OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.09.2023 17:00:00

Zelená karta ztratila barvu a teď přijde také o papír. Ale jenom v Česku. Česká vláda v srpnu schválila zákon, podle kterého nebude od příštího roku nutné s sebou vozit zelenou kartu v listinné podobě.

Česká vláda v srpnu schválila zákon, podle kterého nebude od příštího roku nutné s sebou vozit zelenou kartu v listinné podobě. Na domácích silnicích stačí její digitální verze. Do zahraničí je to ale jiné, tak se i nadále bude muset s papírovým dokladem. Slavia pojišťovna ji proto ve výročních dopisech svým klientům posílá i nadále. A pokud ji ztratí, tak jim jí na vyžádání obratem pošle do e-mailu, aby si jí mohli před cestou do ciziny vytisknout. K digitalizaci karty v celé Evropě by totiž mohlo dojít v roce 2025.

Zprávy, že na území ČR stačí digitální podoba zelené karty, se v Česku rozšířily již koncem roku 2021, kdy ministerstvo financí vyhovělo stížnosti muže, jenž dostal pokutu navzdory tomu, že zelenou kartu předložil při policejní kontrole v digitální podobě. Formálně šlo ovšem o rozhodnutí v individuálním případě a bez záruky pro ostatní řidiče, že v jejich případě by vše zafungovalo stejně. Pokud nový zákon schválí poslanecká sněmovna a podepíše prezident, s novým rokem se to změní.

Základ systému zelených karet byl položený již v roce 1949. Hospodářský výbor OSN pro Evropu tehdy přijal doporučení, jehož cílem byla ochrana osob poškozených při dopravních nehodách a usnadnění likvidace vzniklých škod, včetně nehod zahrnujících zahraniční motoristy.

Systém zelených karet je založený na bilaterálních dohodách mezi jednotlivými zeměmi, které začaly vznikat již v 50. letech. V Česku postupně nahradil veškeré ostatní doklady o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. „Někteří řidiči si budou pamatovat na dobu, kdy na nich byl povinný podpis pojistníka – do roku 2009 bez něj byla zelená karta neplatná. Na základě dohody států Evropského hospodářského prostoru už od roku 2020 nemusí být vytištěná na zeleném papíru, ale stačí obyčejný bílý,“ uvádí Ladislav Bělina, ředitel úpisu autopojištění ve Slavia pojišťovně.

Zelenou kartu pro prokazování zaplaceného povinného ručení na území Česka nový zákon od 1. ledna ruší. Karta jako taková podle důvodové zprávy ztrácí svůj význam vzhledem k digitalizaci systému kontrol pojištění. Zelenou kartu v listinné podobě tak budete nadále potřebovat již jen pro cesty do zahraničí, její funkce mezinárodního dokladu o zaplacení pojištění odpovědnosti z provozu vozidla jí ještě zůstane.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688