Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  22.09.2023 15:50:44

Kritický exploit donutil kryptografického obchodního bota None Trading zastavit veškerou činnost!

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Ve světě tradičních financí existuje celá řada podvodníků, přičemž stále je mimo jiné hojně využívané tzv. Ponziho schéma. Toto schéma často zmiňují také kritici kryptoměn v souvislosti se světem kryptografie. Pravdou však je, že zatím se takové schéma u nějaké kryptoměny neprokázalo. To ovšem neznamená, že by svět kryptografie byl bez poskvrnky a podvodníci jej nechávali stranou svého zájmu. Je tomu přesně naopak. Mladé odvětví, které se stále teprve formuje, čelí podvodníkům v podstatě dennodenně. Své o tom ví aktuálně nejnovější oběť, kryptografický obchodní bot, None Trading, který byl provozován na platformě Discord.

Co je to kryptografický bot?

Kryptografický bot je software, který automatizuje technické analýzy a interpretaci tržních rizik. Na základě této automatizace dokáže provádět nákupy a prodeje kryptoměnových aktiv, aniž by byl zapotřebí zásah lidského faktoru do těchto transakcí. Uživatel takového bota si předem stanoví parametry, za kterých má k transakcím dojít a nadále již nic dalšího hlídat nemusí. O vše potřebné se posléze postará již samotný bot. Takovým parametrem může být např. nákup tokenů v určitém objemu v momentě, kdy cena zvoleného tokenu klesne pod stanovený limit uživatelem. Provoz bota je financován z poplatků, které jsou s takovými transakcemi spojeny.

Bot None Trading neměl jinou možnost

Kryptografický obchodní bot, None Trading, byl kvůli útoku podvodníků donucen oznámit ukončení své dosavadní činnosti. Osudným se této platformě stal „kritický exploit“, který ovlivnil infrastrukturu používaného systému. Tvůrci tohoto bota v reakci na objevení kritického exploitu pak na síti X už jen vydali prohlášení, že jsou kvůli útoku nuceni ukončit veškerou činnost. V prohlášení uvedli:

„Přišli jsme o značnou část finančních prostředků a také o týmové tokeny, které byly pro naše operace klíčové. Tento nešťastný incident nás dostal do finanční a infrastrukturní situace, která jednoduše znemožňuje další efektivní provoz společnosti.“

Zajímavostí je, že prohlášení z 20. září neupřesňuje jak povahu exploitu, tak ani rozsah vzniklých finančních ztrát. Nicméně zmiňuje, že po zjištěném exploitu zaznamenal projekt odchod „tří hlavních členů týmu“, kteří měli být klíčovou silou a garancí pro zachování hladkého chodu projektu. Exploit a následný odchod tří stěžejních členů ochromil společnost None Trading natolik, až ji učinil nefunkční.

Vypořádání s věřiteli a uživateli

Společnost None Trading se chce před úplným ukončením své činnosti alespoň vypořádat se svými uživateli a věřiteli. Ve vydaném prohlášení vyzývá držitele tokenů, aby si v následujících 30 dnech (do 20. října) vyzvedli své odměny. Stejně tak upozorňuje uživatele, že také jim běží 30denní časové okno, po čas kterého si mohou z bota None Trading převést své tokeny a vybrat vložené finanční prostředky. Po uplynutí 30denní lhůty společnost vypne všechny své komunikační kanály a bot bude natrvalo převeden do offline režimu.

Společnost None Trading dodává, že brzy odstraní veškerý obsah a provede řádnou kontrolu online bezpečnostních platforem. V prohlášení doslova uvádí:

„Nezbývá nám jiná možnost než ukončit činnost společnosti. V nejbližších hodinách zahájíme proces archivace a v případě potřeby i zrušení webových stránek None Trading, serveru Discord a kanálu Telegram.“

V oznámení se navíc dočtete, že společnost None Trading zároveň vyplatila výhercům obchodní soutěže všechny platby, které ze soutěže plynuly. Přestože úmysl None Trading vypořádat se s věřiteli a uživateli je chvályhodný, uživatelé by i tak s výběry svých digitálních aktiv neměli váhat. Nelze totiž zjistit, jestli None Trading bude mít dostatek finančních prostředků na pokrytí všech svých závazků.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688