Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  17.09.2023 10:57:40, aktualizováno 11:14:16

Po pozůstalosti po Freddiem Mercurym se v aukci jen zaprášilo. Sběratelé mnohdy zaplatili i více než stonásobek odhadní ceny. Největším hitem se stal hřeben na knír

Aukční síň Sotheby's v rámci šesti obsahově rozdělených aukcí nabízela v první polovině září celkem přes 1 400 položek po zpěvákovi skupiny QUEEN Freddiem Mercurym. Téměř všechny se prodaly za vyšší než maximální odhadní cenu. Neobvyklé nebyly více než desetinásobky, řada zejména „levných“ věcí se však oproti odhadům vydražila i za více než stonásobek. Ať už různé sady skleniček/porcelánu za ceny okolo 10 tis. GBP či za obdobnou cenu sbírka celkem 26 různých komiksových časopisů. Celková částka za vydražené předměty se přiblížila 40 mil. GBP, tedy v aktuálním přepočtu činila 1,14 mld. .

Část z výtěžku půjde na konta charitativních organizací Mercury Phoenix Trust a The Elton John Aids Foundation, jinak připadne 72leté Mary Austinové. Tedy dlouholeté přítelkyni legendárního zpěváka, který ji odkázal svůj dům v Garden Lodge v západním Londýně. Dům v Kensingtonu zůstal přes tři desetiletí téměř v nezměněné podobě, v jaké ho Mercury zanechal. Za svého života jednou prohlásil: „Rád se obklopuji nádhernými věcmi. Chci žít viktoriánský život obklopený nádherným nepořádkem.“ K nabízeným věcem pak Sotheby's uvedla: „Za oněmi slavnými zelenými dveřmi se návštěvníci setkávali s bezkonkurenční sbírkou výtvarného a dekorativního umění, porcelánu a skla, kterou s láskou shromáždil v průběhu let díky svému pečlivému výběru děl. Díky důvěrné znalosti předmětů, které získal, byla pro Freddieho péče o tyto předměty a jejich vystavování velmi důležitá. Hosté v domě byli svědky této oslavy řemeslného umění, přičemž mnohé kusy byly nejlepšími příklady svého druhu. Jeho schopnost plynule spojovat styly a směry, od evropského nábytku 19. století po japonskou keramiku, svědčí o jeho vytříbenosti, talentu a sběratelské vizi.“

Vedle tedy například obrazů, starožitného nábytku se však za více než 120 tis. GBP prodal relativně běžný nábytek - bar z roku 1986, který navrhl Robin Moore. Odhadní cena přitom počítala s cenou 6-9 tis. GBP. Pozornost jistě budil klavír s taburetem, který byl umístěn jako ústřední prvek v japonském pokoji Freddieho sídla. Hudební nástroj zřejmě z roku 1934 si Freddie pořídil v New Yorku na jaře 1977. Oproti odhadní ceně 40-60 tis. GBP se prodal za 444,5 tis. GBP (12,7 mil. ). Pod cenou ale zůstal konkurenční vlastně asi hlavní kousek pozůstalosti – klavírní křídlo Yamaha (více zde), na kterém Freddie zkomponoval hity Queen. Prodalo se „jen“ za 1,742 mil. GBP (téměř 50 mil. ), když se očekávaly až 3 mil. GBP.

Opačné zřejmě největší cenové překvapení však přinesla poptávka po stříbrném hřebenu na knír (foto). Zájemce za výrobek firmy Tiffany zaplatil přes 152 tis. GBP (přes 4,3 mil. ), zatímco odhadní cena udávala 400-600 GBP.

V aukci šlo nalézt samozřejmě řadu ocenění – zlatých desek, či bílou 7palcovou acetátovou desku od EMI z roku 1975, s hitem Bohemian Rhapsody, na jejím štítku je jako autor uveden "King". Zájemce musel za kousek vydat téměř 44,5 tis. GBP (1,27 mil. ). Z koncertních vystoupení do aukce zamířila, kromě například kytar, i řada outfitů Freddiho. Včetně legendárního "královského". Dle internetového sdělení M.Klucha, zpěváka zřejmě nejúspěšnější Queen tribute kapely, se podařilo získat jeden menší kousek i jemu.

Asi těžko uvěřitelných v přepočtu více než půl milionu korun zaplatil zájemce za pár použitých bubenických paliček Premier Rogera Taylora. Pravděpodobně hickory, ale bez označení, na každé paličce je pouze vyraženo červenou metalickou barvou "ROGER TAYLOR / PREMIER CC ENGLAND".

Každopádně přímo v aukci šlo nalézt českou stopu. Jak známo v Montreux na náměstí Place du Marché hledí směrem k Ženevskému jezeru Freddie Mercury, resp. jeho třímetrová bronzová socha. Autorem byla česká sochařka Irena Sedlecká. A do aukce se dostaly zhruba 35 cm modely sochy, které nejprve vytvořila, než pak finální výtvor v roce 1996 daroval Brian May, Roger Taylor, John Deacon a další Freddieho přátelé městu Montreux. Modely se prodaly v cenách cca 44-53 tis. GBP.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Alternativní investice:

13.04.2024  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
09.04.2024  Známka ke stovce českého typografa Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688