Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z regionů  |  14.09.2023 17:51:11

Navigační tabule v Praze jsou zbytečnou obětí boje proti venkovní reklamě, tvrdí spolek. Spolek Tudy trefím z.s. sbírá podpisy za zachování směrového značení v hlavním městě

Aktivity Magistrátu hl. m. Prahy v boji proti tzv. vizuálnímu smogu mají řadu kritizovaných podob. Nově probíhá tvrdá diskuse o úpravách v regulacích venkovní reklamy. Zbrusu nový spolek Tudy trefím z.s. připomíná, jak paradoxní byla první oběť aktivit některých politiků hl. m. Prahy. Organizuje petici a chce promluvit k zastupitelům.

Evropské a světové metropole

Již v roce 2020 došlo k vypovězení nájemních smluv k zhruba 3500 tzv. informačních směrových zařízení. „Někomu se zřejmě zalíbil obrovský počet ploch, který lze šmahem pera zrušit. Přitom součet jejich plochy stěží vydá na jednu plachtu u jižní spojky,“ uvedl Peter Ralbovský, který systém komerční navigace do provozů firem, na sportoviště, ale i k lékařům spoluvytvářel.

Cílem bylo v roce 2002 vytvořit srovnatelný systém, jaký mají všechny evropské metropole. Tedy jednotnou fyzickou navigaci tzv. „na poslední kilometr“, která je navzdory elektronickým zařízením schopna řidiče navést doslova až ke správnému vjezdu,“ dodal.

Tudy trefím z.s. se pozastavuje nad tím, že boj s vizuálním přehlcením před lety začal právě rušením části dopravního značení. Nelze než zdůraznit argumenty, které již dříve zazněly:

  • Směrovky obsahují čistě funkční sdělení, tedy název subjektu, ukazatel směru a vzdálenost k cíli.
  • Byly vytvořeny se shodným cílem nynějšího Magistrátu - omezit nelegální „divoké“ značení na plotech, zábradlích a zeleni v blízkosti provozoven. Jen aktivitami nynějších provozovatelů se podařilo odstranit přes 500 nelegálních tabulí.
  • Systém kolektivně vytvářeli městské instituce jako Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Odbor dopravy Magistrátu hl. m. Prahy ve spolupráci s psychology a Policií ČR. Co platilo z pohledu bezpečnosti dle závěrů tehdejších pracovních skupin, je nyní údajně jinak.

Za zachování směrovek se ve své době postavila část městských částí. Podporují ho však zejména tisíce pražských podnikatelů, kteří placený systém dobrovolně využívají.

Směrové tabule v Praze

„Podnikáme v kultuře. Diváci v našem divadle dle těchto směrovek jezdí. Systém si vědomě platíme a přispíváme tím i do městské kasy. Hořký dovětek celé situace nám připravil Magistrát a městské části tím, že peníze na podporu divadlům současně omezují. Jde přesně o ty peníze, které mohli získat dalším pronájmem těchto ploch aspoň do doby, než je smysluplně nahradí,“ uvedl herec a divadelník Jan Bartoška, člen výboru Tudy trefím a podporovatel systému.

Tudy trefím z.s. se rozhodl nemlčet a organizuje petici za záchranu navigačního systému v Praze. „Systém jsem spoluvytvářel a nechci přihlížet jeho zbytečnému konci. Konsenzus odborných hledisek převálcovalo politické rozhodnutí. Politika zvítězila nad odborností,“ zakončil Ralbovský.

15.09. 09:37  Navigační nesmysl (Tomasso)
15.09. 08:56  Navigační nesmysl (Ike)
14.09. 22:24  To si snad dělaj srandu (Tomasso)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688