Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  25.09.2023 11:03:35

Revoluce v dotacích je tady: Dotace na zateplení domu a peníze předem

V úterý 26. září 2023 mohou začít podávat majitelé rodinných domů žádosti o dotaci do nového podprogramu v Nové zelené úsporám s názvem „Oprav dům po babičce“. A je se na co těšit, program bude pro zájemce poměrně štědrý. Je možné získat dotaci až jeden milion korun na zateplení starších domů a peníze vyplacené předem. Úspěšní žadatelé pak mohou od příštího roku získat také výhodný úvěr od stavebních spořitelen.

Oprava domu, ale i stavba nového. Na co všechno je možné čerpat dotaci?

Od úterý 26. září je možné požádat o novou dotaci z programu Nová zelená úsporám. Podmínkou čerpání dotace z programu „Oprav dům po babičce“ je realizace optimálního zateplení, kterým bude dosaženo požadovaných energetických úspor. Žadatel může také postavit dům splňující dané parametry na místě odstraněného původního domu. Dotační program také zvyšuje dotaci na vypracování projektové dokumentace na 50 tisíc korun, protože renovace takového rozsahu se bez přizvání odborníků a kvalifikovaného návrhu úprav neobejde.

V žádosti o dotaci na optimální zateplení je pak možné současně požádat i o podporu dalších úsporných opatření:

 instalace fotovoltaiky,

 výměna zdroje tepla,

 ohřev vody,

 dešťovka,

 zelená střecha,

 dobíjecí bod pro automobil a další.

Dotace pokryje 50 % způsobilých výdajů. Na komplexní zateplení je možné získat až 1 milion korun. Další nemalé částky lze čerpat na ostatní úsporná opatření.

Něco navíc pro mladé rodiny a domácnosti z obcí podporovaných státem

Dotační podpora cílí na mladé rodiny, proto žadatelé obdrží také rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě. Domácnosti z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje a z obcí podporovaných státem dostanou bonus 10 % z celkové výše dotace. Žadatelé, kteří kromě dotace na zateplení požádají ve stejné žádosti o další úsporná opatření, dostanou kombinační bonus ve výši 10 tisíc korun za každou kombinaci.

Kdo má nárok na dotaci?

Dotační program „Oprav dům po babičce“ bude určen všem žadatelům, vlastníkům rodinného či rekreačního domu, kteří splní podmínky optimálního zateplení na stávající budově, nebo postaví dům splňující požadované parametry na místě odstraněného původního domu.

Dotace je určena výhradně vlastníkům samostatně stojících rodinných domů, řadových domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení. Žadatelé musí být ekonomicky aktivní, to znamená, že patří mezi zaměstnané osoby, zaměstnavatele, samostatně činné, pracující důchodce, pracující studenty a učně, rodiče na mateřské dovolené. Žadatelé ani členové jeho domácnosti nesmí vlastnit nebo spoluvlastnit další stavbu k bydlení, nebo byt nebo podíl v bytovém družstvu s možností užívání bytu.

Peníze z dotace předem formou zálohy, od příštího roku i výhodný úvěr

Nejčastější překážkou oprav a renovací starších domů bývá nedostatek vlastních zdrojů na pokrytí rozdílu mezi dotací a celkovými náklady. To, v čem se dotace liší od stávajícího modelu dotačních programů, je skutečnost, že dotaci na rodinný dům až do výše 1 milionu korun dostanou žadatelé formou zálohy již před samotnou realizací. Domácnosti se tak budou moct pustit do rekonstrukce i bez našetřených statisíců na účtu, protože dotace poskytnutá zálohově sníží potřebu na výši úvěru. Tím se stane zvýhodněný úvěr dostupnější pro více domácností.

Stát přichází také s řešením pro ty, kteří nedisponují vlastními prostředky. Kromě schválené dotace a případného bonusu za neopatřené dítě budou moci úspěšní žadatelé o dotaci požádat od začátku roku 2024 u stavebních spořitelen o zvýhodněný úvěr na rekonstrukci domu. Úrok z úvěru ze stavebního spoření se má dle ministra Petra Hladíka pohybovat mezi 3 – 4 %, záležet bude na aktuálním úrokovém prostředí a nastavení jednotlivých spořitelen.

Na vybavení domu využijte vlastní úspory nebo neúčelový úvěr

Dotace, stejně jako zvýhodněný úvěr na rekonstrukci domu, budete moci čerpat pouze účelově na zateplení či další renovace domu. Na vybavení nové domácnosti bude nutné sáhnout po vlastních úsporách, případně požádat banku či nebankovní společnost o půjčku. Pokud se vydáte cestou úvěrového financování, dejte na rady odborníků a půjčku, stejně jako jejího poskytovatele, si řádně proklepněte. Držte se základních rad pro výběr půjčky a nenechte se zlákat první nabídkou. Jen tak docílíte toho, že nenaletíte nepoctivému poskytovateli na špek a splácení půjčky se vám zbytečně neprodraží. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

25.09. 14:19  Děkujeme voliči slepence (deprese)
25.09. 14:11  Dotace na zateplení (Ludmila)
25.09. 13:49  Dotace na dům pro bohate (Milan)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688