Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.09.2023 15:13:27

Neinvestovatelné banky a hysterie na trhu kvůli něčemu, co je jasné už dlouhou dobu? (Eisman) (video)

Na CNBC zmínili novou analýzu od Goldman Sachs, podle které by měl v následujících čtvrtletích přijít znatelný propad ziskovosti obchodovaných firem, a to kvůli výraznému snížení ziskových marží. K tomu podle CNBC trhy začínají chápat, že „sazby budou skutečně výše po delší dobu“. Steve Eisman z Neuberger Berman, který vešel ve známost díky svým investicím během let kolem finanční krize a následně filmu „The Big Short“, k tomu uvedl, že Fed opakoval „výše po delší dobu“ již na řadě svých zasedání, takže není důvod z toho být teď překvapený.

Eisman hovořil o tom, že trhy dlouho říkaly, že Fedu nevěří a „nyní, když popatnácté zopakoval, že sazby budou výše po delší dobu, si najednou řekly, že to je zlé.“ Investor také podle svých slov moc nedá na různé predikce recese. Podle něj tu jsou již dlouho a recese se i přesto nedostavuje. Ekonomem, kterého podle svých slov uznává, je například Ed Hyman z Evercore ISI. Ten se nedávno přidal k těm, kteří predikují příchod recese. Ale „i on uznává, že ji zatím nic neindikuje, jen si myslí, že přijde.“

„Já nejsem ekonom, tohle je byznys, který učí pokoře. Jeden den můžete mít pravdu, druhýden se můžete mýlit. Může se to dokonce stát v ten samý den. V tuhle chvíli prostě není důkaz přicházející recese,“ řekl investor. Je recese potřeba na snížení inflace? Eisman na otázku odpověděl, že v tuto chvíli se zdá, že jí třeba není. Zopakoval však, že není ekonom a dodal: „Ekonomika je silná, inflace klesá a lidé propadají hysterii, že sazby budou delší dobu výš. Já jí nepropadám.“

„Určitá“ korekce na akciích může podle experta přinést nějaké příležitosti, a to na dlouhých pozicích, na krátkých ne. Mezi tyto příležitosti mohou patřit společnosti, které mají vazbu na vyšší vládní výdaje v oblasti infrastruktury. Dluhopisy Eisman podle svých slov v tuto chvíli „již neshortuje“, kupuje některé korporátní obligace „vysoké kvality“. Co se ještě investorovi líbí? Na tuto otázku Eisman odpověděl, že se mu rozhodně nelíbí banky. Proč?

Investor vidí bankovní sektor celkově jako „neinvestovatelný“. Chápe sice, že někdo chce nyní nakupovat třeba Goldman Sachs, protože věří, že se zvedne investiční bankovnictví. Pro Eismana je ale rozhodující to, že ze sektoru stále odtékají vklady, nejvíce z oblasti menších a regionálních bank. Celkový objem depozit ale zůstává stále znatelně nad trendem, a to podle investora spolu s vyššími sazbami znamená, že odliv depozit bude pokračovat. Teze, podle které čisté úrokové marže již brzy dosáhnou svého dna a pak se začnou zvedat, je tedy podle Eismana mylná. Atraktivitě bank nepomáhá ani nová regulace, která bude pravděpodobně zvedat požadavky na kapitál, a tudíž se negativně dotkne ziskovosti.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688