Research (eToro)
Investice  |  21.09.2023 15:46:48

Nové postupy v léčbě obezity vytváří investiční příležitosti


Podle Světové zdravotnické organizace se obezita stala celosvětovým zdravotním problémem, na následky nadváhy nebo obezity totiž každoročně umírá více než 4 miliony dospělých. Kvůli obezitě jsou ohroženy i ekonomiky, protože se zvyšují náklady na zdravotní péči v jednotlivých zemích. Zatímco na celosvětové úrovni žijeme v éře prodlužující se průměrné délky života, obezita je jedním z faktorů, které tuto dynamiku ohrožují, a to proto, že zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Nové léčebné postupy však slibují úlevu pro osoby trpící obezitou a otevírají nové příležitosti pro investory.

Z nejnovějších údajů Eurostatu vyplývá, že nejméně obézní zemí v EU je v roce 2019 Rumunsko s 10,5 % obyvatel v této kategorii, následované Itálií, Bulharskem a Norskem. V průměru je 16 % obyvatel EU klasifikováno jako obézní, což je definováno jako index tělesné hmotnosti (BMI) vyšší než 30 kg/m2. Na opačném konci spektra jsou Malta a Maďarsko s 28 % a 24 % obyvatelstva nejobéznějšími zeměmi EU

Z bývalého východoevropského bloku je většina zemí nad průměrem EU, Litva a Polsko nad 18 %, Slovensko, Slovinsko a Česká republika nad 19 % a ostatní pobaltské země nad 21 %. Bohužel 40 % dospělých Čechů je ve fázi před obezitou (BMI mezi 25 a 29 kg/m2), což je pátý nejvyšší podíl v EU a situace se bude zhoršovat.

Každá země je postižena obezitou, přičemž v některých zemích s nižšími příjmy byl podle Světového atlasu obezity 2023 v posledním desetiletí zaznamenán nejvyšší nárůst. Žádná země nezaznamenala pokles výskytu obezity u celé své populace a žádná z nich není na cestě ke splnění cíle Světové zdravotnické organizace (WHO) "do roku 2025 nezvýšit výskyt obezity oproti roku 2010". Atlas naznačuje, že při současných trendech se očekává, že do roku 2025 bude trpět obezitou každý pátý dospělý člověk na světě a že nadváha a obezita budou stát světovou ekonomiku v roce 2035 více než 4 biliony USD potenciálního příjmu, což představuje téměř 3 % současného celosvětového hrubého domácího produktu (HDP).

V konkrétních zemích je dopad ještě větší. Při výpočtu nákladů se berou v úvahu výdaje na zdravotní péči a další zdravotní výdaje, absenci a prezenci - výdaje spojené se snížením produktivity - a předčasná úmrtí.

Pro Českou republiku atlas odhaduje, že nadváha lidí s BMI nad 25 kg/m2 bude mít do roku 2025 dopad na 2,8 % HDP a do roku 2035 na více než 3,4 % HDP. To znamená náklady na zdravotní péči ve výši téměř 1,6 miliardy amerických dolarů a celkové náklady ve výši téměř 8 miliard dolarů do roku 2025 a přes 2 miliardy dolarů na zdravotní péči a přes 12 miliard dolarů na celkové náklady do roku 2035. Podle odhadů se v Česku do roku 2035 zvýší obezita dospělých o 1,3 % ročně a obezita dětí o 3,8 % ročně.  Do tohoto roku bude 35 % dospělé populace obézní.

Ovšem statistiky pro USA hovoří ještě hůře. Odhaduje se, že do konce roku 2035 bude obézních 58 % populace, což bude představovat 4 % HDP a náklady ve výši 1,2 bilionu dolarů. To představuje závažný problém a mezitím vytváří určité příležitosti. 

Zatímco sektor zdravotní péče v letošním roce zaostával za širším trhem, akciím léků na obezitu se dařilo. V poslední době se v této oblasti trhu dařilo lépe díky pozdvižení kolem z dlouhodobého hlediska významného potenciálu skupiny léků známých jako látky podobné glukagon-like peptidu 1 (GLP-1) neboli agonisté GLP-1.

Jedním z produktů, který je již na trhu, je přípravek Wegovy od společnosti Novo Nordisk. Tento lék - který prokazatelně pomáhá pacientům zhubnout přibližně 15 % jejich tělesné hmotnosti a získal v červnu 2021 schválení amerického úřadu FDA. Společnost Novo Nordisk vyvinula také přípravek Ozempic, ale tento lék byl FDA schválen pouze pro léčbu cukrovky, přestože má stejnou účinnou látku jako Wegovy (Wegovy je podstatně silnější než Ozempic). 

Mezitím by lék Mounjaro firmy Eli Lilly (který je již schválen pro léčbu cukrovky) mohl být FDA schválen pro léčbu obezity ještě letos. Ve studiích pomohl pacientům zhubnout až 16 % jejich tělesné hmotnosti. Společnost Eli Lilly také pracuje na nových produktech.

Na základě nedávného úspěchu společnosti Wegovy se další farmaceutické společnosti, jako je Pfizer a Amgen, snaží vyvinout vlastní produkty proti obezitě. Vzhledem k tomu, že počet obézních lidí na světě v současné době podle WHO přesahuje 1 miliardu, mělo by zde být dost prostoru pro více hráčů.

Bogdan Maioreanu, analytik eToro pro Rumunsko

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688