Město Jičín (mujicin.cz)
Z regionů  |  25.09.2023 12:39:00

Jičín - Projekt sběr odpadů "od domu k domu“ pokračuje

S ohledem na novou legislativu v oblasti životního prostředí, na avizované omezení skládkování komunálních odpadů a dále i na skutečnost nárůstu cen za svoz a likvidaci komunálních odpadů město Jičín přistoupilo k rozšíření projektu „sběr odpadů od domu“ („door to door“ – „DtD“), které sníží množství odpadů ukládaných na skládku, a naopak zvýší objem recyklovatelného odpadu. Systém sběru odpadů od domu je osvědčený a vyzkoušený pilotně také v Jičíně (od roku 2019) a spočívá v důsledném třídění odpadů papíru, plastů, kovů a bioodpadu. Dochází ke snížení množství komunálního odpadu ukládaného na skládku.
 

 
 

Do třetí fáze rozšíření projektu byly vybrány zbylé oblasti: Nové Město a Staré Město.

Jak bude odpad svážen? Nádoby na papír, plasty a nápojové kartony a směsný komunální odpad se budou svážet jednou za 14 dní, nádoby na bioopad jako doposud, čili jednou týdně.

Systém door to door spočívá v tom, že domácnosti dostanou barevné popelnice, do nichž obyvatelé odkládají tříděný odpad. Barevné dělení odpovídá zvyklostem. Na papír je modrá nádoba, na plasty a nápojové kartony žlutá, na bioodpad hnědá a na směsný komunální odpad černá. Systém door to door je vyzkoušený v jiných částech města a jednoznačně se ukazuje jako výhodný. Pokud mají lidé nádoby doma, mají tendenci třídit pečlivěji. Snižuje se tím množství směsného komunálního odpadu, který směřuje na skládku. Ačkoliv Jičínští třídí svědomitě, město se snaží separaci odpadu dále prosazovat i ulehčovat. Stále platí, že v blízké budoucnosti má dojít k razantnímu legislativnímu zpřísnění skládkování, tudíž pouze důslednou separací bude možné předejít tomu, aby větší množství odpadu směřovalo do spaloven, což by vedlo ke zdražování nákladů na odpadové hospodářství pro rozpočet města.

Pokud v příštích dnech naleznete informační leták od Odboru investiční výstavby a údržby města MěÚ Jičín, změna se týká i vás. Zdvořile prosíme, abyste se řídili instrukcemi v letáku. Podrobnější informace naleznete na internetových stránkách města Jičína v sekci „Odpadové hospodářství“. Jakékoliv informace vám poskytneme také na e-mailové adrese soldatova@mujicin.cz, případně na telefonním čísle 493 545 186.

 
Zodpovídá: Mgr. Jan Jireš
Vytvořeno / změněno: 25.9.2023 / 25.9.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688