Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  11.09.2023 13:00:00

Bohumín: Pro cyklisty se chystá nová lávka a stezka s výhledem na vodní scenérii

AUDIO
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Dvě turistické novinky za dvanáct milionů korun vzniknou v přírodních oblastech Bohumína. Město postaví u osady Kopytov na oblíbené trase podél řeky Olše lávku přes potok Lutyňka. Umožní pěším i cyklistům dostat se pohodlně až k soutoku Odry s Olší či opačným směrem na Karvinou. Nedaleko lesoparku Na Panském současně vybuduje novou cyklostezku, na jejíž trase budou mít lidé možnost pokochat se výhledem na vodní scenérii.

Cílem obou investic je zpříjemnit turistům pohyb v přírodních lokalitách a rozšířit síť stezek. První z projektů už odstartoval na dolním toku Lutyňky v blízkosti jejího soutoku s Olší. „Opakovaně jsme se setkávali s požadavky na vylepšení trasy přes potok u statku Červín.Současný stav sice při nízké hladině umožňoval přejít vodní tok po kamenech, ale při vyšším průtoku se lidé museli i s koly brodit. Po dostavbě přemostění se pohodlně dostanou na značenou cyklotrasu směrem k soutoku řek,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Lávka, která by měla být lidem k dispozici koncem letošního roku, bude mít délku přes třináct metrů a šířku dva metry. Za výrobu a osazení město zaplatí 4,2 milionu korun. Stavbaři ji založí na dvou dvojicích železobetonových pilot vrtaných do hloubky osmi metrů. Konstrukce je vyrobena z oceli, aby odolala velké vodě a případným vandalům. Celou stavbu projektanti koncipovali tak, aby co nejvíce splynula s okolním terénem.

„Barvu nátěru jsme zvolili v tlumené zelené barvě. Opěry lávky se z velké části zabudují pod úrovní terénu, takže nebudou mít vliv na vizuální dojem. Horní vrstva ramp vedoucích z obou stran lávky se zhotoví z vibrovaného štěrku a všechna opevnění vzniknou z přírodního materiálu,“ popsal Macura s tím, že práce zahrnují zpevnění břehů potoka i samotného brodu. Dodal, že město nechá lávku opatřit zábranami proti případnému zneužití ze strany motoristů.

Druhou investicí, která potěší příznivce cyklistiky, je plánovaná výstavba stezky podél potoka Flakůvka od mostku u lesoparku Na Panském až po Opletalovu ulici. Naváže na cyklotrasu, která vede přes lesopark. Obousměrná stezka s živičným povrchem bude mít délku téměř jeden kilometr, šířku dva a půl metru a odborná firma by ji chtěla dokončit v závěru letošního roku. Město už jí předalo staveniště. Trasu ocení i část obyvatel osady Nová Ves, kterým usnadní cestu do centra Bohumína.

Výstavba stezky zahrnuje i jeden atypický prvek. „Půjde o vyhlídkové molo se zábradlím o rozloze pět krát čtyři metry, z nějž si turisté mohou prohlédnout přírodní vodní plochu. Z cyklotrasy se na molo dostanou přes rampu. Oba prvky budou zhotoveny z ocelové konstrukce, na kterou necháme položit dubové fošny,“ informoval místostarosta a dodal, že Bohumín za práce zaplatí zhruba osm milionů korun. Pětaosmdesát procent z této částky by měla uhradit evropská dotace z programu IROP.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto slepého meandru a potoka Lutyňka: Pavel Čempěl


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688