Životní prostředí  |  14.09.2023 13:34:39

Copernicus: Na severní polokouli byly během letošní sezony 2023 zaznamenány rekordní emise uhlíku z lesních požárů

CAMS organic matter aerosol optical depth analyses from 1-26 June 2023. Source: CAMS CAMS organic matter aerosol optical depth analyses from 1-26 June 2023. Source: CAMS

Na severní polokouli se pomalu blíží konec sezóny lesních požárů v roce 2023, která obvykle začíná v květnu a trvá do října. V této souvislosti poskytuje služba Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS)  údaje o emisích požárů a přenosu kouře souvisejícího s lesními požáry, čímž získává cenné poznatky pro celkové vyhodnocení nejvýznamnějších epizod lesních požárů za posledních několik měsíců.

Koncem jara a v létě roku 2023 zasáhlo většinu kanadských provincií a teritorií několik ničivých požárů. Tyto požáry, které byly poprvé zjištěny v květnu, pokračovaly na několika místech a způsobily velké lidské a materiální ztráty, navíc vážně ovlivnily kvalitu ovzduší nejen v Kanadě, ale i v dalších oblastech Severní Ameriky. Podle globálních předpovědí a analýz CAMS, které asimilují satelitní pozorování složení atmosféry, se některé z kouřových oblaků produkovaných těmito požáry dostaly také do Evropy.

Rozsah, přetrvávání a intenzita těchto požárů vedly k tomu, že celkové odhadované emise uhlíku pro rok 2023 dosáhnou téměř 410 megatun, což je v souboru dat CAMS s velkým odstupem nejvyšší hodnota pro Kanadu. Předchozím rekordem v ročních emisích uhlíku byl rok 2014 se 138 megatunami uhlíku. V době vydání této zprávy jsou v řadě kanadských regionů stále aktivní lesní požáry a roční emise v roce 2023 se mohou nadále zvyšovat, i když se zdá, že tempo růstu se vyrovnává. V tuto chvíli představují emise z lesních požárů v Kanadě 27 % celkových globálních emisí uhlíku z lesních požárů pro rok 2023.

Vedoucí vědecký pracovník společnosti CAMS Mark Parrington k tomu říká: "Lesní požáry se v boreálních oblastech vyskytují každé léto a jejich umístění, intenzita a délka trvání se liší v závislosti na hydrologických, meteorologických a klimatických podmínkách. S rostoucími teplotami a dlouhodobějším suchem se zvyšuje pravděpodobnost výskytu ničivých požárů, jako jsou ty v Kanadě. Schopnost, kterou máme, monitorovat emise z lesních požárů a přenos kouře v systému CAMS, je zásadní pro pochopení rozsahu a možných dopadů na kvalitu ovzduší."

Mezi další významné požáry v uplynulém období patří ty, které se odehrály v Rusku, konkrétně v Omské oblasti, Novosibirské oblasti a Dálněvýchodním federálním okruhu. Je důležité zdůraznit, že navzdory tomu, že Rusko letos zaznamenalo emise z lesních požárů pod dvacetiletým průměrem, byly emise uhlíku z lesních požárů v období červen-srpen pro Arktidu třetí nejvyšší v historii, druhé nejvyšší po letech 2019 a 2020, a to zejména v důsledku požárů ve vysokých zeměpisných šířkách v severozápadních teritoriích Kanady.

V několika oblastech kolem Středozemního moře došlo v průběhu sezóny také k výrazné aktivitě požárů. V červenci a srpnu zasáhly požáry severní a střední Řecko, přičemž emise v tomto období roku byly po letech 2007 a 2021 třetí nejvyšší v historii. Značnou aktivitu požárů zaznamenal také Pyrenejský poloostrov, který zasáhl Portugalsko i Španělsko, včetně jednoho z největších požárů, který byl zaznamenán na Tenerife. Také na havajském ostrově Maui došlo k několika významným intenzivním požárům.

Systém CAMS poskytuje aktuální informace o umístění, intenzitě a odhadovaných emisích požárů po celém světě, včetně sledování přenosu kouře a dopadů na složení atmosféry. Údaje systému CAMS jsou volně k dispozici a mohou sloužit jako důležitá pomůcka při rozhodovacích procesech pro občany, podniky i zúčastněné strany v souvisejících odvětvích.

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688