europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  13.09.2023 16:09:00

Poslanci EP chtějí vyšší cíl pro snižování znečištění ovzduší do roku 2030 a do roku 2050 dosáhnout nulového znečištění

363 poslanců Evropského parlamentu hlasovalo pro (226 bylo proti a 46 se zdrželo hlasování) stanovení přísnějších mezních a cílových hodnot pro rok 2035 pro několik znečišťujících látek, včetně částic (PM2.5, PM10), NO2 (oxid dusičitý), SO2 (oxid siřičitý) a O3 (ozón). Nová pravidla mají zajistit, že kvalita ovzduší v EU nebude škodlivá pro lidské zdraví, přírodní ekosystémy a biologickou rozmanitost a sladit legislativu EU s nejnovějšími pokyny Světové zdravotnické organizace (WHO) pro kvalitu ovzduší. Poslanci rovněž zdůrazňují, že normy pro kvalitu ovzduší navržené Komisí by měly být průběžným cílem, kterého by mělo být dosaženo co nejdříve, nejpozději do roku 2030.

Více míst pro odběr vzorků kvality ovzduší

V přijatém usnesení je zdůrazněna potřeba zvýšit počet míst odběru vzorků kvality ovzduší. V městských oblastech by mělo být alespoň jedno monitorovací místo na dva miliony obyvatel, které odpovídá expozici celkové městské populace (Komise navrhla jedno místo na 10 milionů obyvatel). V lokalitách, kde se pravděpodobně vyskytují vysoké koncentrace ultrajemných částic (UFP), černého uhlíku, rtuti a amoniaku (NH3), by mělo být jedno místo odběru vzorků na jeden milion obyvatel, což je více než původně Komisí navrhované jedno místo na pět milionů, a to pouze pro UFP.

Lepší ochrana občanů

Poslanci chtějí harmonizovat v současné době roztříštěné a neintuitivní indexy kvality ovzduší v celé EU. Indexy musí být srovnatelné, jasné a veřejně dostupné, s hodinovou aktualizací, aby se občané mohli chránit při vysoké úrovni znečištění ovzduší (a to ještě před dosažením povinných výstražných prahů). Musí být doplněny informacemi o symptomech spojených s vrcholy znečištění ovzduší a o souvisejících zdravotních rizicích pro každou znečišťující látku, včetně informací přizpůsobených zranitelným skupinám.

Parlament také požaduje, aby občané, jejichž zdraví bylo poškozeno, měli v případě porušení nových pravidel větší právo na odškodnění.

Plány a cestovní mapy kvality ovzduší

Poslanci navrhují, aby kromě plánů kvality ovzduší, které jsou vyžadovány v případě, že země EU překračují limity, musely všechny členské státy vytvořit také cestovní mapy kvality ovzduší, které stanoví krátkodobá a dlouhodobá opatření pro splnění nových limitních hodnot.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Javi López (S&D, ES) uvedl: „Řešení problému znečištění ovzduší v Evropě vyžaduje okamžitá opatření. Tato pomalu se šířící pandemie si vybírá ničivou daň na naší společnosti a vede k předčasným úmrtím a mnoha kardiovaskulárním a plicním onemocněním. Musíme se řídit vědeckými poznatky, sladit naše normy kvality ovzduší s pokyny WHO a posílit některá ustanovení této směrnice. Musíme být ambiciózní, abychom zajistili blahobyt našich občanů a vytvořili čistší a zdravější životní prostředí.“

Další postup

Parlament je nyní připraven zahájit jednání s Radou o konečné podobě právního předpisu.

Souvislosti

Podle Evropské agentury pro životní prostředí je znečištění ovzduší stále nejčastější příčinou předčasných úmrtí v EU. Způsobuje přibližně 300 000 předčasných úmrtí ročně (ukazatel míry znečištění ovzduší ve vašem městě), přičemž nejškodlivější jsou částice (PM2.5, PM10), NO2 (oxid dusičitý), SO2 (oxid siřičitý) a O3 (ozón). V říjnu 2022 Komise navrhla revizi pravidel EU pro kvalitu ovzduší s ambicióznějšími cíli pro rok 2030, aby bylo v souladu s akčním plánem EU pro nulové znečištění dosaženo cíle nulového znečištění do roku 2050.

Přijetím tohoto usnesení Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se znečištění a „ozelenění“ měst s nižšími emisemi, jakož i zvyšování povědomí poskytováním pravidelně aktualizovaných informací o znečištění, jak je vyjádřeno v návrzích 2, 4 a 6 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688