OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Auto Moto  |  20.09.2023 17:00:00

Němci vnímají autonomní vozidla se skepsí

Podle aktuální studie mobility německé pojišťovny Huk-Coburg nechce bezmála třetina (32 %) obyvatelstva zavedení autonomních vozidel do provozu. Bezmála polovina německé populace (47 %) je naproti tomu připravena autonomní auta akceptovat, pokud tím nedojde ke zhoršení rizika nehod nebo naopak přinesou zlepšení dopravní bezpečnosti.

Pokud by autonomně řízenými auty riziko nehod oproti dnešku „jen“ nestouplo, je pro jejich zavedení 9 % respondentů. Dalších 18 % účastníků ankety by souhlasilo se zavedením jen v případě, kdy by tím došlo k určitému snížení nebezpečí. A pětina dotázaných by provoz autonomních vozidel schválila, pokud by se riziko nehod díky tomu přiblížilo nule.

Velké rozdíly byly ve studii zjištěny mezi pohlavími, věkovými skupinami účastníků, a rovněž mezi spolkovými zeměmi. Ženy jsou vůči autonomním vozům daleko zdrženlivější než muži: 36 % z nich odmítá obecně jejich zavedení, zatímco u mužů je takto „negativně nastavených“ jen 29 %. Ještě větší diference byly zaznamenány mezi generacemi. Zatímco jen 24 % dospělých osob do 55 let autonomní auta celkově odmítá, u ještě starší kategorie je to bezmála dvojnásobek (43 %).

Zjevné rozdíly se objevily v porovnání spolkových zemí. Nejsilnější opozice proti autonomním vozidlům je podle pojišťovny Huk-Coburg ve Šlesvicku-Holštýnsku. Tam deklarovali 4 z 10 oslovených (40 %), že autonomní provoz odmítají. Podobně vysoká je nechuť i v Braniborsku (39 %) a v Sasku (36 %). Naproti tomu v Sársku je oponentů jen 24 %; v Bavorsku je odpůrců 28 %, a tedy druhé nejnižší zastoupení v celé SRN. „Z výsledků vyplývá, že autonomní ježdění má šanci na široké přijetí veřejností jen tehdy, bude-li spojeno s větší bezpečností provozu,“ shrnuje Jörg Rheinländer, člen představenstva Huk-Coburg.

Závislost na nájezdu kilometrů

Na druhé straně existují jen nepatrné rozdíly při odmítání autonomních vozidel u těch, kdo jezdí autem jen málo, a těmi, kdo naopak polykají velké porce kilometrů. 36 % těch šoférů, kteří ujedou méně než 1 000 km ročně, odmítá autonomní provoz. V případě motoristů s nájezdem více než 20 000 kilometrů ročně je jejich podíl 34 %, což je minimální rozdíl. Pozoruhodně nízké zastoupení nepřátel autonomního ježdění je mezi těmi, kdo nevlastní řidičský průkaz S 24 % nevstřícnými účastníky ankety je to téměř o polovinu méně než těch, kteří formulovali své výhrady proti nové technice v celoněmeckém průměru (32 %).

O studii

Studie mobility z dílny německé pojišťovny Huk-Coburg byla uskutečněna on-line prostřednictvím agentury YouGov Deutschland GmbH na vzorku 4 042 osob v lednu a v únoru 2023. Výsledky ankety mají reprezentativní charakter pro zúčastněné spolkové země a celkovou populaci Německa ve věku 16+.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688