Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.09.2023 13:46:08

Binance pod tlakem spekulací, Changpeng Zhao se snaží rozptýlit obavy uživatelů

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Binance je jednou z největších kryptoměnových burz na světě. Vzhledem ke svému postavení je pod drobnohledem úřadů a celé kryptoměnové komunity. Když se tedy v této společnosti vyskytnou nějaké problémy, trh hned zpozorní a vyrojí se otázky či spekulace ohledně budoucnosti této burzy. Nejnovější kolo spekulací spustil hned několikerý odchod vysoce postavených manažerů společnosti Binance. Za všechny lze jmenovat generálního poradce Hong Ng, ředitele pro strategii Patricka Hillmanna a senior viceprezidenta pro dodržování předpisů Stephena Christieho. Když k tomu přičteme právní spory s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) a Komisí pro obchodování s komoditními futures (CFTC), není se co divit, že se zákazníci a investoři ptají, jestli je vše v pořádku v rámci této burzy. K situaci ani nepřispívá trestní stíhání samotného generálního ředitele, Changpeng Zhao, americkými úřady.

Analýza dokládá nejlepší likviditu na trhu

Na nové zvěsti reaguje Changpeng Zhao na síti X (dříve Twitter), kde klienty a investory uklidňuje a své tvrzení dokládá přiloženým grafem od společnosti Kaiko. Kaiko provedla analýzu osmi největších kryptografických burz a výsledky zveřejnila na svém webu. Dle této analýzy připadá na kryptoburzu Binance 64,3 % celkových objemů obchodů a téměř 31% (30,7 %) celková hloubka trhu. Hloubkou trhu se rozumí částka potřebná v pozici, která změní kurz daného aktiva o 1 %. Zhao ve svém příspěvku v této souvislosti dodal, že:

„Objevilo se mnoho negativních zpráv a zvěstí, soudních procesů, uzavírání kanálů financování, vývoje produktů, fluktuace zaměstnanců, podvodů při odchodu a tak dále. Hádejte, co nemáme? Žádné problémy s likviditou. Všechny výběry (a vklady) jsou vyřizovány správně. Všechny prostředky zákazníků jsou v bezpečí a 100% zabezpečené.“

 

Grafy celkové hloubky trhu a grafy celkových objemů obchodů (upraveno autorem) | zdroj Kaiko: https://research.kaiko.com/insights/the-crypto-liquidity-concentration-report

Co však Changpeng Zhao neuvádí je to, že před dvěma lety (2021) připadala na kryptoburzu Binance dokonce 42% celková hloubka trhu. Přesto lze s ohledem na nezávislou analýzu společnosti Kaiko konstatovat, že z osmi analyzovaných kryptoburz má Binance nejlepší likviditu.

Grafické srovnání celkové hloubky trhu v letech 2021 a 2023 (upraveno autorem) | zdroj Kaiko: https://research.kaiko.com/insights/the-crypto-liquidity-concentration-report

Proč je likvidita důležitá

Bude to takřka rok, kdy byl kryptografický sektor zasažen do té doby bezprecedentním krachem jedné z největších kryptoburz FTX. Platforma FTX se stala terčem tzv. runu poté, co byly zveřejněny zákulisní informace o financování sesterských aktivit v podobě Alameda Research. I když se burza snažila shánět nové investory, krachu se nevyhnula. Předběžnou dohodu o financování měla uzavřenou i se společností Binance. Binance však od této dohody rychle odstoupila, když se dozvěděla z hloubkového auditu, který si nechala zpracovat před případnou fúzí, že FTX má velké nesrovnalosti ve své finanční základně a likvidita této společnosti je velmi pochybná.

Připomeňme, že si Binance nechala zpracovat "due diligence" analýzu, tedy komplexní zmapování všech operačních a finančních aspektů. Z analýzy zjistila, že mezi aktivy a pasivy FTX je potenciální díra ve výši 6 miliard dolarů. Po zrušení fúze tak nabraly výběry digitálních aktiv z burzy FTX na intenzitě a ta tento nápor nezvládla.

Hromadné výběry Binance ustála

Někteří kryptoměnoví uživatelé se nyní obávají, že by se podobná situace s Binance mohla opakovat. Nutno podotknout, že také kryptoburza Binance byla pod chvilkovým tlakem výprodejů, když se veřejnost v průběhu srpna dozvěděla o trestním stíhání generálního ředitele a zakladatele společnosti Binance, Changpeng Zhao. Kryptografická burza Binance díky své vysoké likviditě však vlnu výběrů přestála.

