Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  14.09.2023 16:31:00

Evropské sazby jsou nejvyšší v historii. Dál už pravděpodobně neporostou

Evropské sazby jsou nejvyšší v historii. Dál už pravděpodobně neporostou

Jan Berka
16:31 14. září 2023
Zdroj: Depositphotos

Evropská centrální banka podesáté zvýšila úrokové sazby. Nutí ji k tomu inflace, která na měnověpolitickém horizontu zůstává nad cílem, nehledě na nad očekávání větší zpomalení ekonomického růstu. Dnešní zvýšení úroků bylo přitom pravděpodobně poslední v tomto cyklu. ECB teď bude řešit, jak dlouho zůstanou sazby na historicky nejvyšších úrovních.

Rada guvernérů rozhodla o zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu pevnou většinou, uvedla guvernérka Lagardeová. Stalo se tak na základě aktualizovaného výhledu, ve kterém byla celková inflace revidována výše pro letošek z 5,4 % na 5,6 %, v roce 2024 z 3 % na 3,2 % a v roce 2025 z 2,1 % na 2,2 %. Revize je postavena primárně na vlivu vyšších cen energií. Jádrová inflace byla naopak revidována mírně níže pro rok 2024 z 3 % na 2,9 % a v roce 2025 z 2,3 % na 2,2 %. Růst pak ECB očekává slabší na celém měnověpolitickém horizontu.

Kombinace slabšího ekonomického růstu a vyšší inflace je rizikem dosažení stagflačního scénáře. I přesto, že centrální banka očekává slabší ekonomickou kondici, což by byl argument pro stabilní sazby, celková i jádrová inflace nad cílem na celém horizontu tento výhled i argument přebíjí. Jako určitý kompromis může vyznít věta, v níže ECB uvádí, že sazby dosáhly úrovně, která, pokud bude udržována po dostatečně dlouhou dobu, významně přispěje k včasnému návratu inflace k cíli. Z toho soudíme, že aktuální hodnoty úroků mohou být pro současný cyklus maximem.

Guvernérka Lagardeová samozřejmě nepotvrdila, že sazby už dále neporostou. Stejně tak neuvedla, co přesně si máme představit pod spojením „po dostatečně dlouhou dobu“. Udělala tak správně, jelikož s ohledem na inflaci a její výhled by jakékoliv zavázání se sazby dále neměnit bylo měnověpolitickou chybou narušující kredibilitu .

V rámci zbytku roku očekáváme, že ECB udrží úroky na současných úrovních, tj. depozitní sazba na 4 %. Ke zvýšení by bylo potřeba zamrznutí procesu dezinflace, případně opětovný cenový nárůst. Trh tento scénář s ohledem na vyšší sazby nezaceňuje. Naopak pro příští rok počítá se snížením úroků o více než 70 bodů. Tato predikce se však bude v průběhu času dále měnit vzhledem k příchozím datům.

Zdroj: ECB, Bloomberg, Reuters

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688