Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  20.09.2023 09:50:00

Správný provoz kotle i kamen ovlivňuje stav ovzduší

Blíží se topná sezóna a s ní čas připomenout si, jak v zařízeních na pevná paliva správně topit. Jen správně udržovaný kotel nebo kamna, ve kterých se pálí proschlé dřevo, dřevní pelety a kvalitní uhlí, může snížit negativní dopady na kvalitu ovzduší i na stále se zvyšující rozpočet domácností. Stále je také otevřena možnost získání dotace.
kotlik
 

 
 

Jak správně topit a získat maximální efektivitu a teplo z vašeho topného zařízení? Základem je použití kvalitního paliva, jako je suché dřevo, brikety nebo pelety. Důležité také je vyhnout se mokrému nebo špinavému palivu, které může způsobit špatné spalování. Zvýšené emise zdraví škodlivých látek do ovzduší způsobuje i nesprávná instalace, údržba a provoz kamen a kotlů. Při současné nejistotě na trhu s energiemi hrozí, že kvůli nesprávným postupům při používání nevhodných paliv dojde ke zhoršení kvality ovzduší a zdraví. Proto je znalost správného způsobu provozování kotlů a kamen zcela zásadní.

Jedním z nejvýznamnějších zdrojů znečišťujících ovzduší je stále vytápění pevnými palivy. Dopad na kvalitu ovzduší je možné snížit. A to jak dodržováním zásad správného vytápění, tak kontrolou technického stavu a provozu spalovacích zdrojů na pevná paliva nejméně jednou za tři roky odborníkem, který kromě kontroly také poradí.

Od září 2024 bude v rodinných domech, bytových domech a ve stavbách pro rodinnou rekreaci zakázáno provozovat nejstarší a nejméně ekologické kotle, tedy spalovací zařízení horší než 3. třídy. I to, zda konkrétní kotel těmto podmínkám vyhovuje, zjistí majitelé při uvedené povinné tříleté kontrole odborníkem.

Pro zachování čistého ovzduší je nejlepší cestou výměna starého kotle za bezemisní zdroj i s možností využití čerpání dotací.

Příjem žádostí Programu výměny zdrojů tepla v nízkopříjmových domácnostech Zlínského kraje II, jehož prostřednictvím je možné zažádat si o kotlíkové dotace, začal 12. září 2023 a potrvá do 30. srpna 2024 (více zde: https://zlinskykraj.cz/kotlikove-dotace). Domácnosti mohou získat dotaci ve výši až 95 %, a to maximálně 180 000 na výměnu starého nevyhovujícího kotle za tepelné čerpadlo nebo 130 000 na výměnu za kotel na biomasu ruční nebo automat.

Další domácnosti mohou stále využívat příspěvek z programu Nová zelená úsporám, kde na pořízení kotle na biomasu nebo tepelného čerpadla zájemci získají až 140 000 korun.

 

 

 

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 19.9.2023 / 19.9.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688