Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  19.09.2023 10:53:35

Další problémy Binance na obzoru a loď opouští další manažeři

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Dle posledních zpráv to vypadá, že problémy jedné z největších kryptografických burz na světě, společnosti Binance a jejích dceřiných společností, stále nekončí. Je to jen pár dní, kdy s Binance ukončilo spolupráci hned několik vysoce postavených manažerů. Nejzvučnějšími jmény byli generální poradce Hong Ng, ředitel pro strategii Patrick Hillmann a senior viceprezident pro dodržování předpisů Stephena Christieho. Nyní se ke stejnému kroku rozhodli vysoce postavení manažeři dceřiné firmy Binance.US. Tu ke konci týdne (17. září 2023) opustili vedoucí právního oddělení, Krishna Juvvadi, a ředitel pro rizika, Sidney Majalya.

Odchody vedoucích pracovníků přichází poté, co na svou funkci začátkem týdne (11. září) rezignoval i generální ředitel společnosti Binance.US, Brian Shroder. Sama společnost prošla výraznou restrukturalizací ještě před prázdninami (16. června), kdy bylo propuštěno několik zaměstnanců, přičemž propouštění se nevyhnulo ani zaměstnancům právního oddělení, oddělení rizik a oddělení pro dodržování předpisů. Tehdy společnost Binance.US argumentovala tím, že tak výrazná restrukturalizace byla učiněna v rámci „přípravy na několikaletý a velmi nákladný soudní proces“.

Aktuálně je plánovaná restrukturalizace také v samotné společnosti Binance. Vedení Binance 13. září rozhodlo, že zruší přibližně 100 pracovních míst, což odpovídá zhruba třetině jejích zaměstnanců.

Probíhající problémy ve společnosti Binance

Když porovnáme jednotlivé vlny propouštění a odchodů s děním v rámci soudních sporů, které vede společnost Binance a její dceřiné firmy jako Binance.US s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) a Komisí pro obchodování s komoditními futures (CFTC), zjistíme zajímavou analogii. Vlna propouštění před prázdninami se shoduje s červnovým podáním žaloby agenturou SEC na společnost Binance.US.

SEC v žalobě mimo jiné uvádí, že společnost ovládaná Changpengem Zhao nafoukla objemy obchodů na burze a zvyšovala objemy obchodů pomocí více uživatelských účtů, které vlastnila společnost Sigma Chain. Sigma Chain pak je švýcarská společnost, kterou údajně vlastní sám Zhao.

Aktuální kolo odchodů a propouštění pak nejspíše souvisí se soudním rozhodnutí, ve kterém okresní soudce Spojených států dal SEC zelenou k odtajnění dokumentů v rámci žaloby proti Binance.US. SEC by tak měla v následujících týdnech zveřejnit celé znění do této doby 16 zapečetěných dokumentů a částečné znění dalších 9 dokumentů. Veřejnosti by tak mohly být tímto krokem osvětleny důvody, které vedly SEC k původnímu zapečetění těchto dokumentů v případu proti Binance.

Spekulace veřejnosti

Bývalý úředník SEC, John Reed Stark, vyslovil hypotézu, že tyto utajené dokumenty by se mohly týkat obvinění z trestného činu proti společnosti Binance.US. Proto by toto soudní rozhodnutí mohlo být v souladu s tvrzeními SEC ohledně nespolupráce společnosti. Analytik agentury Bloomberg James Seyffart pak své obavy sdílel přímo na síti X (dříve Twitter), když v krátké zprávě uvedl, že:

„No... tohle nemůže být dobré znamení pro to, co se s Binance děje.“

Na druhou stranu jiný uživatel sítě X, jenž si říká Nick, kryptografický křižák, svou zprávou bagatelizovat význam společnosti Binance.US na dění v mateřské společnosti Binance, když poukázal na 24hodinový objem obchodů na burze Binance.US oproti 24hodinovému objemu obchodů na burze Binance. Nick uvedl:

„Binance US měla 24hodinový objem obchodů v hodnotě zhruba 22 milionů dolarů … Mezitím co Binance měla 24hodinový objem obchodů v hodnotě zhruba 6 miliard dolarů.“

Nelze se tak divit sílícím otázkám, které se týkají stability a budoucího směřování společnosti Binance. Zajímavé však je, že i přes přibývající problémy společnosti Binance, neztrácí Changpeng Zhao u veřejnosti důvěru. Jeho vyjádření na síti X k odchodu generálního ředitele, Briana Shrodera, si přečetlo přes 1,1 milionu uživatelů. Zhao ve svém příspěvku uvedl, že:

„Pod jeho vedením společnost Binance.US získala kapitál, zlepšila nabídku produktů a služeb, upevnila interní procesy a získala významný podíl na trhu, což vše pomohlo vybudovat odolnější společnost ve prospěch zákazníků.“

Zároveň oznámil, že angažuje Normana Reeda, bývalého úředníka SEC a předchozího vedoucího manažera společnosti Ripple, který bude nově dohlížet na společnost Binance.US.



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688