Město Benešov (benesov-city.cz)
Z regionů  |  13.09.2023 18:52:00

Benešov - Pondělní zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu i rozpočtové opatření


V pondělí 11. září proběhlo 6. řádné zasedání městského zastupitelstva (ZM) v současném volebním období. Co se projednávalo?
 

 
 
Zastupitelé vzali na vědomí činnosti finančního i kontrolního výboru a schválili rozpočtové opatření č. 3/2023. To mimo jiného zahrnuje dotaci na výběrové řízení pro studii fasády KD Karlov, která řeší zpracování tepelného auditu. Ten zodpoví otázku, jaké má budova kulturního domu tepelné ztráty, a povede k vyhotovení návrhu, jaká opatření tyto úniky sníží (např. nová vzduchotechnika, řešení rekuperace, výměna oken či fotovoltaika). Jakmile bude studie zpracovaná, přistoupí město Benešov k vyhotovení dokumentace pro stavební povolení a celý projekt přihlásí do dotační výzvy, která, pokud bude žádost o poskytnutí dotace schválena, pokryje 50 až 70 % nákladů na nový plášť budovy.

Do rozpočtového opatření bylo také zařazeno navýšení nákladů na stavbu hasičsko-horolezecké stěny na Sladovce, a to z důvodu statického zajištění. Zastupitelé se vedení města doptávali i na náklady pro realizaci soutěže Lipová ratolest, pro jejíž konání musí město Benešov plochu vnitrobloku u Biosky připravit a také dodat nové prvky městského mobiliáře (např. lavičky, koše nebo stojany na kola). Připomínáme, že soutěž proběhne ve dnech 20. a 21. září a jejím vyústěním bude zvelebený parčík, který poskytne obyvatelům Benešova nové útočiště a zastane i místo určené pro setkávání nebo odpočinek.

V rámci debaty o rozpočtových opatřeních zastupitelé hovořili i o rekonstrukci ulice Žižkova. Ta bude rozdělena na dvě etapy: v první, která bude realizována ještě letos, bude opravena horní část ulice, druhá pak pokryje zbylý úsek a proběhne v příštím roce. Ostatní plánované rekonstrukční akce, které souvisejí s vodohospodářskou infrastrukturou, jsou přesunuty do dalšího roku.

Zastupitelé na pondělním zasedání vzápětí schválili poskytnutí návratné finanční výpomoci ve výši 8 mil. , pro Městská sportovní zařízení Benešov, s. r. o., a to za účelem výstavby fotovoltaických elektráren na budovy zimního stadionu a krytého plaveckého bazénu. Tato návratná finanční výpomoc je splatná do 3 měsíců od obdržení dotace z Operačního programu životní prostředí.

Na město se Benešov se obrátilo sousední město Bystřice, jehož úřad ani přestupková komise nebude od 1. ledna 2024 schopna zajišťovat přenesený výkon státní správy na úseku řízení o občansko-právních přestupcích. Bystřice proto požádala Benešov, a to jako svůj pověřený úřad, aby místo ní od nového roku zajišťoval výkon přenesené působnosti ve věcech přestupků (za určitou odměnu za každý vyřízený přestupek). Z toho důvodu bylo dalším bodem programu projednání o uzavření veřejnoprávní smlouvy s městem Bystřice. Rada města Benešov však uzavření smlouvy nedoporučila, a to z důvodu administrativní náročnosti řešení, financování ex post a určité míry nejistoty v případě výkyvu v počtu skutečně vyřízených přestupků. Z těchto důvodů nebyla v pondělí smlouva odsouhlasena, celou záležitost převezme krajský úřad a Benešovu tento přenesený výkon státní správy určí shora. Tento proces Benešovu zaručí pravidelnou platbu, což je administrativně jednodušší a nabízí to městu finanční jistotu. Bystřice se posléze přidá k přibližně 15 dalším městům, za něž Benešov přestupky řeší.

Zastupitelstvo dále schválilo laureáty na cenu Srdce Benešova 2023. Ta bude udělena hned dvěma osobnostem, a to PhDr. Erichu Rennerovi, za jeho veřejné vystupování a pedagogickou i publikační činnost, a Jiřímu Jandačovi, za jeho neobyčejné morální kvality, které provázely jeho zodpovědnou činnost pro město Benešov. Na jednom z budoucích zasedání ZM, a to do konce roku 2023, bude toto ocenění držitelům z rukou starosty či místostarosty předáno.

Důležitým bodem programu zasedání ZM bylo projednání návrhu na vydání změny č. 2 územního plánu. Tato změna byla v lednu tohoto roku veřejně projednána v hotelu Pošta, byly přijaty námitky, připomínky i stanoviska dotčených orgánů a došlo k ověření, že změna je v souladu s politikou územního rozvoje ČR i Zásadami územního rozvoje Středočeského kraje. Celý proces zastupitelům představil za úřad územního plánování Martin Škvor, který zdůraznil, že změna je projednaná a připravená k vydání. Návrh kladně ohodnotila také Komise pro architekturu a územní rozvoj, někteří zastupitelé ale přesto vyjádřili, že změnu územního plánu nepodpoří. Projednávaná změna zohledňuje mimo jiného záměr města vybudovat třídírnu odpadu, pro kterou jsou zatím vytipované tři potenciální lokality – konkrétní umístění daného zařízení ale nebylo předmětem hlasování, tím bylo schválení územního plánu jako celku. ZM po rozsáhlé debatě změnu schválilo (16 pro, 1 proti, 8 zdržení).

ZM na pondělním zasedání dále projednalo a schválilo uzavření dohody o finančním vyrovnání se společností Vodohospodářská společnost Benešov, a.s. a uhrazení zálohy na konečné vyrovnání ve výši 15.584.963 , také dvě směny pozemků, jednu koupi a jeden pozemkový dar. Zastupitelé rovněž vyjádřili svůj souhlas s deklarací místní Agendy 21 a jmenováním Mgr. Petra Jandače do pozice odpovědného politika pro projekt Zdravé město Benešov a místní Agendu 21. V závěru zasedání se jako již tradičně jednalo o neinvestičních dotacích pro městské organizace a sportovní kluby – všechny byly souhlasně přijaty.

Video záznam ze zasedání můžete vidět zde.

Do konce roku proběhnou ještě dvě zasedání ZM, a sice 6. listopadu a 18. prosince.
 
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 13.9.2023 / 13.9.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688