Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  12.09.2023 11:35:31

V Česku se objevily falešné exekuce: další podvod, jak získat citlivé údaje i peníze lidí

Na českém trhu v minulých týdnech zesílil další typ podvodu, jak získat přístup k citlivým údajům. Na náhodně generovaná telefonní čísla byla zasílána SMS informující o neuhrazeném dluhu a vyzývající ke kontrole případné exekuce na velmi precizně připravených webových stránkách s platným certifikátem. Ty ale byly podvodné a jejich cílem bylo vylákat z netušících lidí pomocí bankovní identity či identity občana přístup k jejich účtům a dalším informacím. Vyplývá to z poznatků české společnosti Analytics Data Factory, která se zaměřuje na fraud management, tedy prevenci vzniku podvodů v reálném čase .

 

„Jednalo se o velmi sofistikovaný a dobře připravený podvod, jak získat přístup k těm nejcitlivějším údajům. Použitý jazyk i prostředky mohly občana velmi snadno zmást a přinutit, aby se na podvodné stránky přihlásil. Web, který byl podle dostupných údajů registrován v Rusku, navíc fungoval téměř dva dny, během kterých mohli útočníci informace sbírat. Podobných podvodů je přitom čím dál více a jsou stále propracovanější,“ říká Kamil Mahdal, zakladatel a CEO společnosti Analytics Data Factory, která je expertem na správu a využití firemních dat.

 

Celý podvod fungoval tak, že na telefonní číslo přišla SMS upozorňující na neuhrazený dluh a odkazující na web, kde bylo možné vše zkontrolovat. Jakmile dotyčný klikl na stránku, zobrazila se mu nabídka ověření exekucí pomocí identity českých bank, přes které mohl kontrolu provést. Přihlásit se mohl prostřednictvím bankovní identity nebo identity občana. Podvodníci se tak obratem mohli dostat k citlivým údajům občana a data různým způsobem zneužít.

 

„Kolik lidí podvodu podlehlo a jaké důsledky to bude mít, nelze v tuto chvíli odhadovat. Pokud občan takovou zprávu obdrží, měl by neprodleně kontaktovat Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ten by měl incident prověřit, stránky útočníků zablokovat a informovat širokou veřejnost. Za povšimnutí stojí především fakt, že celé stránky byly dokonale redigované, s platným certifikátem, a navíc integrovaly podvodné přihlašovací obrazovky většiny bank na českém trhu. Jednalo se v podstatě o agregační podvodný portál, který přirozeně a efektivně obchází situaci, kdy útočníci neznají konkrétní banku návštěvníka,“ říká Jiří Mojžíš, expert na fraud management a technický ředitel společnosti Analytics Data Factory.

 Jak vypadala podvodná SMS:

 

Vazena pani, vazeny pane,

 

Upozornujeme Vas na neuhrazeny dluh ve vysi 7300 Kc. Pro kontrolu exekuce navstivte nasi webovou stranku.

 

https://exekuceinfocz.pro/

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688