Ostatně nestalo se jí to poprvé. Poprvé run na Binance uživatelé spustili na konci roku 2022. Po pádu giganta FTX se tehdy otřásal celý kryptografický sektor. Hromadné výběry se tak nevyhnuly ani platformě Binance. Během pár dní uživatelé z burzy vybrali digitální aktiva v hodnotě několika miliard dolarů. Burza se však s tímto problémem vyrovnala a prokázala, že s likviditou nemá problémy. Stejně tak tomu bylo i v průběhu srpna, i když celková suma výběrů nedosahovala takové výše jako v prvním případě na konci loňského roku.

Kontrolní mechanismy fungují

Minimálně v případě platformy FTX kontrolní mechanismy společnosti Binance zafungovaly a Binance od chystané fúze upustila. Nově však někteří uživatelé nesou nelibě, že kryptoburza s platností od 1. září ukončila obchodování se stablecoinem BUSD. Tímto krokem burza reagovala na dlouhodobý spor mezi regulátorem SEC a společností Paxos, která spravuje tuto stablecoinovou síť BUSD a v rámci správy také vydává nové tokeny.

Zároveň před pár vyšlo najevo, že platforma Binance non-fungible token (NFT) přestane na konci září 2023 podporovat unikátní tokeny založené na síti Polygon. Po uplynutí této doby bude umožňovat pouze interakci s NFT založenými na platformách Ethereum, BNB Chain a Bitcoin.

Všechny tyto kroky jsou zřejmě vedeny snahou společnosti Binance o snížení rizik a případných postihů ze stran regulátorů (SEC a CFTC), když by v obchodování s těmito digitálními aktivy platformy pokračovaly. CFTC v březnu podala na společnost Binance žalobu za porušení pravidel pro obchodování s deriváty. Binance zase od června vede soudní spor se SEC ve snaze očistit se od obvinění z obchodování s neregistrovanými cennými papíry a údajným využíváním prostředků zákazníků k osobnímu obohacení vedoucích pracovníků platformy.

Společnost Binance tak má starostí víc než dost a nelze se některým uživatelům divit, že u nich vzrůstají obavy o budoucnost kryptografické burzy Binance, když se obávají, aby neskončila stejně jako FTX. Navíc odchody vedoucích pracovníků právě v konotaci se vznesenými obviněními ze strany SEC jsou jen další živnou půdou pro podobné obavy a spekulace. Pokud se však obvinění ukážou jako pravdivá a soud uzná Changpeng Zhao vinným, můžeme být následně svědky ještě o stupeň větších otřesů celého odvětví, než jaké způsobil krach FTX.

Odstrašující příklad společnosti Thodex

Jak může dopadnout zakladatel nějaké kryptografické burzy, nám jasně ukazuje příklad společnosti Thodex. Společnost Thodex byla založena v roce 2017 a před svým krachem byla největší kryptoměnovou burzou v Turecku. Kvůli uzavření burzy a následnému krachu zůstalo 400000 uživatelů bez přístupu ke svým kryptoměnám v celkové hodnotě přibližně 2 miliardy dolarů.

Zakladatel společnosti, Faruk Fatih Ozer, původně uváděl, že uzavření burzy souvisí s velkou externí investicí, která si měla údajně vyžádat čtyř až pětidenní přestávku v obchodování. Tuto verzi však Ozer rychle opustil a jen o den později přišel s novou verzí, podle které měl být důvodem přerušení obchodování kybernetický útok. Ozer v této souvislosti dodal, že prostředky zákazníků jsou v bezpečí.

To, že se nakonec z celé platformy stal podvod, Faruk Fatih Ozer v podstatě stvrdil svým následným jednáním, když po konečném kolapsu burzy uprchl do Albánie. Ke škodě klientů však i s jejich prostředky.

Turecký soud se s podvodníky nepáral, když v neděli 10. září odsoudil Ozera k 11196 letům vězení. Tresty v obdobné výši dostali také další dva Ozerovi blízcí příbuzní, kteří mu pomáhali řídit burzu. Soud jim také uložil pokuty ve výši 135 milionů tureckých lir (cca 5 mil. dolarů; cca 110 mil. korun). Pokud se turecké justici podaří někdy podvodníky dopadnout, stráví tak ve vězení zbytek svého života. Ozer byl soudem shledán vinným z těžkého podvodu, vedení zločinecké organizace a praní špinavých peněz.



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688