza neboli přechod do menopauzy": Perimenopauza může začít 8 až 10 let před menopauzou, kdy vaječníky postupně produkují méně estrogenu. Obvykle začíná po čtyřicítce a trvá až do menopauzy, tedy do okamžiku, kdy vaše vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka. V posledním jednom až dvou letech perimenopauzy se pokles estrogenu zrychluje. V této fázi může mnoho žen pociťovat příznaky menopauzy, i když máte stále zachovalý menstruační cyklus a můžete otěhotnět.

2. Menopauza: Za počátek menopauzy je považovaná chvíle, kdy se vám po více než 12ti měsících nedostavila menstruace. V této fázi vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a rapidně se snižuje produkce estrogenu. „Bylo zjištěno, že průměrný věk menopauzy v Evropě je 54 let, v Severní Americe 51,4 let, v Latinské Americe 48,6 let a v Asii 51,1 let,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS .

3. Postmenopauza: Nese označení pro období po ukončení menstruace po celý rok, někdy dokonce až po zbytek života. V této fázi se mohou příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, zlepšit. Někteří lidé však pociťují příznaky menopauzy ještě deset let nebo déle po přechodu do menopauzy. V důsledku nižší hladiny estrogenu jsou ženy v postmenopauzální fázi vystaveny zvýšenému riziku několika zdravotních potíží, jako je osteoporóza a srdeční onemocnění.

V čem se menopauza od andropauzy liší

Mezi nejvýraznější rozdíly patří míra rychlosti poklesu hormonů. U žen dochází k poklesu estrogenu, progesteronu a testosteronu během několika měsíců, zatímco u mužů pokles hladiny testosteronu může trvat až několik let a pánové tedy nemusí nutně pocítit nějaké závažné příznaky. Dalším rozdílem je ten, že menopauza nemine jedinou ženu, ale andropauza postihuje pouze muže s nízkou hladinou testosteronu.

Pečujte o sebe

To nejlepší, co můžete sobě v tomto přechodném období dopřát, je šetrná péče o tělo a mysl. Obohaťte svůj jídelníček o potraviny bohaté na zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a nasycené mastné kyseliny, a vyhněte se naopak zvýšené konzumaci smažených jídel, bílého pečiva a cukrovinek. Nepodceňujte ani kvalitní spánkový režim, protože právě během spánku se vaše tělo nejlépe regeneruje. Obvykle se doporučuje naspat za noc 7-8 hodin. A na závěr, abyste se udrželi fit a v kondici, snažte se denně alespoň o 1-2 hodiny aktivního pohybu.

Primulus Group s.r.o.

Společnost Primulus se zaměřuje na výrobu vlastních kvalitních doplňků stravy pro ženy a muže. V současné době rozšířila své portfolio i na kosmetiku. Díky tomu, že výroba a vývoj probíhá pod jednou střechou, vyrábí produkty přesně podle svých představ a odlišuje se tak od konkurence. Od začátku projektu v květnu 2015 prodala přes 100 000 kusů doplňků stravy.

Díky tomu, že se zaměřuje na ruční výrobu v malých šaržích, nabízí zajímavé možnosti i malým firmám nebo jednotlivcům, kteří by rádi uvedli vlastní kosmetické produkty na trh.

Více informaci na: www.primulus.cz, www.feminus.cz nebo www.kloubus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688