Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  11.09.2023 17:23:00

Změny v možnostech odkládání odpadů v Praze - multikomoditní sběr odpadu

Na území hlavního města existují dva základní typy stanovišť: venkovní - volně přístupné všem občanům a domovní – umístěné v domovním vybavení, na dvorcích apod.

Domovní stanoviště – u těchto stanovišt byl již v průběhu roku zaveden tzv. multikomoditní sběr (ve variantě 3v1), jedná se o společný sběr komodity kovy, nápojové kartony a plasty do jedné nádoby. Tato novinka funguje velmi dobře a od občanů město zaznamenává kladné ohlasy. V rámci této změny byla každá nádoba na plast polepena návodnou samolepkou ŠE3VEC a systémovou samolepkou. Dále byl do domovního vybavení umístěn informační materiál v podobě letáku, který tuto novinku daným obyvatelům více specifikuje.

Venkovní stanoviště – u veřejných stanovišť bude v následujících měsících zaveden sběr ve variantě 2v1, také nazýván „multikomoditní sběr“, pouze v jiném složení, a to sice společný sběr pro komoditu plasty a nápojové kartony do jedné nádoby.

Důvody změny jsou následující: nápojové kartony jsou komodita, jejíž samostatný sběr je velmi nákladný. Ročně stojí HMP cca 22 mil. a obsah nádob je ve většině případů znečištěn příměsí jiných odpadů, skutečný podíl nápojových kartonů po dotřídění se pohybuje okolo 50 % původního množství. V roce 2022 činila produkce nápojových kartonů z celého území hl. m. 1 127 tun z celkového množství 63 650 tun využitelných složek komunálních odpadů, které byly odloženy do sběrných nádob. Kovové obaly budou i nadále sbírány samostatně, u této komodity je naopak čistota velmi dobrá a po dotřídění obsahují minimum nečistot. Občané si na tuto komoditu zvykli a vysbírané množství každý rok narůstá. Svozová společnost Pražské služby, a.s. navíc disponuje třídící linkou uzpůsobenou k dotřídění kovů. Dalším důležitým faktorem je budoucí zavedení zálohového systému v ČR, který zcela jistě změní strukturu sbíraného odpadu nejen v Praze.

Samotný přechod byl detailně rozpracován a ke každému stanovišti v Praze se přistupovalo individuálně. Během podzimu letošního roku bude na celém území Prahy docházet k postupnému stahování nádob na nápojový karton. Na stanovištích, kde to bude z kapacitních důvodů potřeba, bude přidána další nádoba na multikomoditu, aby nedocházelo k přeplňování stávajících nádob a nepořádku v okolí stanoviště. Každá nádoba na plast bude polepena samolepkou.

Multikomoditní sběr - nálepka

Do konce roku 2023 by měly všechny nádoby na plast být nově multikomoditní. Na území městské části Praha 11 se předpokládá start multikomoditního sběru do 26.11.2023. K výměně nádob nebude docházet na stanovištích, kde jsou žluté nádoby na plast nepoškozeny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688