Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2023 21:05:00

iPhony s lepší optikou, titanem a USB-C i uhlíkově neutrální Apple Watch - Apple Event 2023 (video)

Americká technologická společnost Apple uvedla na úterní akci své nejnovější iPhony, přičemž vsadila na nové materiály, upgrady fotoaparátů i zlepšený výkon, aby dostala spotřebitele zpět na propadající se trh chytrých telefonů. Nové Apple Watch pak označila za první uhlíkově neutrální produkt. Jaké Apple představil konkrétní novinky a zlepšení?

Čtyři nové modely iPhonu iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro a 15 Pro Max. Stejně jako minulý rok začínají základní modely na 799 dolarech. Verze Pro zůstane za 999 dolarů, ale Pro Max bude nyní začínat na 1 199 dolarech – o 100 dolarů více než v loňské verzi.

Nové modely – zejména verze vyšší třídy – představují první významnou revizi iPhonu od doby, kdy první 5G telefony společnosti vyšly, tedy od roku 2020. Apple se snaží vymanit se z propadu prodejů a nejvýraznější úpravy 5G iPhonů k tomu mají pomoci. Společnost se také potýká s problémy v Číně, kde mají vládní pracovníci stále více zakázáno používat její produkty a nálada spotřebitelů se může obracet proti technologii pod značkou USA. Většina podrobností nicméně byla již dříve hlášena a investoři na zprávy reagovali vlažně a akcie Apple bezprostředně mírně klesaly.

Dva základní telefony mají hliníkový rám a zadní stranu z matného skla v barvách jako černá a žlutá. Modely vyšší třídy se dodávají v černé, šedé, modré a bílé barvě.

U modelů Pro Apple přešel z rámu z nerezové oceli na rám vyrobený z titanu, díky kterému je zařízení lehčí a odolnější. Každý model je dodáván s 6,1palcovou nebo 6,7palcovou obrazovkou a dražší verze obsahují okraje kolem displeje, které jsou tenčí než dříve.

Levnější modely přidávají v horní části obrazovky Dynamic Islandtechnologii poprvé představenou v loňských modelech Pro – a všechny čtyři telefony dostanou vyšší výkon. Telefony Pro dostanou nový čip A17, zatímco modely nižší třídy upgradují na loňské procesory Pro, A16. A17 je první čip společnosti Apple s novým 3nanometrovým výrobním procesem.

Telefony také obsahují nový čip, který podle společnosti zlepší sledování polohy a další úkoly v aplikaci Find My. A je tu také nová funkce silniční asistence, která spoléhá na satelitní službu.

Modely iPhone 15 jsou prvními smartphony společnosti, které jsou vybaveny konektorem USB-C, který nahrazuje port Lightning používaný od roku 2012. Konektor, který byl přijat pro splnění požadavků Evropské unie, slibuje, že zařízení bude kompatibilní s nabíječkami pro Android telefony, stejně jako iPady a Macy. Apple také oznámil verzi svých AirPods Pro, která používá standard USB-C.

Největší změny iPhonů se týkají systémů zadních kamer. S iPhonem 15 a 15 Plus Apple zvyšuje 12megapixelový širokoúhlý fotoaparát neboli hlavní objektiv na rozlišení 48 megapixelů. To odpovídá technologii použité v iPhone 14 Pro. Tyto modely, stejně jako loňské základní telefony, mají nadále 12megapixelový ultraširokoúhlý objektiv pro snímky, které ukazují širší zorné pole.

iPhone 15 Pro a Pro Max mají nadále tři fotoaparáty: širokoúhlý a ultraširokoúhlý objektiv a také teleobjektiv pro vylepšený optický a digitální zoom. Oba modely dostávají nové senzory v celé řadě fotoaparátů, i když iPhone 15 Pro Max přidává teleobjektiv, který dokáže přiblížit až 5x. To téměř zdvojnásobuje schopnost 3x zoomu běžného iPhonu 15 Pro.

Ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 1. července, celkové tržby společnosti klesly o více než jedno procento na 81,8 miliardy dolarů (zhruba 1,9 bilionu ). Pokles tak vykázaly již třetí čtvrtletí za sebou. Tržby z prodeje telefonů iPhone se ve čtvrtletí snížily na 39,7 miliardy dolarů (zhruba 900 miliard ) ze 40,7 miliardy dolarů před rokem. Novými iPhony se Apple snaží situaci zvrátit.

Apple představil také a nejprve novou řadu chytrých hodinek, kterou popsal jako hlavní ekologický milník společnosti: svůj první uhlíkově neutrální produkt.

Nové Apple Watch Series 9 a verze druhé generace špičkového modelu Ultra jsou vyráběny s čistou energií a používají ekologičtější pásmo, uvedla společnost na úterní živé prezentaci. Mají také rychlejší čip S9 a dodávají se v barvách jako růžová, zlatá a černá. Nový čip představuje první zvýšení rychlosti pro hodinky za tři roky.

V rámci zeleného tlaku Apple odstraňuje kožené řemínky k hodinkám. Nejnovější hodinky také zpracují požadavky hlasového asistenta Siri na zařízení, díky čemuž bude citlivější. Budou také reagovat na nové gesto rukou – dvojité klepnutí prstů uživatele – pro zvládnutí různých úkolů.

Hodinky začínají na 399 dolarech za sérii 9 a 799 dolarech za Ultra, podobně jako v loňském roce. Začnou se prodávat v úterý a budou k dispozici 22. září, uvedla společnost.

I když to během prezentace nebylo oznámeno, Apple také testuje nový výrobní proces založený na 3D tisku pro kryty zařízení s pouzdrem Apple Watch Series 9 z nerezové oceli, uvedl Bloomberg News. Apple plánuje tento proces přenést na Apple Watch Ultra příští rok a nakonec i na další produkty, včetně iPhonu.

Tyto nové Apple Watch dostávají pouze drobné úpravy, ale nový software společnosti watchOS 10 – který bude dostupný i pro starší modely – nabídne aktualizované widgety, nové návrhy aplikací a funkce pro cyklisty a turisty.

Apple Watch jsou hlavní součástí segmentu nositelných zařízení, domácnosti a příslušenství společnosti Apple, který generuje přibližně 10 % ročních příjmů společnosti Apple – přibližně 40 miliard dolarů ročně. Podle údajů společnosti Counterpoint Research však tržní podíl společnosti v prvním čtvrtletí letošního roku klesl na 26 % z 32 %. Poskytovatel dat uvedl, že to bylo poprvé, kdy dodávky Apple Watch za první čtvrtletí klesly pod 10 milionů kusů za tři roky.

Je nepravděpodobné, že nové modely podnítí upgrady od uživatelů s první generací Apple Watch Ultra nebo Apple Watch Series 7 nebo 8, ale mohly by přinést podíl od konkurentů jako je Samsung. Apple se celkově snaží na trh nositelné elektroniky přivést nové zákazníky a tvrdí, že asi dvě třetiny nedávných kupujících Apple Watch jsou s tímto produktem noví.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688