Jan Hřebíček (Kurzy.cz)
Z domova  |  11.09.2023 10:03:41

Pokles počtu narozených začíná být dramatický, lze čekat bouřlivé diskuse o důvodech. Bude-li pokles pokračovat, může mít i ekonomické důsledky


Podle poslední zprávy ČSÚ „Meziroční pokles narozených, který započal v lednu 2022, nadále trvá. Letos se od ledna do června podle předběžných dat živě narodilo celkem 45,2 tisíce obyvatel Česka, což je počet meziročně nižší o 5 700, resp. o 11 %. Jedna desetina narozených měla matku s cizím státním občanstvím, z toho ze dvou pětin šlo o občanku Ukrajiny a z jedné čtvrtiny o Slovenku.“ https://zpravy.kurzy.cz/742750-pohyb-obyvatelstva-1-pololeti-2023/

 

Pokud by tento trend pokračoval do konce roku 2023, narodí se na území České republiky nejméně dětí v novodobé historii, a to i se započtením uvedených cca 4 % dětí narozených občankám Ukrajiny. Nejméně dětí se v ČR narodilo v roce 1999, a to 89.471, v letech 19962001 se rodilo každoročně pouze kolem 90 tisíc dětí. V druhém pololetí se rodí zpravidla méně dětí než v pololetí prvním, takže negativní rekord je možno již nyní očekávat.

Zároveň lze očekávat bouřlivé diskuse mezi analytiky tohoto populačního vývoje. Již po datech z předchozích dvou čtvrtletí se vyskytly názory, zda na pokles narozených dětí nemá vliv nemoc covid-19 případně očkování proti ní. Jedna skupina viděla souvislost s očkováním věkové skupiny rodičů, druhá tvrdila, že tento jev má jiné důvody a s nemocí covid-19 ani očkování proti ní nesouvisí. Diskusi nahrává fakt, že i sám ČSÚ si všímá, že k poklesu došlo na začátku roku 2022.

Z ekonomického hlediska bude má tento trend rychlý dopad na výrobce zboří zaměřené na kojence a malé děti, následně na obsazenost jeslí a školek. Pokud by došlo k ukončení válečného konfliktu na Ukrajině, mohou se dopady ještě mírně prohloubit vlivem odchodu části občanů Ukrajiny. Pokud by se tento trend ukázal jako dlouhodobý, případně celoevropský či zasahující významnou část světa s rozvinutou ekonomikou. mohlo by to vést k obecnému poklesu cen aktiv. 


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688