Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  25.09.2023 09:31:18

Ranní okénko - závěr měsíce ve velkém tempu, tento týden zasedá ČNB, v eurozóně vychází inflace


Závěr měsíce bude ve velkém tempu, kdy z pohledu tuzemské ekonomiky bude vrcholem týdne středa, kdy zasedá Česká národní banka. Zajímavý bude ale i závěr týdne v eurozóně, kde již ve čtvrtek prvotní data ze zemí jako je Španělsko nebo Německo naznačí, jakým směrem se bude ubírat v pátek zveřejněná inflace. V USA bude pro trhy patrně nejzajímavější páteční statistika osobních výdajů a příjmů.

Dnes za několik minut vyjde tuzemský konjukturální průzkum od ČSÚ, který ukáže, jak se vyvíjí nálada u spotřebitelů a firem. Z Německa pak dorazí ostře sledovaný Ifo index, kde složka budoucích očekávání může vykázat velmi mírný nárůst. I nadále ale index naznačuje pokračující problémy německé ekonomiky.

Úterý bude patřit americkým datům, mj. indexu spotřebitelské důvěry od Conference Board, vyjde také statistika cen nemovitostí za letošní červenec. Očekáván je další meziměsíční nárůst, který by tak byl již pátý v řadě. To by mohlo meziroční dynamiku po čtyřech měsících v poklesu opět překlopit do kladných čísel.

Ve středu zasedá ČNB. Změna sazeb není očekávána ani jedním směrem, přesto lze očekávat již první náznaky diskuze o možném uvolňování měnové politiky. Vzhledem k oslabení koruny v posledních týdnech je ale pravděpodobné, že i středeční zasedání se ponese spíše ve více jestřábím tónu bez jasného plánu pro listopadové setkání.

Ve čtvrtek vychází údaj o zářijové inflaci mj. v Německu, kde by zejména díky srovnávací základně mělo dojít k výraznějšímu poklesu u meziroční míry. Důvodem je především sleva na jízdné, která platila minulý rok od července do srpna. To tak pro letošní rok snižovalo srovnávací základnu. Medián analytiků počítá s poklesem meziroční inflace na 4,5 % (6,4 % v srpnu).

V pátek pak vychází inflace i v eurozóně, kde se také pozitivně projeví německý pokles. Meziroční inflace za září by tak měla dosáhnout 4,5 % (5,2 % v srpnu), výraznější pokles je očekáván i u jádrové dynamiky (5,3 % -> 4,8 %). V USA na konci týdne vyjde ještě informace o osobních příjmech a výdajích, kde zejména u výdajů je očekáváno zpomalení meziměsíční dynamiky z 0,8 % na 0,4 %.

V závěru minulého týdne vyšly PMI indexy, které nabízejí stále podobný obrázek. Eurozóna zůstává pod tlakem a ve třetím kvartálu nelze vyloučit mezičtvrtletní pokles. Situace v USA je naopak relativně stabilní a v sektoru služeb došlo u PMI indexu dokonce ke zlepšení. Přesto americký akciový index S&P 500 i v pátek mírně ztrácel (-0,2 %) a má za sebou tak nejhorší týden za posledních 6 měsíců. Během pěti dní totiž ztratil necelá 3 %. O moc lepší nebyl ani vývoj německého indexu DAX, který v pátek víceméně stagnoval a za týden odepsal více jak 2 %. Mírně v pátek pak ztrácela i pražská burza, kde celotýdenní pokles dosáhl 0,8 %.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

18.03.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.01.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688