Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  22.09.2023 15:48:48

V Den české státnosti se návštěvníkům otevře Strakova akademie, její zahradu ozvláštní historické vládní automobily

Strakova akademie není po většinu roku přístupná veřejnosti. Prozkoumat její nejrůznější zákoutí je tak velmi vzácnou příležitostí. A právě takovou možnost budou mít návštěvníci ve čtvrtek 28. září 2023, kdy se uskuteční první letošní den otevřených dveří v sídle vlády. Ve stejný den dojde také k zahájení výstavy historických automobilů na zahradě Strakovy akademie, jimiž v minulosti jezdili ústavní činitelé.

Jednací místnost vlády, tiskový sál nebo prostory, které využívá pro protokolární účely předseda vlády Petr Fiala. To je jen část zajímavých prostor ve Strakově akademii, které bude mít veřejnost možnost vidět při dni otevřených dveří. Návštěvníky v organizovaných skupinách provedou průvodci okruhem, který potrvá přibližně 40 minut.

Prohlídky budou probíhat 28. září od 9.00 do 17.00, poslední skupina vyrazí na návštěvnický okruh v 16.00. Výchozím bodem prohlídky je hlavní vchod do Strakovy akademie na nábřeží Edvarda Beneše.

V loňském roce se ve Strakově akademii uskutečnil jeden den otevřených dveří, a to rovněž v Den české státnosti, kdy i přes nepřízeň počasí přišlo 1 150 návštěvníků. Letos se sídlo vlády otevře sídlo ještě jednou, na státní svátek 28. října.

Výstava historických vládních vozidel

Spolu se dnem otevřených dveří ve Strakově akademii bude na zahradě Strakovy akademie zahájena výstava automobilů, které v minulosti využívali českoslovenští a čeští představitelé vládní moci od 60. let 20. století do začátku nového tisíciletí. Návštěvníci uvidí auta premiérů a ministrů, která byla historicky spjatá se Strakovou akademií.

„Tato výstava je pokračováním naší snahy otevřít rekonstruovanou zahradu Strakovy akademie co nejvíce veřejnosti a přilákat návštěvníky. Po výstavě 13 českých premiérů, která připomněla důležité momenty z funkčních období českých předsedů vlád, jsme připravili třídenní výstavu historických vozidel ústavních činitelů z druhé poloviny minulého století. K vidění bude například Tatra 603, která se vyráběla jen pro vládní činitele, unikátní Tatra 700, kterou nechal pro své účely zhotovit Miloš Zeman, nebo například Audi A8 Václava Klause. Vystavená vozidla také doplní vzácná Tatra 613 Speciál, která měla být po dosloužení zlikvidována,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Expozice bude zdarma přístupná veřejnosti od 28. do 30. září 2023, vždy od 10.00 do 18.00 hodin. Vstup na zahradu Strakovy akademie je z Kosárkova nábřeží. Výstavu pořádá Úřad vlády ČR ve spolupráci s Retro Auto Muzeem ze středočeských Strnadic, jehož sbírka čítá přes 200 automobilů.

Upozorňujeme, že prohlídka Strakovy akademie (vstup na prohlídku z nábř. E. Beneše) bude zakončena vstupem do zahrady (východ na Kosárkovo nábř.). Z výstavy automobilů v zahradě Strakovy akademie (vstup na výstavu z Kosárkova nábř.) ovšem nebude možné přímo navázat na prohlídku Strakovy akademie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688