OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  11.09.2023 17:00:00

V Německu bylo loni o 14 % více krádeží jízdních kol. Kde nejvíce?

Počet krádeží jízdních kol v Německu v roce 2022 opět vzrostl. V loňském roce bylo v celé zemi odcizeno 265 562 jízdních kol, což je o 14 % více než v roce předchozím. Nejvíce kol se krade v cyklistickém městě Münster. Krádež jízdních kol může být v Německu zahrnuta v pojištění domácnosti: za příplatek i mimo domov. Jak ukazují výpočty srovnávacího portálu Verivox, za ochranu mimo domácnost platí spotřebitelé někdy i méně než 20 EUR ročně.

Zvýšená mobilita po skončení platnosti koronavirových omezení během pandemie usnadnila práci zlodějům jízdních kol: v roce 2022 bylo v Německu ukradeno 265 562 jízdních kol, což je o 14 % více než v předchozím roce. Vyplývá to z aktuálních policejních statistik kriminality zveřejněných Spolkovým kriminálním úřadem.

Kde je krádeží nejvíce

V roce 2022 zloději nejčastěji útočili na severu a východě země. Na prvním místě se mezi okresy a samostatnými městy umístil Münster s 1 324 krádežemi jízdních kol na 100 000 obyvatel. Na dalších místech následovaly Magdeburg, Chotěbuz a Speyer. Hlavní město Berlín se umístilo na 15. místě se 783 případy na 100 000 obyvatel.

Dva naopak nejbezpečnější okresy ve statistikách Spolkového kriminálního úřadu se nacházejí v Bavorsku. V okrese Freyung-Grafenau bylo ukradeno 18 jízdních kol na 100 000 obyvatel, v okrese Regen to bylo 22 jízdních kol na 100 000 obyvatel. Následuje okres Südwestpfalz (spolková země Porýní-Falc). „I ve městech s vysokou mírou krádeží mohou cyklisté najít výhodnou sazbu za ochranu jízdního kola,“ poznamenává ovšem Wolfgang Schütz, jednatel pojišťovny Verivox. „V posledních letech jsou náklady na pojištění stále více nezávislé na míře krádeží v místě bydliště.“

Společnost Verivox vyhodnotila ceny pojištění bicyklů ve 26 velkých německých městech. V průměru se smlouva prodraží o 27 EUR, pokud je třeba pojistit také jízdní kola v hodnotě 2 000 eur. Nejvyšší příplatky jsou v Kolíně nad Rýnem a Hamburku s 53 eury ročně, nejnižší s 16 eury kupodivu v Münsteru, Norimberku a Stuttgartu.

Pojistitel upozorňuje také na to, že cyklisté by měli pojistnou ochranu mimo domov rozšířit i na noční hodiny. „Některým málo výkonným tarifům tento doplněk chybí,“ říká Wolfgang Schütz. Řeč je o tzv. doložce pro noční hodiny. Některé pojišťovny vylučují krytí v době od 22:00 do 6:00 hodin, kdy je kolo uzamčeno venku a již se nepoužívá.

Pojišťovny vyplácí více

Rovněž německá asociace pojistitelů (GDV) potvrzuje trend zvyšující se kriminality v této oblasti. Jak jsme psali na začátku června, 3 roky po sobě v letech 2019 a 2021 byla celková škoda za odcizená kola uhrazená pojistiteli v Německu shodně 110 milionů EUR. Loni už to však bylo rekordních 140 milionů EUR. Meziroční nárůst tak činil 27 % a průměrná škoda činila 970 EUR, což je rovněž nový rekord.

I přes toto maximum a nedávný nárůst krádeží je celkový počet odcizených jízdních kol stále těsně pod úrovní před pandemií. V roce 2019 bylo odcizeno ještě 277 874 jízdních kol. V devadesátých letech se toto číslo občas pohybovalo i nad 500 000.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688