Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Nové technologie  |  26.09.2023 06:09:26

Video: Tesla ukázala pokrok u svého robota Optimus. SpaceX eviduje pokračující zájem o satelitní internet Starlink

Společnost Tesla pokračuje ve vývoji svého humanoidního robota Optimus. O něm Elon Musk v minulosti mj. prohlásil, že „věci kolem Optima jsou extrémně podhodnocené“. Poptávku odhadl na 10-20 miliard kusů, přičemž cena každého by neměla přesáhnout 20 tis. dolarů. Sám dokonce zavdal predikcím, že by tak Optimus měl tvořit většinu dlouhodobé hodnoty společnosti Tesla. V posledních letech přitom investoři sázeli na akcie Tesla především v souvislosti s očekávaným autonomním řízením, tedy potažmo vidině tradičně vysokých marží u softwaru.

Tesla aktuálně zveřejnila video, které vlastně ukazuje kam se vývoj robota posunul od loňské představené nepříliš vydařené prvotiny. Letos již Tesla prezentovala video, kde se robot procházel po továrně a uchopoval jednotlivé předměty. Optimus, známý také jako Tesla Bot, nyní již může být brán více vážně. A to třeba i díky vylepšené stabilitě a motorice, i když z videa bohužel není patrno, jak se u něj zlepšila chůze.

Jak Tesla uvedla: „Jeho neuronová síť je vycvičená kompletně od začátku do konce: video dovnitř, ovládací prvky ven“. Jinými slovy robot se dokáže sám zkalibrovat a fyzicky reagovat na „vizuální“ vjemy. Umí totiž třídit předměty (v ukázce barevné kostky), které se mu třeba i v reálném čase zamíchají. Tedy automaticky reagovat na vytvářené „naschvály“ či také na chyby. Převrácenou kostku totiž správně postaví. Jak je z videa dále patrno, zmiňovanou vylepšenou nejen motoriku pak Optimus předvádí skrze cvičení jógy. Zkrátka po práci, v budoucnu například v třídírně odpadu, je vhodné se správně protáhnout :-)

 

Počet uživatelů satelitního internetu přesáhl 2 miliony

SpaceX v pondělí uskutečnila úspěšně další misi týkající se budování své tzv. satelitní konstelace. Tentokrát z Vandenbergovi vesmírné základny v Kalifornii, která se nachází na pobřeží asi 200 km severozápadně od Los Angeles, za pomoci rakety Falcon 9 dostala na nízkou oběžnou dráhu dalších 21 satelitů Starlink. Od začátku letních prázdnin se jednalo o „kulatou“ dvacátou misi, resp. od počátku roku jich lze napočítat celkem již 42. Počet vynesených satelitů Starlink se začíná přibližovat 5 200, nicméně ne všechny jsou funkční, resp. řada jich již na orbitě není. Funkčních by jich aktuálně mělo být asi 4 800.

V návaznosti na budování sítě nabídku satelitního internetu SpaceX každopádně dále rozšiřuje. K dispozici je již v 62 zemích, počet uživatelů překročil 2 miliony. Tedy poměrně strmě roste. Připomenout totiž lze, že například hranici 100 tis. uživatelů firma překonala v létě právě před 2 lety. Za poskytované služby společnosti SpaceX zkrátka každý měsíc plynou čím dál tím větší finanční prostředky. Odhadovat lze, že z paušálů se může jednat o částku již přesahující 100 mil. dolarů (2,3 mld. korun).

Měsíční paušál cenově stagnuje

Zmínit lze ceny pro uživatele v ČR. Zatímco při prvotní nabídce musel uživatel počítat měsíčně s paušálem téměř 2 600 korun, loni v úvodu září skokově klesl na 1 400 korun, když firma zejména v Evropě výrazně zlevnila. Poplatek se od té doby nezměnil. Nabídka se však rozšířila například o „1TB prioritní“, určený pro menší firmy, resp. 5-10 uživatelů. Služba zahrnuje veřejnou IP adresu a prioritní podporu. Po vyčerpání stanoveného množství prioritních rychlých dat (např. 1 TB) mohou uživatelé dostávat neomezená standardní data. Měsíční poplatek je v tomto případě stanoven na 5 179 korun.

Cenová politika si prošla svým vývojem rovněž u hardwaru, který je právě poměrně výraznou počáteční nákladovou položkou. V jednu dobu satelitní komplet pro příjem internetu stál i 15 600 korun. Loni na podzim šel naopak pořídit „jen“ za 9 100 korun. Ty časy jsou však již pryč, v souvislosti i s vlastně novým typem hardwaru zájemci již řadu měsíců platí za základní komplet 11 tisíc korun. Možný je však již i pronájem za 370 korun měsíčně. Přikoupit si lze, ne příliš levně, například také za 1 700 korun držák na upevnění na sloup či za 1 100 korun ethernet adaptér umožňující kabelové připojení různých zařízení k internetu.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688