Jan Berka (Roklen24)
Dluhopisy  |  22.09.2023 07:30:33

Dluhopisový trh je opět rizikem pro ostatní aktiva

Dluhopisový trh je opět rizikem pro ostatní aktiva

Jan Berka
07:30 22. září 2023

Klíčové body

  • Výprodej na americké dluhopisovém trhu pokračuje, výnos desetiletého instrumentu nejvýše od 2007.
  • Medvědí napřímení americké výnosové křivky je rizikem pro riziková aktiva.
  • Americké akcie klesly, devizový trh si drží relativní odolnost.
Zdroj: Depositphotos

Výprodej na americkém dluhopisovém trhu pokračuje. Výnosová křivka se napřímila stylem, který je obvykle rizikem pro riziková aktiva, ať už jde o akcie či měny rozvojových trhů. Pozitivní cenová korelace akcií a dluhopisů přetrvává. Dobrá data podporující obraz silné americké ekonomiky jsou tak rizikem dalšího zvýšení úroků, a tedy rizikem poklesu akcií a ceny bondů.

Na americké výnosové křivce jsme včera byli svědky napřimování, které bylo taženo především výprodejem výnosů dlouhých splatností. K závěru Wall Street největší nárůst výnosů vykazovaly splatnosti od pěti do třiceti let, kde jsme se dostali na intradenní posun vetší než deset bazických bodů. Nárůst nominálních výnosů byl přitom tažen růstem reálných měřených protiinflačními dluhopisy. Například výnos desetiletého instrumentu vzrostl o bezmála 14 bodů, z čehož zhruba 11,5 spadalo pod růst výnosu desetiletého TIPSu. Dnes ráno výnos desetiletého nominálu překonal 4,5 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2007.

Napřímení výnosové křivky měřené rozdílem výnosu dvouletého a desetiletého amerického dluhopisu dosáhlo bezmála 12 bodů, což spadá do desítky největších intradenních pohybů za posledních deset let. Zajímavostí bylo, že se jednalo o protisměrný pohyb, kdy desetiletý výnos rostl, zatímco dvouletý klesl o zhruba čtyři body. Z historického hlediska není tento pohyb častý. Obvykle jdou výnosy jedním směrem, z toho výnos jednoto typu splatnosti roste rychleji než ten druhý.

Včerejší pohyb s ohledem na silnější růst dlouhodobých výnosů můžeme nazvat medvědím napřímením, které je obvykle rizikem pro riziková aktiva. Jiným scénářem je býčí napřímení. U něj obvykle pozorujeme silnější pokles výnosů středních splatností navázaný na přecenění výhledu sazeb centrální banky. Aktuální tržní predikce pracujeme s necelou 30% pravděpodobností zvýšení sazeb Fedu o čtvrt procentního bodu na listopadovém zasedání. První snížení sazeb pak vidíme až v červnu 2024, a to se zhruba 40% pravděpodobností. Některé odhady jdou ještě dál. Například banka Goldman Sachs očekává, že by Fed mohl snížit sazby až ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku.

Výprodej dluhopisů odstartoval po středečním zasedání Fedu, na kterém byla představena jestřábí prognóza pracující s pomalejším výhledem snižování sazeb na aktuálním prognózovaném horizontu (psali jsme zde). Vedle toho byly oživeny i debaty o možném posunu odhadované neutrální úrokové sazby směrem výš nad současných 2,5 %. Fed podle nás k tomuto kroku nemá dostatek dat (psali jsme zde). Faktem je, že guvernér Powell možnou změnu nevyloučil. Posun směrem vzhůru by byl jedním z faktorů ještě vyšších dlouhodobých výnosů. Aktuálně je spouštěčem jejich růstu především nad očekávání pozitivnější ekonomický výhled a rostoucí časová prémie.

Včerejší dluhopisové pohyby se podepsaly především na poklesu akcií. Závěr Wall Street ukázal pokles tří hlavních indexů o více než procento. Na devizovém trhu byl relativní klid. Dolar proti euru nejprve zpevnil, avšak v průběhu dne velkou část zisků odevzdal a končil zhruba na úrovni otevírací ceny. Měny regionu oslabily, nešlo však o výrazný výprodej. Koruna se nadále obchoduje pod hranicí 24,50 za euro.

Dnes budeme sledovat, zda bude dluhopisový výprodej pokračovat, nebo přijde určitá korekce. Rizikem je v tuto chvíli zhoršení likvidity bondového trhu ve stylu, nikoliv v intenzitě, doufejme, jako jsme viděli loni na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí. K tomu přispívá i zvýšená emisní činnost americké vlády v prostředí pokračujícího kvantitativního utahování. Citelné zhoršení likvidity je noční můrou nejen primárních dealerů, ale i dohledových orgánů, včetně Fedu či Rady pro dohled nad finanční stabilitou. Obě instituce, které později doplnila Banka pro mezinárodní vypořádání, v poslední době upozornily především na boom strategie basis trade. Rychlý a silný nárůst výnosů je tak podle nás tzv. pain trade mající potenciální vliv na ostatní trhy.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0653 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,43 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0587 do 1,0699 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,43 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,93 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,34 až 24,55 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,83 do 23,18 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688