Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.09.2023 12:33:20

KOFOLA – dividenda schválena, management nakupuje vlastní akcie

kofolaDistanční valná hromada společnosti KOFOLA, která probíhala od 4. do 19. září dle očekávání schválila projednávaný vlastně jediný bod. Tedy návrh na rozdělení loňského zisku nápojové společnosti. Z vyprodukovaných 400,8 mil. tedy připadne 300,9 mil. akcionářům, tedy na každou akcii dividenda 13,50 . Zbylých zhruba 100 mil. bude převedeno na účet nerozděleného zisku minulých let. Bez bližších podrobností společnost uvedla, že návrh představenstva na výplatu dividendy byl schválen nadpoloviční většinou všech hlasů akcionářů. Připomenout lze, že firmu s podílem 67,22 % ovládá společnost Aetos, za kterou majoritně stojí především šéf nápojové společnosti Jannis Samaras.

Nárok na dividendu budou mít akcionáři držící akcie 29. září. Na pražské burze, vzhledem k vypořádání T+2, se tak akcie KOFOLA budou s nárokem obchodovat, díky čtvrtečnímu státnímu svátku, naposledy již v úterý 26. září (oprava). Na burze RM-Systém, kde dochází k on-line vypořádání, pak tedy ještě i v pátek 29.9. Výplatu dividendy společnost započne 1. listopadu.

Insider transakce

V letošním roce lze u nápojové firmy nalézt celkem již 13 regulatorních hlášení souvisejících s tzv. insider obchody. Tedy obchody managementu s firemními akciemi. Většina se letos týkala nákupů. Prodejní byly čtyři a to pouze od jedné osoby. Martin Pisklák coby finanční šéf dceřiné Adriatic prodal v souhrnu poměrně výrazných více než 8,5 tis. akcií KOFOLA. Na nákupy firemních akcií se letos vydaly čtyři osoby z managementu a v souhrnu oproti zmiňovaným prodejům vlastně ani tolik nenakoupily.

Nicméně tento týden v pondělí na 729 akcií při kurzu 274 koupil finanční ředitel dceřiné Leros František Beneš. Tedy zainvestoval takto 200 tis. Kč. O den později ho rovněž na pražské burze následoval Pavol Chalupka. Šéf marketingu nápojové firmy v porovnání vlastně zainvestoval o 50 tis. Kč méně, když koupil 550 akcií KOFOLA za obdobný kurz 274 .

Nutno zmínit, že nákupy akcií ze strany managementu nemusí souviset vyloženě s bezbřehým optimismem v budoucí vývoj titulu. Vidět je transakce nutno i v kontextu s motivačním programem firmy. Ten totiž umožňuje získat „párové“ akcie KOFOLA zdarma právě při zohlednění vlastních nákupů managementem. 

Akcie KOFOLA na pražské burze tento týden zatím vždy uzavřely beze změny na 273 . Dnes ve středu 20.9. může být situace obdobná, obchody se zatím uskutečnily právě za stejnou cenu, některé proběhly ale i o korunu výše.

Graf: KOFOLA CS - graf kurzu akcie cz

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688