Okénko investora  |  12.09.2023 09:31:56

Investiční mince Bedřich Smetana pomáhá české kultuře

BH Securities a.s. a Česká filharmonie uzavřely partnerství pro projekt ražby pamětní investiční SMART mince ke dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany. Unikátní mince má navíc vedle investiční a umělecké hodnoty také přínos filantropický, kdy výnosy z prodeje každého exempláře částečně směřují do České filharmonie a na podporu kulturních počinů festivalu Smetanova Litomyšl. Uměleckého návrhu mince se ujal věhlasný český medailér Michal Vitanovský, vzácná připomínka hudebního velikána je vydávána v limitované sběratelské sérii pěti set kusů.

Zásadní význam osobnosti Bedřicha Smetany pro českou hudbu byl mnohokrát zdůrazněn a odborně zpracován, odpovídá mu také množství Smetanových portrétů, které za posledních 150 let vznikly ve všech výtvarných technikách. Mezi nimi mají čestné místo medaile a mince. U příležitosti 200. výročí narození hudebního skladatele, který je považován za zakladatele české hudby a v širším kontextu i české kultury, přibývá do pomyslné galerie komorního reliéfu další realizace. 

Je zřejmé, že inspirativní osobnosti si zaslouží jedinečné ztvárnění. Proto byl k přípravě uměleckého návrhu výroční mince osloven jeden z nejlepších českých medailérů, Michal Vitanovský, autor československého Řádu T. G. Masaryka (1990), českého Řádu bílého lva (1994) a celé řady pamětních mincí, medailí a insignií. 

Jakožto zástupce medailérské staré školy pracoval autor čistě tradičními metodami. Ručně vytvářel kresby, rytiny i sádrové formy. Ty byly mimo jiné během letošní Smetanovy Litomyšle vystaveny přímo v rodném bytě skladatele, v přízemních prostorách bývalého zámeckého pivovaru v Litomyšli. Podle těchto forem se následně mince razí z ryzího zlata v jednom z nejmodernějších provozů světa, ve švýcarské slévárně vzácných kovů PAMP. V mincích se tak potkává to nejlepší z rukodělné tradice i nejmodernější technologie. Výjimečnost realizace potvrzuje i omezený náklad, kdy v limitované číslované emisi je vydáno pouhých 500 kusů pro celý svět. 

Dvouuncová mince Bedřich Smetana je vyrobena ze zlata o ryzosti 999,9 (24 karátů), má průměr 50 milimetrů a šířku 1,6 milimetru. Kromě symbolické a umělecké hodnoty má vydávaná mince samozřejmě také hodnotu investiční. Navíc se jedná se o tzv. SMART minci. Ty jako takové nesou vždy nominální hodnotu a jsou oficiálním platidlem určitého státu. Díky splnění těchto kritérií jsou osvobozeny od DPH, což je pro sběratele i investory významnou výhodou. 

Zakoupení mince přináší přímou donátorskou podporu pro první český orchestr, neboť z každé mince je odvedena filantropická částka směřující do Nadace České filharmonie. Každý, kdo si minci pořídí, se navíc automaticky stává členem Dynamického klubu přátel a mecenášů České filharmonie, a krom dalších benefitů je pro něj v roce 2024 připraven exkluzivní doprovodný kulturní program. 

Ražbu samotnou a obchodní vypořádání zajišťuje v součinnosti s Českou filharmonií společnost BH Securities, jeden z nejvýznamnějších českých obchodníků s cennými papíry a přední český distributor komodity investičního zlata, který letos oslavil 30 let působnosti na českém kapitálovém trhu. 

Unikátní zlatá mince dorazí do soukromých sbírek investorů a obdivovatelů mincovního řemesla v únoru roku 2024, tedy symbolicky přesně v době, kdy uplyne 200 let od Smetanova narození. Předobjednávky a rezervace mince byly zahájeny v červenci 2023. Zájemci o minci se mohou více informací o projektu i samotném vzniku unikátní mince dozvědět na webové stránce www.mincesmetana.cz. 

„Projekt pamětní ražby SMART mince Bedřich Smetana je pro nás příležitostí propojit svět byznysu a investování se světem umění a špičkové české kultury. Dobrovolný závazek podpory kultury se stal nedílnou součástí filozofie BH Securities, tato iniciativa je tak v plném ⁶souladu s našimi hodnotami.“

Lukáš Trnka, Marketing director, BHS 

„Smetanova hudba je vrcholnou oslavou talentu a řemeslného mistrovství. Jsme nadšeni kreativitou a zápalem kolegů z BH Securities a je nám ctí se na projektu výroční mince s Českou filharmonií podílet. Vážíme si i důležitého filantropického rozměru, oslavujeme tak nejen nadčasovou Smetanovu tvorbu, ale díky podpoře příznivců a sběratelů máme možnost pokračovat v rozvoji orchestru, který má ambice patřit mezi absolutní evropskou špičku, stejně jako v synergiích České filharmonie s národním festivalem Smetanova Litomyšl. V neposlední řadě je fascinující být svědky tvůrčí práce mistra Vitanovského a být nablízku procesu, který svojí křehkostí a pečlivostí v mnohém připomíná práci orchestru a jednotlivých hráčů při studování nové náročné skladby.“ 

Michal Medek, obchodní ředitel, ČF    

BH SECURITIES a.s. 

BH Securities a.s. je přední nebankovní obchodník s cennými papíry na českém kapitálovém trhu s působností od roku 1993. Společnost je zakládajícím členem Burzy cenných papírů Praha, České asociace obchodníků s cennými papíry a členem Asociace pro kapitálový trh České republiky. BHS je tvůrcem trhu a pokrývá široké spektrum trhů v ČR, Evropě i USA. Mezi hlavní produkty a služby patří investice prostřednictvím fondů kvalifikovaných investorů, individuální správa majetku, obchodování na kapitálových trzích a investiční zlato. 

ČESKÁ FILHARMONIE 

Česká filharmonie odehrála svůj první koncert 4. ledna 1896 v Rudolfinu pod taktovkou Antonína Dvořáka. Dnes se jí dostává uznání nejen za kanonické interpretace hudby českých skladatelů, ale je známa také svým silným vztahem k dílu Johannese Brahmse, Petra Iljiče Čajkovského a Gustava Mahlera. Česká filharmonie spolupracuje s nejlepšími českými i světovými sólisty, dirigenty a skladateli. Orchestr vystupuje v nejprestižnějších sálech od USA až po Japonsko a vydává kritikou oceňované nahrávky. Má také ucelenou strategii hudebního vzdělávání od nejmenších dětí až po seniory. V čele orchestru stála celá řada významných osobností od Václava Talicha přes Rafaela Kubelíka, Karla Ančerla a Václava Neumanna až po Jiřího Bělohlávka. Od roku 2018 je šéfdirigentem České filharmonie Semjon Byčkov.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.





BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688