Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  22.09.2023 09:35:29

Srpnová inflace v USA vzrostla o 3,7 %, více než se čekalo

Trhy opět vyčkávaly na důležitou zprávu tohoto týdne, která se týkala srpnového indexu spotřebitelských cen (CPI). Nejnovější data ohledně inflace jsou rovněž velice významná a důležitá pro zářijové zasedání FEDu, které se uskuteční příští týden a kde se opět bude rozhodovat o nastavení měnové politiky, která je již nyní velice restriktivní.

Podle nejnovějších zpráv, které ve středu vydalo americké ministerstvo práce, činil růst srpnové inflace v meziročním srovnání o 3,7 %, což předčilo očekávání růstu o 3,6 %. Inflace tak znovu roste a to již druhým měsícem v řadě, od minima v červnu 2023 (3,00 %), v červenci o 3,70 %. Vrchol byl zaznamenán v červnu 2022, kdy činila 9,1 % a byla tak na nejvyšší úrovni od listopadu 1981.

Rovněž meziměsíční růst cen byl docela vysoký a činil 0,6 %, po předchozím zvýšení o 0,2 %, nicméně naplnil očekávání trhu.

Taktéž důležitá jádrová inflace, která odstraňuje volatilní složky (potraviny a energie), vzrostla v srpnu meziročně o 4,3 %, oproti 4,7 % zvýšení v červenci. Meziměsíční růst činil 0,3 %, očekávání bylo 0,2 %. Zde je však vidět další postupný pokles.

Vývoj inflace hraje důležitou roli ve směřování měnové politiky Americké centrální banky, jenž si stanovila za cíl bojovat proti rostoucím cenám a to i přes možné negativní dopady na ekonomiku. Loni v březnu započal FED svou jestřábí a velice restriktivní měnovou politiku, kdy na každém svém 

Dnešní data o inflaci a data z trhu práce, která byla uveřejněna na počátku měsíce září se opět promítnou do rozhodování FEDu a očekává se, že sazba zůstane v září stabilní, v listopadu pak vzroste o 0,25 %. Nicméně po dnešku může být vše jinak. Inflace stále nedosahuje stanoveného inflačního cíle 2 %, naopak postupně opět narůstá. Tato situace bude vyžadovat další zásah centrální banky, což již v minulosti avizoval její šéf Jerome Powell. Nevyloučil další zvyšování sazeb, když to situace bude vyžadovat, i když se projevují negativní dopady na trh práce a ekonomiku.

Na zprávu rovněž zareagovalo zlato, nicméně zpráva nepřinesla významný posun. Před zveřejněním se cena zlata pohybovalo na úrovni cca 1 910 USD / Oz, následně se propadlao cca 0,3 % k úrovni 1 905 USD / Oz. Krátce na to se opět cena zvýšila až k úrovni 1 915 USD / Oz. Od počátku roku se cena zlata v dolarovém vyjádření zvýšila z cca 1 825 USD / Oz na dnešních cca 1 915 USD / Oz, tedy o přibližně 5 %. V korunovém vyjádření z 41 000 Kč v lednu na dnešních 43 380 Kč, tedy o téměř 6 %.

Ing. Jaroslav KřůpalaIng. Jakub Petruška


Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.




Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má šest kamenných prodejen, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop zlataky.sk a tři kamenné prodejny. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688