OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  20.09.2023 15:22:38

Brýle můžete odložit v jakémkoliv věku. Operace pomůže mladým i důchodcům

Před pár desítkami let bylo možné vylepšit špatný zrak pouze brýlemi. Dnes umějí lékaři nabídnout lidem s problémy se zrakem takřka zázraky, a to víceméně v jakémkoliv věku. Brýle totiž řeší nejen mladí například při sportu, ale i lidé ve středním věku, kteří po čtyřicítce musí řešit brýle na čtení. A dále také senioři čekající na operaci šedého zákalu, kteří se spolu s ním mohou zbavit i brýlí.

Moderní chirurgie nabízí různé refrakční zákroky, které umějí korigovat celou řadu očních vad, jako jsou krátkozrakost, astigmatismus či vetchozrakost. Pomoci může jak laserová korekce zraku, tak i výměna nitrooční čočky. Každý zákrok se ale hodí pro někoho jiného. Vzhledem k tomu, že i oči stárnou, existují v různých životních obdobích pro odstranění dioptrií odlišné operační metody.

V Očním centru Praha nabízíme celou řadu refrakčních zákroků a umožňujeme se tak zbavit závislosti na brýlích v jakémkoli věku.

„Odlaserování“ dioptrií

Laserová operace očí je vhodná pro odstranění očních vad, jako jsou krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Je vhodná zejména pro mladší pacienty ve věku 18–45 let, které obtěžuje nošení brýlí a kontaktních čoček, zejména z důvodu sportování, cestování, ale i při každodenních činnostech.

„Je nutné mít na paměti, že vhodnost laserové operace je vždy individuální a lze ji doporučit pouze na základě komplexního předoperačního vyšetření,“ říká MUDr. Andrea Janeková, FEBO, vedoucí lékařka centra kataraktové a refrakční chirurgie Očního centra Praha.

V Očním centru Praha korigujeme dioptrie nejčastěji nejmodernější metodou ReLEx SMILE. Tato metoda je pro oko nejšetrnější a nejpřesnější. Operace se provádí pomocí tzv. femtosekundového laseru, který na základě přesných výpočtů upraví požadovaný počet dioptrií, a to bez narušení pevnosti a stability rohovky. Díky minimálnímu zásahu do oka je doba hojení a rekonvalescence velice krátká a člověk se po operaci vrací téměř okamžitě do běžného života.

Když laser není vhodný

Vzhledem k tomu, že ne všichni mladí pacienti jsou vhodní pro podstoupení laserové korekce zraku, může být pro ně řešením implantace fakické nitrooční čočky (ICL – implantable contact lens).

„Implantace fakické nitrooční čočky se provádí u pacientů ve věku 18–45 let, kteří nemohou podstoupit laserovou korekci zraku z důvodu příliš tenké rohovky nebo z důvodu vysokého počtu dioptrií. Důvodem je to, že by byl zákrok u těchto pacientů příliš rizikový nebo neefektivní,“ vysvětluje paní doktorka Janeková.

Fakická čočka je tenká nitrooční kontaktní čočka. Implantuje se před lidskou čočku, která zůstává v oku zachována, a plně nahrazuje brýle a standardní kontaktní čočky. Ze strany pacienta nevyžaduje fakická čočka žádnou péči ani pozornost. 

Implantace trifokálních čoček

Přibližně po 40. roce života začne lidské oko ztrácet schopnost akomodovat neboli zaostřovat na blízkou vzdálenost a postupně začneme vidět špatně na čtení. Odborně se tomuto procesu říká presbyopie nebo vetchozrakost.

Základním řešením presbyopie jsou brýle na čtení. Pokud člověk nosí i brýle na dálku, nevyhne se neustálému střídání brýlí. Tento problém může vyřešit brýlemi s multifokálními skly, která jsou ale drahá a někdo si na ně ani nezvykne. Řešením pak může být refrakční nitrooční operace zraku PRELEX (Presbyopic lens exchange).

„Při operaci PRELEX se vymění lidská čočka za novou multifokální či trifokální nitrooční čočku. Při zákroku lze odstranit jakýkoli počet dioptrií. Díky tomu se pacient může zcela zbavit brýlí na blízko, střední vzdálenost jako je například počítač, i na dálku,“ popisuje princip operace paní doktorka Janeková.

Kromě zbavení se brýlí je výhodou i to, že pacientům již po operaci PRELEX nehrozí vznik šedého zákalu.

Operace šedého zákalu

Šedý zákal neboli katarakta je stav, při kterém dochází ke snížení průhlednosti lidské čočky, a to nejčastěji v důsledku stárnutí. Většinou se objevuje ve věku 65 až 75 let. Příznakem je zamlžené, zhoršené a zkreslené vidění na blízko i do dálky, ale i změna vnímání barev. Šedý zákal nelze odstranit jinak než operací a neexistuje jiný způsob jeho léčby.

Princip operace šedého zákalu je obdobný jako u operace PRELEX. I při operaci šedého zákalu dochází k výměně nitrooční čočky, kdy se vymění zkalená lidská oční čočka za čočku umělou.

„Při operaci šedého zákalu má pacient jedinečnou možnost si vybrat, jak se bude dívat na svět po zákroku, a to právě díky výběru nitroočních čoček. Zdravotní pojišťovna hradí pouze tzv. monofokální nitrooční čočku, ale pacient si může pro operaci vybrat i doplatkové prémiové nitrooční čočky, které jsou pro zrak šetrnější, poskytnou lepší kontrastní citlivost, nebo dokonce umožní se zcela zbavit závislosti na brýlích,“ vysvětluje MUDr. Janeková.

V Očním centru Praha spolupracujeme s nejvýznamnějšími světovými výrobci, jako jsou Zeiss, Alcon a další. Pacientům tak nabízíme pouze kvalitní nitrooční čočky. Výběr nitroočních čoček konzultuje pacient s lékařem v rámci předoperačního vyšetření a 85 % našich pacientů volí některou z našich prémiových nitroočních čoček.

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688