gtnews.cz (Grant Thornton)
Zákony a právo  |  14.09.2023 09:38:59

Novela zákoníku práce

K legislativnímu procesu

Dlouho diskutovaná novela zákoníku práce je téměř tady. Novelu zákoníku práce projednal v červenci Senát a vrátil ji s pozměňovacími návrhy zpět do Poslanecké sněmovny. Znovu projednání zmiňované novely proběhlo 12. 9. 2023, kdy poslanci nakonec novelu schválili beze změn navrhovaných ze strany Senátu.

Poslanecká sněmovna tak svým usnesením 12. 9. 2023 opětovně schválila původní návrh novely. Nyní se čeká pouze na podpis prezidenta Petra Pavla. Po podpisu prezidentem a vyhlášení ve Sbírce zákonů tak novela zákoníku práce nabude účinnosti s největší pravděpodobností již od 1. 10. 2023.

Na co je potřeba se aktuálně připravit

Novela s okamžitou účinností od měsíce následujícího po vyhlášení, tedy zřejmě od 1. 10. 2023 zavede především nová pravidla pro práci na dálku. Právě v této oblasti přinese novela pro zaměstnavatele největší administrativní zátěž, neboť budou muset s jednotlivými zaměstnanci, kteří práci na dálku využívají, uzavřít písemné dohody o práci na dálku. Práci na dálku tak bude moci zaměstnavatel svému zaměstnanci jednostranně nařídit pouze v případě, že tak stanoví opatření nařízená orgánem veřejné moci.

Dále bude třeba upravit dohody o provedení práce a případně doplnit sjednané práce, na které se tato dohoda uzavírá. Taktéž je nutné nově dodržovat povinnost rozvrhovat tzv. dohodářům pracovní dobu ve formě písemného rozvrhu pracovní doby a seznámit je s ním nebo s jeho změnou nejpozději 3 dny předem. Tuto lhůtu lze na základě vzájemné dohody zkrátit.

U nově nastupujících zaměstnanců pak musí být od 1. 10. 2023 dodržena rozšířená informační povinnost. Nově by se měl rozšířit okruh informací, které mají být zaměstnancům při nástupu do pracovního poměru sdělovány. V současné době jsou zaměstnavatelé povinni informovat své zaměstnance o obsahu pracovního poměru nejpozději do 1 měsíce od jeho vzniku. Nyní však budou zaměstnavatelé povinni zaměstnance informovat např. i o možnostech odborného rozvoje či době trvání a podmínkách zkušební doby, a to ve lhůtě 7 dnů od vzniku pracovního poměru.

V případě, že zaměstnanci nastoupí těsně před nabytím účinnosti novely, tedy během září 2023, poskytne zaměstnavatel zaměstnanci informaci do konce původní 30denní lhůty v rozsahu podle novely. Byla-li informace ohledně obsahu pracovního poměru poskytnuta zaměstnanci před 1. 10. 2023, poskytne zaměstnavatel zaměstnanci na jeho písemnou žádost tyto informace ve lhůtě 7 dnů ode dne doručení žádosti, a to v rozsahu znovelizovaného ustanovení.


Autor: Veronika Odrobinová, Jessica Vaculíková

Grant Thornton

Grant Thornton si během posledních dvou desetiletí vybudoval na českém trhu silnou pozici v oblastech daňového, transakčního a manažerského poradenství, auditu, oceňování včetně znaleckých služeb, účetnictví a mzdového účetnictví. V roce 2020 Skupina v České republice výrazně posílila a zařadila se mezi největší poradenské skupiny. Roční obrat holdingu Grant Thornton Czech Republic v současnosti dosahuje 750 mil. Kč, přes 400 odborníků pracuje v kancelářích v Praze, Brně a Ostravě. Grant Thornton poskytuje služby více než 1000 soukromým i veřejným klientům v České republice, včetně poloviny společností ze žebříčku Czech TOP 100 a mnoha mezinárodních společností.

Více informací na: https://www.grantthornton.cz//

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688